Freixa: ‘Ik ben vurig. Ik probeer te communiceren met het team’

Kampong-coach Santi Freixa vond zichzelf in de wedstrijd tegen het puntloze Bloemendaal terug in een emotionele achtbaan. Na een zwakke 1e helft volgde een betere 2e helft en konden de 3 zwaarbevochten punten met een 3-5 overwinning terug naar Utrecht.

Op het formulier met de namen en rugnummers van de speelsters van Kampong en Bloemendaal stond nummer 11 Michelle Fillet van Kampong met 2 zwarte strepen doorgekrast. De speelster van Jong Oranje liep in de 2e helft eindeloos warm langs de zijlijn, maar het was verder onduidelijk wat daar de bedoeling van was. De wedstrijd beslissen, bleek later. Fillet kwam uiteindelijk het veld in en scoorde met haar 1e balcontact de misschien wel belangrijkste treffer, de 2-3. Een minuut nadat Kim van Leeuwen van Bloemendaal na een mooie aanval de 2-2 had gemaakt. De 2-3 bleek de mokerslag, Kampong liep daarna uit naar 2-5.

UTRECHT - HOCKEY - Michelle Fillet (Kampong) tijdens de hoofdklasse hockeywedstrijd dames Kampong-Oranje-Rood (0-5) .COPYRIGHT KOEN SUYK

Michelle Fillet in actie voor Kampong. @KNHB/Koen Suyk

‘Wij wilden heel voorzichtig doen met Michelle. Zij had iets in haar knie en tot op het laatste moment hadden wij twijfels. Zij mocht op de bank zitten en we zouden haar alleen inzetten als wij haar echt nodig hadden,’ vertelt de nieuwe Spaanse coach Santi Freixa, die tijdens de Olympische Spelen van Rio de Janeiro assistent-trainer was van de Oranje Dames. Hij wilde rustig aan doe met Fillet, omdat zij in november met Jong Oranje misschien het WK in Chili speelt. ‘Zij is super belangrijk. Een echte spits. Als Michelle de juiste focus heeft, maakt zij het verschil. Nu had ze maar 10 minuten nodig. Dat was mooi om te zien.’ Ook de Engelse gouden medaillewinnares Sophie Bray toonde haar kwaliteiten met 2 doelpunten.

‘Heel goed, dames. Heel goed’

Santi Freixa is een voormalige Spaanse aanvaller. Hij was aanvoerder van het nationale team en won in 2008 zilver op de Olympische Spelen in Peking. Met de Spanjaard heeft de Utrechtse club een zeer fanatieke coach binnengehaald. 70 minuten lang is hij bezig langs de lijn. Ofwel aan het highfiven met zijn spelers en het begeleidingsteam na een doelpunt, of eindeloos aanmoedigen. ‘Heel goed, dames. Heel goed,’ gaat het vaak in het Nederlands. Tegen de Spaanse speelster Georgina Oliva gaat het in rappe Spaanse staccato zinnetjes, die ook door de Utrechtse bank meewarig worden beluisterd, want ze snappen echt niet wat er wordt gezegd.

De Mussen – onder leiding van hockeylegende Teun de Nooijer – leken in de 1e helft op weg naar de eerste punten van de competitie. Eerst sloeg Myrthe van Kesteren mooi vanuit de lucht de 1-0 binnen. Op die stand kreeg de thuisploeg in de 29e minuut 3 strafcorners op rij. Maar Bloemendaal kon er geen een verzilveren. De 2e helft stond er een beter Kampong op het veld, dat de belangrijke 3 punten pakte. De Utrechtse club mag zich nu op plek 5 in ieder geval ‘best-of-the-rest’ noemen achter de ongenaakbare topploegen Den Bosch, SCHC, Amsterdam en Laren.

‘Ik vroeg ze in de rust: wie hebben jullie gestuurd?’

‘Het was een hele interessante wedstrijd om te coachen. Het minimale wat ik dan kan doen is energie geven,’ zei  Freixa, die na de wedstrijd niet eens schor klonk van alle verbale energie die hij in de strijd gooide. ‘Kampong stond niet op het veld in de 1e helft. Ik vroeg ze in de rust: wie hebben jullie gestuurd? Ik zag helemaal niets. Ik heb ze in de rust een spiegel voorgehouden en ben toen weggelopen. Het was aan de dames de keuze wat ze daarmee zouden doen. Dat was het moment dat ze tegen elkaar moeten uitspreken wat ze willen. Ik liet het aan het team. Ik ben geen coach die zegt hoe we moeten spelen. Ik geef alleen kaders, maar in de 1e helft was het gewoon nul komma nul.’

BLOEMENDAAL - HOCKEY - coach Santi Freixa (Kampong) tijdens de competitie hoofdklasse hockeywedstrijd Bloemendaal - Kampong (3-5) . COPYRIGHT KOEN SUYK

Santi Freixa tijdens Bloemendaal-Kampong. @KNHB/Koen Suyk

Freixa wil de beslissingen nemen

Hij heeft niet de illusie dat continu aanmoedigen per se helpt. Maar hij doet het wel in zijn eerste functie als hoofdcoach. ‘Nee, ik denk niet dat de coach de wedstrijd wint. Maar ik ben vurig. Ik probeer te communiceren met het team, zo hebben we het ook met elkaar afgesproken. Wat we met Kampong willen dit seizoen? Ik heb vanaf het begin gezegd dat de ondergrens van dit jonge team naar boven moet. Wat dat betreft hebben we vandaag hele goede stappen gemaakt. Ik ga heel blij naar huis. Dat ik nu hoofdcoach ben, vind ik heel gaaf. Ik wil beslissingen nemen. Als assistent kun je dat niet.’