Round-up OVK Dames: Huizen fiere koploper na winst in topper

Huizen is na zondag de trotse koploper van Poule B, nadat het de nummer één tot dat moment (HGC) met 0-3 versloeg. Wint het team van Boaz Janssen volgende week thuis van HBS, dan is het de fiere winterkampioen van deze afdeling. In Poule A heeft Nijmegen wat dat betreft de beste vooruitzichten, maar Voordaan kan nog op gelijke hoogte komen als het zondag op eigen veld wint van… Nijmegen.

Overgangsklasse A

Hoe nu verder met Tilburg?

Moet trainer-coach Rob Haantjes van Tilburg vrezen voor zijn positie, nu zijn team ook verloor van rode lantaarndrager EHV? Zelf is hij vast van plan om na volgende week (thuis tegen Rotterdam) een grondige evaluatie van de zeer teleurstellende eerste competitiehelft te maken.

De feiten zijn echter, zoals Haantjes het zelf verwoordt, ‘dat wij staan op een plaats waar wij nu horen te staan. Er zit teveel onzekerheid in de ploeg, daarin moeten wij op dit moment berusten. Het is niet goed genoeg en het balletje valt voor ons te vaak de verkeerde kant op.’

Voor Tilburg stond er veel op het spel tegen EHV, maar in Enschede bleek de vechtmachine van Antoinet Wildeboer te sterk voor de zuiderlingen. Vijf minuten voor tijd maakte Linn Delfgou de winnende 3-2 voor EHV. Wildeboer: ‘Wijk hebben een hoog niveau gehaald in een duel waar alles in zat. Wij kwamen tweemaal op achterstand, maar we knokten ons terug. Na de 2-2 zijn we vol blijven doorgaan, want we waren van mening dat in deze fase één punt niet genoeg was. Compliment aan de ploeg dat dit is gelukt.’

Helmond niet blij met punt

Helmond en QZ deelden de punten, ‘en dat valt ons heel erg tegen’, aldus Roeland de Laat (Helmond). ‘Tijdens de eerste helft speelden we uitstekend en hadden we meer goals moeten maken dan die ene die er wel in ging. Na rust werd QZ feller en ontaardde ons spel in een chaos. We kregen een strafcorner tegen wegens het nemen van te weinig afstand. De arbitrage had ons hiervoor al gewaarschuwd en toch gebeurde het. Dom dus, maar die bal ging er wel in.’

Aanvoerder Ruth Linders van QZ: ‘De eerste helft was inderdaad voor Helmond, maar wij knokten ons terug in het duel. Bijna was het 1-2 geweest, want één van onze corners ging er via de keeper en de paal uit. Ik denk dat de 1-1 een goede afspiegeling gaf vandaag.’

Nijmegen zet het na rust recht

Nijmegen speelde thuis tegen Push geen sterke eerste helft volgens trainer-coach Anthony Potter. ‘We voerden ons speelplan niet goed uit, de bal ging te langzaam rond en wij ergerden ons om niets. Gelukkig herstelden we ons na rust met twee goals in drie minuten tijd.’

Stan Huijsmans kon kort zijn over de wedstrijd: ‘Wij hebben niet van Nijmegen verloren, maar van onszelf. Daarbij was het voordeel van onze tegenstander dat ze over iets meer ervaring in de ploeg beschikken. Voor rust was er geen vuiltje aan de lucht, daarna maakten we het onszelf moeilijk door een paar domme kaarten te pakken.’

Dijkman, Dijkman, Dijkman, Dijkman

Terriërs haalde voor haar doen flink uit. Het werd 0-4 tegen Rood-Wit en die productie kwam volledig op naam van één speelster: Benthe Dijkman. Trainer-coach Jeroen Visser kon bevestigen dat zij volgende week zeker weer tot de wedstrijdselectie behoort na deze prestatie. Visser: ‘Eindelijk speelden we eens echt heel goed. We gingen meteen goed van start en de 0-2 bij rust was meer dan terecht. Na rust wilden we de voorsprong niet consolideren, maar juist uitbouwen naar 0-3 en 0-4. En dat lukte.’

