Gekte in India: Janssen met 59.000 euro best betaalde Oranje-ster

Twaalf Nederlanders, onder wie Pirmin Blaak, Floris Wortelboer en Jeroen Hertzberger, zijn zondag en maandag in New Delhi verkocht op de spelersveiling van de Hockey India League (28 december–1 februari), voor grotendeels enorme salarissen. Jip Janssen is de Nederlander die het meest gaat verdienen. De Tamil Nadu Dragons, de ploeg waarvoor de verdediger van Kampong dus in de winter gaat hockeyen, legde bijna 59.000 euro voor hem meer.

‘Het is heel simpel: we hopen daar een mooie klapper te maken’, zei verdediger Lars Balk vorige week over zijn motivatie om zich in te schrijven voor de Hockey India League (HIL). Een klapper is in zijn geval een bedrag geworden van 4 miljoen Indiase roepies, omgerekend bijna 44.000 euro. Gretig boden de acht deelnemende teams vanuit de zaal tegen elkaar op voor de diensten van de topverdediger van Oranje. Met als grote winnaar natuurlijk Balk zelf, maar ook de ploeg die aan het langste eind trok, de UP Rudras, die gecoacht worden door voormalig bondscoach Paul van Ass. Nadat hij de Nederlandse vrouwen afgelopen zomer in Parijs naar olympisch goud leidde, staat hij nu weer voor een nieuw avontuur.

De bijna 44.000 euro die Balk in India gaat verdienen, komt nagenoeg overeen met een bruto modaal jaarsalaris. Voor vijf weken hockeyen. Het zijn bedragen waarvan de gemiddelde hoofdklassespeler normaal gesproken alleen maar kan dromen, wanneer het gaat om zo’n relatief korte periode.

Hier wordt er vanuit de zaal in New Delhi een bod uitgebracht op keeper Pirmin Blaak.

De Indiase gekte barstte al snel los

Andere Nederlanders die in New Delhi als schilderijen werden geveild zijn Thierry Brinkman (41.000 euro), Duco Telgenkamp (39.000 euro), Floris Wortelboer (29.000 euro) en Pirmin Blaak (27.000 euro). Ook Jeroen Hertzberger (23.000 euro), Jonas de Geus (12.000 euro), Jorrit Croon (11.000 euro), Seve van Ass (11.000 euro) en Boris Burkhardt (5500 euro) gingen onder de hamer. De meeste Nederlanders vonden onderdak bij de UP Rudras van Paul van Ass: naast zijn zoon Seve ook Lars Balk en Floris Wortelboer.

Op voorhand leek juist zuinigheid het recept voor een evenwichtige selectie, die verplicht uit 24 spelers moet bestaan. Per team ligt het budgetplafond van deze zesde editie van de HIL, die na zeven jaar afwezigheid nieuw leven is ingeblazen, op gemiddeld ‘slechts’ 18.000 euro per speler. Maar de veiling was zondagochtend nog maar een paar minuten onderweg, of de Indiase gekte barstte alweer los.

Toen bij de start van de veiling de beurt als eerst was aan de achttien spelers van de olympische selectie van India, die brons wonnen in Parijs, smeten de acht deelnemende teams onmiddellijk met geld. Voor Harmanpreet Singh, als aanvoerder van de nationale ploeg en topscorer van de Spelen dé publiekstrekker in India, werd het diepst in de buidel getast. De Soorma Hockey Club legde een voor hockeybegrippen astronomisch bedrag voor hem neer van 85.000 euro. Dat was direct één vijfde van het beschikbare budget van het team, terwijl er dus nog 23 andere spelers moesten worden aangetrokken. Andere Indiërs die onmiddellijk voor een vermogen weggingen, waren onder meer Abhishek (78.000 euro) en Hardik Singh (76.000 euro).

De afbeelding die de Hockey India League naar buiten bracht na de veiling van Thierry Brinkman (41.000 euro), die met Jip Janssen (59.000 euro) en Lars Balk (44.000 euro) tot de drie best betaalde Nederlanders hoort.

Vooral zondag werd er met geld gesmeten

De gekte was compleet op zondagavond, aan het einde van de eerste dag van de veiling. Gezamenlijk hadden de deelnemende teams al meer dan de helft van hun totale budget gespendeerd, voor slechts 54 spelers. Van de andere helft moesten maandag nog 138 spelers worden aangetrokken. Nederlanders als Jonas de Geus (12.000 euro), Jorrit Croon (11.000 euro) en Seve van Ass (11.000 euro) hadden de pech dat zij pas maandag werden geveild, toen van elke club de portemonnee al grotendeels leeg was. Daardoor werden zij in vergelijking met andere internationals van Oranje voor relatief lage salarissen geveild.

Dinsdag gaat het circus verder met de veiling van de eerste editie van de HIL voor vrouwen. International Maria Verschoor is één van de Nederlanders die heeft bevestigd dat ze zich heeft ingeschreven. Zoals dat gaat in het chaotische India volgde er maandag nog wel opeens een verrassende wending. Wekenlang was aangekondigd dat de vrouwencompetitie uit zes teams zou bestaan. Plotseling blijken dat er nu nog maar vier te zijn. Dat verkleint de kans dat ploegen buitensporig lang tegen elkaar opbieden, wat de salarissen mogelijk binnen de perken houdt. Maar in India weet je het natuurlijk nooit.

Bekijk hier de complete uitkomst van de veiling.

Waar spelen de Nederlanders?

Naam Bedrag Team
Lars Balk 44.000 euro UP Rudras
Floris Wortelboer 29.000 euro UP Rudras
Seve van Ass 11.000 euro UP Rudras
Jip Janssen 59.000 euro Tamil Nadu Dragons
Duco Telgenkamp 39.000 euro Tamil Nadu Dragons
Jonas de Geus 12.000 euro Soorma Hockey Club
Boris Burkhardt 5.500 euro Soorma Hockey Club
Pirmin Blaak 27.000 euro Shrachi Rarh Bengal Tigers
Jeroen Hertzberger 23.000 euro Team Gonasika
Thierry Brinkman 41.000 euro Vedanta Kalinga Lancers
Terrance Pieters 11.000 euro Hyderabad Toofans
Jorrit Croon 11.000 euro Delhi SG Pipers

Waar spelen bekende buitenlandse tophockeyers?

Naam Bedrag Team
Harmanpreet Singh 85.000 euro Soorma Hockey Club
Jeremy Hayward 46.000 euro Soorma Hockey Club
Arthur Van Doren 35.000 euro Vedanta Kalinga Lancers
Alexander Hendrickx 25.000 euro Vedanta Kalinga Lancers
Gonzalo Peillat 74.000 euro Hyderabad Toofans
David Harte 35.000 euro Tamil Nadu Dragons

1 Reactie

  1. edwardvos

    Wat een zeldzame onzin is dit zeg.


Wat vind jij? Praat mee...