Jansen geveild voor 32.000 euro, De Waard en Verschoor voor 11.000

Waar de eerste dag van de spelersveiling van het mannentoernooi van de Hockey India League (28 december–1 februari) zondag uitmondde in een complete chaos met enorme salarissen, bleef de gekte dinsdag bij de vrouwen grotendeels achterwege. Sterker nog, Yibbi Jansen was de enige Nederlandse international op wie vaker dan één keer een bod werd uitgebracht. De Odisha Warriors van Janneke Schopman, de ploeg waarvoor Jansen in de winter dus gaat hockeyen, had uiteindelijk een salaris voor haar over van bijna 32.000 euro.

Andere Nederlanders werden voor aanzienlijk lagere bedragen verkocht. Internationals Xan de Waard, Maria Verschoor en Freeke Moes, die olympisch goud wonnen in Parijs, werden alle drie geveild voor het basisbedrag waarvoor ze zich hadden ingeschreven: omgerekend bijna 11.000 euro. Dat gold ook voor Eva Drummond-De Goede. Michelle Fillet werd voor 7200 euro afgehamerd. Op Margot van Geffen werd niet geboden. Andere (oud-)internationals of Nederlanders uit de Tulp Hoofdklasse hadden zich niet ingeschreven.

Maria Verschoor vond onderdak bij de Soorma Hockey Club voor een salaris van 11.000 euro.

Stapenhorst voor meer geveild dan De Waard, Verschoor en Moes

Het was opvallend dat er secondenlang niets gebeurde toen er een bod kon worden uitgebracht op De Waard, nota bene de huidige Wereldspeelster van het Jaar. Op het nippertje hield (oud-)Jong Oranje-bondscoach Dave Smolenaars, hoofdtrainer van de Delhi SG Pipers, alsnog zijn veilingstokje omhoog. De Soorma Hockey Club bracht als enige team een bod uit op Verschoor. Janneke Schopman was met de Odisha Warriors de enige die bood op Moes, waardoor de aanvaller van Amsterdam komende winter teamgenoot is van zowel Jansen als Fillet.

Gek genoeg werd iemand als de Duitse spits Charlotte Stapenhorst (17.500 euro) voor een hoger bedrag geveild dan De Waard, Verschoor en Moes. Dat gold ook voor onder meer de Belgische speelsters Charlotte Englebert (17.500 euro) en Ambre Ballenghien (15.000 euro). Jip Janssen (59.000 euro), Lars Balk (44.000 euro) en Thierry Brinkman (41.000 euro) werden zondag en maandag bij de veiling van de mannen voor de hoofdprijs geveild.

Xan de Waard gaat spelen voor Delhi SG Pipers van coach Dave Smolenaars, voor een bedrag van 11.000 euro.

Indiër Udita met 35.000 euro het best betaald

In vergelijking met de mannen lag het budgetplafond van de vrouwenteams een stuk lager. Waar de mannen 4 miljoen Indiase roepies (440.000 euro) mochten besteden om een team met 24 spelers samen te stellen, was dat bij de vrouwen slechts 2 miljoen Indiase roepies (220.000 euro). Bovendien doen er bij de mannen acht ploegen mee aan de Hockey India League en bij de vrouwen slechts vier. Dat verkleinde de kans dat teams tegen elkaar opboden, wat de salarissen uiteindelijk enigszins binnen de perken hield.

Het meeste geld werd uitgegeven bij de start van de veiling. Toen kon er worden geboden op speelsters van de nationale selectie van India, die ontbrak op de Olympische Spelen van Parijs. Voor verdediger Udita werd het diepst in de buidel getast. De Rarh Bengal Tigers legden een bedrag voor haar neer van 35.000 euro. Andere Indiërs die voor hoge bedragen weggingen waren onder meer Lalremsiami (27.000 euro) en Sunelita Toppo (26.000 euro). Bij de mannen werd er het meest betaald voor de Indiase strafcornerspecialist Harmanpreet Singh (85.000 euro).

Op grote vissen als de Argentijnse Delfina Merino (Wereldspeelster van 2017) en de Australische Rachael Lynch (Wereldkeepster in 2019) werd geen bod uitgebracht.

Waar spelen de Nederlanders?

