Bloemendaal klopt kampioen Kampong op ‘money day’

Ook de derde topper van het seizoen heeft geen zege opgeleverd voor Kampong. De titelhouder in de Tulp Hoofdklasse verloor op eigen veld van Bloemendaal (1-3), dat nog altijd geen punt heeft gemorst in de Tulp Hoofdklasse. Tussen alle internationals werd Yannick van der Drift de ster van de dag met twee treffers. En dat allemaal op een dag waarop er heel veel geld kon worden verdiend.

Dat zat zo. De veilig van de Hockey India League was tijdens de wedstrijd in volle gang. In het Aziatische land ging zondagmiddag de ene na de andere tophockeyer onder de hamer. De geblesseerde Bloemendaler Jorrit Croon zat op de tribune met zijn telefoon in de hand, kijkend naar de Youtube-stream waarop hij ergens vandaag of morgen voorbijkomt. De eveneens toekijkende Derck de Vilder duwde zijn oortjes na het beginsignaal even goed in zijn oren om alle transfers mee te krijgen.

De geblesseerde Derck de Vilder (rechts op de voorgrond) in de weer met zijn telefoon tijdens Kampong-Bloemendaal. Foto: Rob Römer.

Na een paar minuten keek de middenvelder, die vorige week een vinger brak, even op. Toen werd bekend dat zijn teamgenoot Lars Balk voor 4 miljoen Indiase roepie – zo’n 42.000 euro werd gekocht. Balk had daar zelf geen idee van, die vocht in het veld verbeten duels uit met de spitsen van Bloemendaal. Daar had hij ook zijn handen aan vol, want de bezoekers kregen in de beginfase twee grote kansen via topschutter Marc Miralles – corner – en een mislukt schot van dichtbij van Floris Wortelboer.

Bij Bloemendaal ontbraken naast Croon ook Floris van der Kroon en Dennis Warmerdam. De ziekenboeg bij Kampong is nog groter. Behalve De Vilder deden ook Sander de Wijn, Duco Telgenkamp en Jens de Vuijst niet mee aan de topper. Telgenkamp werd zondag nog wel verkocht in India, hij leverde bijna 40.000 euro op.

Floris Wortelboer probeert Kampong-aanvaller Mats Marree af te stoppen. Foto: Rob Römer

Janssen onder de hamer, Harte blijkt passeerbaar

Een andere Kampong-spits deed op het veld van zich spreken. Finn van Bijnen opende na negentien minuten de score, toen hij de bal cadeau kreeg van Bloemendaal-verdediger Wiegert Schut, die zich in de cirkel verslikte. Het was een duur foutje, ook omdat de bezoekers de betere ploeg waren. Ze kregen ook aardige kansen op de gelijkmaker via de bedrijvige Australiër Nathan Ephraums en weer Miralles via de corner, maar Kampong-goalie David Harte keepte formidabel en zorgde ervoor dat zijn ploeg de nul hield in de eerste twee kwarten.

Dat veranderde in kwart drie. Want daarin bleek Harte toch passeerbaar voor Bloemendaal. De doelman had geen antwoord op de backhand van Ephraums. De Australiër met Groningse roots – daar komt zijn moeder vandaan – troefde Jip Janssen af en tekende na 37 minuten voor de 1-1. Tien minuten eerder was de verdediger voor 59.000 euro verkocht.

Felicitaties van Tobias Bovelander voor doelpuntenmaker Nathan Ephraums. Foto: Rob Römer.

Hij had vlak daarvoor een kans om de 2-0 te maken voor Kampong, maar zijn corner werd gekraakt door Bloemendaal-goalie Maurits Visser, vorige week weer aangesloten bij Oranje. Visser balde een minuut later opnieuw zijn vuisten, toen ook de 1-2 tegen de touwen vloog. Dat was de verdienste van Yannick van der Drift, die de bal binnentipte, maar ook absoluut van Jan van ’t Land, die met een rush over de achterlijn voor een fijne assist zorgde.

Bloemendaal drukt door dankzij Van der Drift

Natuurlijk moest Kampong op jacht naar de gelijkmaker. Maar het was Bloemendaal dat na die tweede goal het gevaarlijkst was. De ploeg van coach Michel van den Heuvel zorgde voor een hachelijk moment, toen de bal bij een schot van Casper van der Veen kwam vast te zitten in de handschoen van Kampong-goalie Harte. Naast lachsalvo’s op de tribunes, leverde dit ook een corner op. Eentje waar Bloemendaal optimaal van profiteerde. Niet direct, via Miralles. Maar wel uit de nastoot. Weer was het Van der Drift die toesloeg en voor de 3-1 zorgde, op aangeven van Van der Veen.

Daarmee zat de wedstrijd op slot. Eentje die Kampong niet meer kon ontgrendelen. Er kwamen nog een corner, die Janssen zes minuten voor tijd in de touwen achter het doel slingerde. Een inzet die net naast ging. En dat ‘net-niet’ gevoel paste wel bij de Utrechters vandaag, die te veel sterren misten om Bloemendaal echt pijn te doen. Kampong greep daardoor voor de derde keer dit seizoen naast een zege in een topper, terwijl Bloemendaal zijn honderprocentscore behoudt. Na afloop konden alle ogen weer op de veiling. Want die was – ook al was het al diep in de Indiase avond – nog steeds niet afgelopen.