Dubbelblanke stadsderby

Rotterdam en Leonidas gingen na zeventig minuten uiteen zonder doelpunten te maken. Kees Wortmann (Rotterdam): ‘Het was een wedstrijd met twee gezichten. De eerste helft was voor Leo, de tweede voor ons. Na rust kreeg onze doelvrouw maar één bal te verwerken. Onze eindpass was echter niet goed genoeg om tot scoren te komen. Jordy van der Waart (Leonidas): ‘We hadden er voor de rust twee in moeten leggen. Na rust kwamen we moeilijk onder de druk van Rotterdam uit. Achteraf ben ik blij met een punt.

Volgende week zou Leonidas eigenlijk thuis spelen tegen Helmond, maar dit duel is in overleg omgedraaid. Het hoofdveld van Leonidas is zodanig slecht dat er niet meer fatsoenlijk op kan worden gehockeyd. Tijdens de winterstop wordt het veld dan ook vervangen door een nieuwe watermat.

De wedstrijd Rotterdam – Leonidas werd onder meer geleid door een Italiaanse arbiter, die straks actief zal zijn tijdens het jeugd-WK.

Voordaan van topper naar topper

De topper tussen Union en Voordaan eindigde ook in een dubbelblanke stand. Pieter Bos (Voordaan): ‘Tijdens de eerste helft was er sprake van een gelijkwaardige strijd. Na rust verloren wij de slag op het middenveld, waardoor we de bal niet meer hoog in het veld kregen. We hebben echter goed verdedigd en we konden de strafcorner van Union goed pareren.’

Over dat laatste was Frank Geers (Union) minder te spreken: ‘Wij krijgen zeven strafcorners en daarvan gaan er normaalgesproken altijd wel één of twee in bij ons. We kregen niet echt uitgespeelde kansen, maar over het geheel vond ik dat we toch meer hadden verdiend. Voordaan neemt het als nummer twee komende zondag op tegen koploper Nijmegen.

Statistieken

EHV – Tilburg 3-2 (0-1)
0-1 Ylaise van den Wildenberg, 1-1 Cris Jansen, 1-2 Jeske van Bavel, 2-2 Roos Craghs, 3-2 Linn Delfgouw

Helmond – QZ 1-1 (1-0)
1-0 Emilie Nieland, 1-1 Maxime Steppe (sc)

HIC laat zich niet verrassen

HIC liet op Almere geen steken vallen in de race om de bovenste plaatsen door met 2-4 te winnen. Op één puntje achterstand van de koplopers Huizen en HGC blijft het team van Vincent van Hall de druk opvoeren. Almere kon het tot aan de rust nog bijbenen (1-1), maar daarna liep HIC uit naar 1-4. Dider Meijer (Almere): ‘HIC speelde prima en wij hebben niet het maximale eruit gehaald vandaag.’

Van Hall: ‘Technisch was het goed, we hadden controle over de bal en onze afspraken klopten in het veld. Almere-uit is altijd een pittig potje, maar dit was een terechte zege.’

HBS boekt zege van collectief

HBS deed wat het moest doen in de wedstrijd tegen rechtstreekse concurrent Ring Pass, dat eveneens vecht voor de puntjes. De thuisclub won met 3-0, waarbij Ring Pass vlak na rust knakte toen HBS op 2-0 kwam. Robbert Zevalkink (HBS): ‘Ik ben blij dat wij als team met z’n allen tot dit resultaat zijn gekomen. Na de 2-0 was het gedaan, maar toch speelden we toen slordig.’

Eric van der Pol (Ring Pass): ‘Op zich hebben we goed gespeeld. We hadden gewaarschuwd voor een snelle tegentreffer na rust, want je weet bij een damesduel dat je twee goals achterstand erg moeilijk inhaalt. Toch gebeurde het.’