Naam Bedrag Team
Yibbi Jansen 32.000 euro Odisha Warriors
Freeke Moes 11.000 euro Odisha Warriors
Michelle Fillet 7200 euro Odisha Warriors
Xan de Waard 11.000 euro Delhi SG Pipers
Maria Verschoor 11.000 euro Soorma Hockey Club
Eva Drummond-De Goede 11.000 euro Bengal Tigers

Lees ook


6 Reacties

  1. Piensmits

    Ik heb het niet gezien, dus het kan natuurlijk dat Englebert en Balleghien eerder geveild zijn en men verwachtte dat op de Nederlandse dames flink geboden zou worden? Verrassend is ook dat -met alle respect- 4 Ierse internationals voor 11000 euro geveild werden. Sowieso dat 11000 euro het beginbod was. Terwijl op andere speelsters zoals Owsley, Bray, Grannato niet geboden werd. Merino is naar mijn mening vergane glorie dus 11000 voor zichzelf vragen lijkt mij een kwestie van overschatting.

  2. Reinout van Leeuwen

    Wat ik mij dus afvraag is hoeveel van het betreffende budget door de betreffende clubs is uitgeven. 220.000€ voor voor 24 speelsters is zo'n 9000 per persoon. Dus Maria, Xan en Eva zijn voor iets boven het gemiddelde aangetrokken. Er waren enkele uitschieters. Maar velen zijn dus ruim onder het gemiddelde bedrag gecontracteerd. Bij de mannen idem. Indien onder het budget blijft dat geld dan bij de sponsors geldschieters?

  3. edwin-smolders

    De spelers gun ik stuk voor stuk deze welverdiende bron van inkomsten, maar hoop vooral dat ze gevrijwaard blijven van blessures en bij de hervatting van de tweede seizoenshelft allemaal weer fit voor hun clubs op het veld staan.

  4. adrievandeparel

    Toch wel opvallend dat de speelster die bij de Pro League '19 , als beste speelster van de wereld is gekozen, en dat nog steeds is. Frederique scoort niet alleen corners supergoed, ook strafballen worden supergoed gescoord en vooral de veldgoals , de een nog mooier en beter dan de ander , heel vaak geniaal , onhoudbaar voor keepers, vaak on navolgend voor de tegenstander, vaak verrassend, altijd effectief , heel veel rendement en altijd voor de drie punten, Ik zie Frederique al vanaf haar 15e jaar in het eerste van HCDENBOSCH spelen en ook toen al scoren, dus nu al jarenlang supergoed en meest scorend, alleen Maartje Paumen heeft tot nu toe meer gescoord, ook voor HCDENBOSCH, die is ouder en heeft ook veel meer wedstrijden gespeeld en heeft uit haar corner heel veel rendement gehaald. Frederique scoort op alle manieren die er zijn, altijd gericht op de winst, de drie punten, is het meest veelzijdig van iedereen. Bovendien is het altijd genieten van haar acties, assists en hoogstanden, de meest mooie goals, er zijn er al veel die direct het Kampioenschap van Nederland en Europa opleverden. Als de FIH het Wereldkampioenschap voor clubs gaat organiseren, dan wordt ook HCDENBOSCH WERELDKAMPIOEN.

    1. robdux

      Heb jij het artikel niet gelezen? Je reactie slaat kant noch wal. Ik hoor nu trouwens niks over het gelijk trekken van salarissen mannen en vrouwen. Of willen we dat alleen in Nederland? Ik mag voor de clubs hopen dat ze afspraken hebben gemaakt met de spelers, over wanneer een speler terugkomt met een blessure. Verder denk ik dat het opleidingstechnisch gezien een waardeloos concept is voor jonge spelers in India.

  5. lynnBosman

    Wat heeft in vredesnaam Matla hiermee te maken? Ze heeft zich niet eens ingeschreven voor de HIL. De Waard, Moes en Verschoor waren koopjes. Wat de reden daarvoor dan ook is. Lorenz, Stapenhorst en Englebert zijn erg goede speelsters, maar werden ook eerder geveild. Op papier hebben de Odisha Warriors en Soorma hockeyclub de beste selectie. Hoe dan ook, sowieso een Nederlandse kampioen zit erbij.


Wat vind jij? Praat mee...