Rotterdam trekt zich terug uit de Europacup Zaal

De heren van Rotterdam komen deze winter niet in actie tijdens de Europacup Zaal. De landskampioen heeft besloten zich terug te trekken uit het belangrijkste Europese clubtoernooi in de zaal omdat het toernooi niet past in de voorbereiding op de tweede helft van het veldseizoen.

De strijd om de Europese zaaltitel vindt plaats van vrijdag 21 tot en met zondag 23 februari in het Zwitserse Wettingen. Een week later is de herstart van de Tulp Hoofdklasse. Rotterdam speelt op zaterdag 1 maart de topper tegen Oranje-Rood.

Rotterdam betreurt het besluit om niet deel te nemen aan de Europacup ten zeerste, maar de club zag geen andere mogelijkheid dan zich terug te trekken om zodoende de spelers voldoende ruimte te geven voor fysiek herstel in de aanloop naar de tweede seizoenshelft. Volgens de club pleegt de (inter)nationale kalender roofbouw op de spelers.

Beschikbaarheid

Acht spelers van Rotterdam zijn geselecteerd voor Oranje of hun nationale team om wedstrijden in de Pro League te spelen. Dat betekent dat een groot deel van de selectie in de winter niet beschikbaar is. Zij komen pas medio februari weer terug in Nederland. Met deelname aan de Europacup Zaal zou een fatsoenlijke voorbereiding op de tweede helft van het veldseizoen niet mogelijk zijn, aldus Rotterdam.

Menno Boeren, Timo Goor en Jeroen Hertzberger. Rotterdam. NK Zaal. Foto: Willem Vernes

De club zocht naar alternatieven, maar er was te weinig animo van andere hoofdklassespelers om dit seizoen voor de Rotterdammers de Europacup in de zaal te spelen. Ook geven hoofdklasseclubs geen spelers vrij voor het toernooi vanwege de start van de tweede helft van het veldseizoen.

Rotterdam vindt dat het spelen om de Europese zaalclubtitel eerder, in januari, moet plaatsvinden om zodoende ruimte te houden tussen het zaal- en veldseizoen. De club hoopt dat de KNHB in overleg met EuroHockey een andere club bereid kan vinden die Nederland vertegenwoordigt op Europees niveau. Indien dat niet lukt is de consequentie waarschijnlijk dat de aankomende zaalkampioen in 2026 de Europacup op B-niveau moet spelen.

Den Bosch trok zich eerder terug

Het is niet de eerste keer dat een Nederlandse zich terugtrekt uit de Europacup. In 2023 lieten de dames van Den Bosch versterk gaan, omdat het toernooi niet bleek te matchen met het veldprogramma.


3 Reacties

  1. lenny-baker

    Wat jammer dat Rotterdam zich terugtrekt. Wel logisch. Veld en zaal botsen gewoon. Het is ook niet vol te houden om met dezelfde spelers veld en zaal op het hoogste niveau te spelen.

  2. Mark Bouwman

    Zaal- en veldhockey zouden totaal van elkaar gescheiden moeten worden. Het zijn andere sporten met andere regels.  Als je het scheidt kan de zaalperiode ook langer worden en serieuzer genomen worden. De beste spin-off van zaalhockey is eigenlijk het outside hockey5's: al is het alleen maar het leuke "3 D-tje" dat bij de zaal niet, maar bij hockey5's wel mag. Kleinere teams lijken trouwens ook meer toekomst te hebben.....

    1. DjurreRoggeveen

      Kan het niet meer met je eens zijn!


Wat vind jij? Praat mee...