HIL-coach Van Ass genoot in New Delhi van veiling: ‘Typisch India’

‘Het ging allemaal wel weer op z’n Indiaas’, lacht Paul van Ass, die ongeveer alles in het hockey wel zo’n beetje heeft meegemaakt, maar voor wie een spelersveiling van de Hockey India League nieuw was. Het circus had iets megalomaans en verliep soms chaotisch, maar daar genoot de Nederlander met een India-hart juist van. De komende editie van de lucratieve competitie (28 december–1 februari) is hij coach van de UP Rudras.

‘Voor onze acht beste spelers wilden we gemiddeld 33 lakh (36.000 euro) betalen. Tenminste, dat hadden we onszelf voorgenomen. Maar voor Hardik Singh legden we alweer gelijk 70 lakh (76.000 euro) neer’, vertelt de oud-bondscoach van India over hoe hij zich zondag op de eerste dag van de veiling direct liet meeslepen door de Indiase gekte. Zijn strategie kon meteen de prullenbak in.

Gretig boden de teams vanuit de zaal in het Hyatt Hotel in New Delhi tegen elkaar op voor de olympiërs van India. Met als grote winnaar strafcornerspecialist Harmanpreet Singh (85.000 euro), voor wie het diepst in de buidel werd getast. Doordat alle acht deelnemende ploegen op zondag direct al met geld smeten, was hun portemonnee op maandag grotendeels leeg. Nederlandse internationals als Jorrit Croon (11.000 euro) en Jonas de Geus (12.000 euro) mochten daardoor blij zijn dat er überhaupt nog een bod op hen werd uitgebracht, terwijl Jip Janssen (59.000 euro) en Lars Balk (44.000 euro) zondag de hoofdprijs pakten.

Paul van Ass en zijn assistent Thomas Tichelman bij de presentatie van de UP Rudras.

Gekte op de veiling in New Delhi

Alleen de hele setting al paste bij het hockeygekke India. Een zaal vol met delegaties van de deelnemende teams, die gretig hun veilingstokjes omhoog hielden wanneer er weer wat te bieden viel. Alsof ze geen bod uitbrachten op mensen van vlees en bloed, maar op doeken van zeventiende-eeuwse schilders. De gekte was van begin tot eind online te volgen via een livestream op YouTube.

Van Ass zat aan tafel met een delegatie van maar liefst zeven man, onder wie zijn assistent Thomas Tichelman en drie afgevaardigden van Yadu Sports, de geldschieter achter zijn ploeg. Laptops met Excel-sheets stonden opengeklapt. Stapels met papieren lagen op tafel. Handen werden geschud na het doen van een aankoop.

Van Ass: ‘Vooraf had ik bedacht dat ik van de Indiase olympische ploeg Hardik Singh en Lalit Upadhyay in mijn team wilde hebben. Hardik Singh omdat ik hem de beste speler van India vind. Een middenvelder van wereldniveau. Een voorbeeld ook voor de andere Indiase spelers, die binnen het team een rolmodel nodig hebben. Voor hen blijft dat natuurlijk sneller een Indiër dan een Nederlander, ook al hebben Nederlanders nu olympisch goud’, zegt de man die de Oranje Dames afgelopen zomer in Parijs naar de olympische titel leidde, maar nu weer een nieuw avontuur te wachten staat.

‘Lalit Upadhyay wilde ik hebben omdat hij een goede speler is die uit Uttar Pradesh komt. Dan krijg je heel de lokale gemeenschap achter je. Vergis je daar niet in. In Uttar Pradesh wonen 250 miljoen mensen. Dat is net zoveel als een derde van Europa’, vertelt Van Ass, die zijn beide oogappels wist binnen te halen. Met Lars Balk, Floris Wortelboer en zijn zoon Seve heeft hij ook drie Nederlanders in zijn 24-koppige selectie.

Voormalig Amsterdam-coach Graham Reid, trainer van de Delhi SG Pipers, brengt een bod uit.

‘Ze pakken zo’n veiling toch weer groots aan, in India’

Als oud-bondscoach van India kent Van Ass de spreekwoordelijke wetten die gelden in het soms onnavolgbare Aziatische land. Maar zelfs voor hem had de Hockey India League nog vóór de spelersveiling al een verrassing in petto. ‘Lang was onduidelijk wanneer die veiling zou zijn. Typisch India. Op een gegeven moment zeiden ze op 15 en 16 oktober. Maar toen werd het weer 13 en 14 oktober. Ik kon er 14 oktober niet bij zijn. Dat was afgelopen maandag. Ik moest iets doen voor mijn werkzaamheden in het bedrijfsleven. Dus ben ik zondagavond terug naar huis gevlogen. Uiteindelijk werd ik per app op de hoogte gehouden. Dan maar zo.’

Van Ass kon ook wel glimlachen om de situatie rondom Bloemendaal-keeper Maurits Visser. Veilingmeester Archana Vijaya las zijn naam voor en opende de biedingsprocedure op hem. Vervolgens bleek dat Visser zich al lang had afgemeld. Daardoor kon er toch geen bod op hem worden uitgebracht, terwijl één van de teams dat juist wel wilde doen.

Dat chaotische hoort er volgens Van Ass een beetje bij in het Aziatische land, waar niet alleen de gekte, maar ook de liefde voor het hockey voor hem alles goedmaakt. ‘Ze pakken zo’n veiling toch weer groots aan, in India. Die veilingmeester bijvoorbeeld. Die veilt daar ook cricketers, maar dan voor bedragen van twee miljoen Amerikaanse dollars. Zij weet dus wel hoe ze dat moet leiden, zo’n veiling. Er was ook meteen weer een livestream. En een marketingteam dat content op social media plaatste. Alles in het hotel was ook weer goed verzorgd. Laat dat maar aan die Indiërs over.’

Seve van Ass gaat komende winter in India in het team spelen van zijn vader Paul.

‘Waar in Nederland speel je nu voor 20.000 man?’

Van Ass kijkt het meest uit naar de volle stadions in India. Decor van het mannentoernooi is het Birsa Munda Hockey Stadium in Rourkela, dat een capaciteit heeft van 20.000 toeschouwers. ‘Waar in Nederland speel je nu voor 20.000 man? Nergens. Maar in India krijgen ze die stadions vol. Ze creëren een Bollywood-achtige sfeer. Daar houden de mensen hier van. In India snappen ze heel goed hoe het werkt.’

Lees ook


1 Reactie

  1. Sjang Fijen

    Nou Yibbi, dat wordt Yippi, Yppi, Yhhe .......32.000 eu voor een vrouw in India. Janneke Schopman zal er verbaasd over zijn. Jammer Xan en Maria jullie gingen voor een koopje over de buehne, had wel wat meer mogen zijn.. Hou dan ook, veel plezier dames en kom gezond terug. Groet van..........Sjang


Wat vind jij? Praat mee...