Huizen maakt indruk in Wassenaar

Huizen liet er tegen HGC geen gras over groeien. Het won met 0-3 en dat is een resultaat waarmee je voor de dag kunt komen in hockeyland. Boaz Janssen (Huizen): ‘We kenden een heerlijke start met in de eerste minuut al een grote kans. Bij rust was het 0-1 en HGC werd alleen gevaarlijk via strafcorners. Tijdens de tweede helft bleven we goed in de basis staan en konden we keurig uitlopen.’

Robert Jan de Vos (HGC): ‘Het was bij ons niet goed genoeg. Huizen speelde goed en degelijk. Vorige week was het ook al matig en dat spel hebben we niet kunnen omdraaien.’ HGC sluit het jaar 2016 af met de derby tegen Klein Zwitserland.

Tirade uit woede coach Victoria

Victoria verslikte zich niet in Craeyenhout, dat een moeizaam seizoen blijft doormaken. Het werd 2-0 in Kralingen, waarbij de doelpuntenmachine van de thuisclub pas laat op gang kwam. Pas in de 50ste en 62ste minuut vielen de goals. Eelco van Roon (Victoria) was woedend in de rust: ‘Ik heb in anderhalf seizoen niet zó’n tirade gehouden als vanmiddag. De eerste twintig minuten waren namelijk de allerslechtste van de laatste anderhalf jaar. Na vijf minuten hadden we al op 4-0 moeten staan. Na rust bleek dat ze mijn boodschap overigens goed hadden begrepen.’

Schaerweijde het best met tien man

Wageningen won na een sterk begin met 3-1 van Schaerweijde, dat weer eens veel te slap en te bang van start ging. De ploeg had bovendien last van ‘het stuiterveld’, zoals trainer-coach Chantal van Nistelrooij dit verwoordde. Na rust kwam de thuisclub op 2-0 en het opmerkelijke was dat Schaerweijde pas in goede doen raakte nadat de ploeg met tien speelsters in het veld stond. Dit was te danken aan een gele prent voor de coach. Van Nistelrooij: ‘Dat was niet handig, maar het spel was beter en we hikten ook nog een tijdje tegen de 2-2 aan.’

Bijna hoofdrol voor ‘aanwinst’ uit Barcelona

Were Di en Klein Zwitserland tenslotte hielden het op 3-3 met daarin een bijzondere rol voor Sophie van der Heijden, die geheel onvoorbereid op de wedstrijd bijna de winnende (2-3) maakte. Van der Heijden loopt deze maanden stage in Barcelona en was dit weekend even terug om de verjaardag van haar vader te vieren. Zondagmiddag trok ze als toeschouwer naar Tilburg, waar bleek dat één van de KZ-speelsters tijdens de warming-up moest afhaken. Met geleende kleding en stick maakte zij in de slotfase enkele minuten, waarin ze prompt de 2-3 maakte.

Het was net niet genoeg, want een minuut voor tijd kreeg Were Di een strafbal te nemen, die werd betwist door KZ-coach Bastiaan Bunnik. ‘Ik weet niet of dit wel fair en terecht was. Het voelt in ieder geval onbevredigend.’

Janneke Woudenberg roemde haar ploeg om de veerkracht. ‘Het ontbrak ons aanvankelijk aan scherpte waardoor we op 0-2 kwamen. Na rust doen we een stap extra, komen op 2-2, maar door een eigen fout werd het 2-3. Maar ik denk dat de 3-3 wel terecht was. ‘Nog één keer kop omhoog en knallen volgende week!’

Almere – HIC 2-4 (1-1)
1-0 Joelle Angel, 1-1 Annick Hoeboer (sb), 1-2 Judith Stuy, 1-3 Annick Hoeboer, 1-4 Suzan de Vries, 2-4 Puck Hooijer

Wageningen – Schaerweijde 3-1 (1-0)
1-0 Kimberley van der Meer, 2-0 Elena Colmer, 2-1 Anne Wiegers, 3-1 Thisja van der Kruijs

Were Di – Klein Zwitserland 3-3 (1-2)
0-1 Emma Lucas (sb), 0-2 Nina Staal (sc), 1-2 Inge Dankers, 2-2 Willemijn Engels, 2-3 Sophie van der Heijden, 3-3 Marle van Dessel (sb)