Hockeyclubs moeten soms creatief zijn met de locaties voor zaalhockeywedstrijden en trainingen. Zaalhockey wordt alleen in de winter beoefend en sporthallen geven vaak voorrang aan zaalsporten die het gehele jaar voortduren. De tijdelijke zaalhockeyhallen vormen een goede oplossing. Maar wat dacht je bijvoorbeeld van een manege, een schaatshal of een basisschool?
1. In de manege
Oké, de paarden zijn er inmiddels al lang weg, maar toch is de hal waarin Nijmeegse hockeyclub NMHC zaalhockeyt nog duidelijk herkenbaar als manege. De rijbak is in 2012 omgebouwd tot zaalvloer, inclusief dug-outs, goals, etc. Vanaf de oude manege-kantine is er bovendien goed zicht op de rijbak/zaalvloer. Voor NMHC is de hal ideaal: hij ligt tegenover de hockeyclub. De faciliteiten van de club, zoals de kleedkamers, kunnen dus ook gewoon gebruikt worden. De oorsprong van de locatie gaat in ieder geval niet verloren: de zaalhockeyhal heet heel toepasselijk De Manege.
De oorspronkelijke manege
De manege nu
2. In de schaatshal
De zaalhockeyers van GHBS zullen het in ieder geval niet snel te warm hebben tijdens hun zaaltraining: ze trainen op het middendeel van een schaatsbaan. De thermo die ze op het veld aan hadden kunnen ze dus ook voor de zaaltraining weer uit de kast trekken. In het midden van de 400-meter schaatsbaan is voldoende ruimte voor het zaalveld. Maar, helemaal ideaal is het toch niet, getuige deze mededeling op de site van de club: ‘Op zondag 22 januari zullen de breedte-teams niet trainen. Het zaalhockeyveld is dan niet bereikbaar in verband met schaatswedstrijden.’
3. In de tennishal
Zowel de Reigers al de Kikkers hebben hun zaalhockeylocaties ook bij een andere sport gevonden. Beide clubs spelen op zaalhockeyvelden die (al dan niet tijdelijk) zijn aangelegd in tennishallen. De Reigers hebben de tennishal zelfs omgedoopt: die heet nu de Reigers Hockeydome.
4. In een hangar
Dit jaar hockeyt HGC er niet meer: de club heeft inmiddels een eigen tijdelijke zaalhockeyhal op hun velden staan. Maar de HGC’ers trainden jarenlang met veel plezier in een hangar op het voormalige Marine Vliegkamp Valkenburg. Ruimte genoeg voor maar liefst tweeënhalf zaalhockeyveld. De hangar was echter niet geschikt om ook zaalwedstrijden in te spelen.
5. Terug naar de basisschool / middelbare school
Veel clubs die niet terecht kunnen bij een reguliere sporthal, weten de sportzaaltjes van middelbare scholen en soms ook basisscholen te vinden. Die worden buiten schooltijd natuurlijk niet gebruikt, en bieden zo een oplossing voor ruimtegebrek bij sporthallen. De zalen zijn echter niet altijd van de juiste afmetingen, en er zijn ook niet altijd de goede trainingsmaterialen aanwezig. Met een hoop creativiteit: de muren zijn de balken, recht opstaande matten vormen de goals, is er echter voor breedteteams prima te trainen.
6. Zaalhockey op het veld
Het weer moet het wel toelaten, maar dan is zaalhockey (of in ieder geval: de basis) ook te beoefenen op het veld. Leg de balken rondom neer en zorg voor de goede afmetingen van het veld, goals erbij en klaar. Op deze manier valt er prima te trainen met balken, al verschillen de ondergrond en de omstandigheden natuurlijk wel flink van een normale zaalhockeyhal. GHBS probeerde dat een aantal jaar terug op te lossen met een waterdoorlatende zaalhockeyvloer, die op het veld werd geplaatst. Die bleek echter te glad te worden om goed bespeelbaar te zijn.
Wat vind jij? Praat mee...
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.