Column Rob Reckers: Hockey Pro League vergroot druk op Hoofdklasse
‘Na alle regelwijzigingen van de afgelopen jaren, gaat ook de internationale kalender op de schop. Vijf jaar na de invoering van de Hockey World League besluit men bij de FIH om het concept weer bij het grofvuil te zetten.
De Pro League wordt het nieuwe pronkstuk van het internationale hockey, waarbij negen landen (bij de mannen en de vrouwen) gaan strijden op basis van uit- en thuiswedstrijden. Een formule die grotendeels lijkt afgekeken van de goudgerande Champions League. Naast de vele vraagtekens rond de aankondiging, zijn er direct een aantal kritieke punten op het format.
De selectie van de negen landen bijvoorbeeld. Want hoe hebben de mannen van Pakistan en de vrouwen van India zich in deze wereldse hockeyelite kunnen kopen? Of verraad ik hiermee al mijn verdenkingen?
De Pakistanen behoren al jaren niet meer bij de beste tien landen van de wereld en kunnen om “logistieke” redenen hun wedstrijden niet op eigen bodem afwerken. De deelname van Pakistan lijkt hiermee wisselgeld voor de afschaffing van de Champons Trophy, een van origine Pakistaans initiatief.
Promotie of degradatie is niet mogelijk. Dat vergroot de kans op deelname met B-ploegen
De verklaring voor het startbewijs van de vrouwen van India ligt in de onevenredige kansen die India krijgt toebedeeld vanwege de potentiële achterban in de hockey gekke Aziatische grootmacht. Maar wordt hiermee het belang van Ierland en Spanje bij de heren en Spanje en België bij de vrouwen niet volledig terzijde geschoven?
De keuze voor de participerende landen is daarbij vastgelegd voor een periode van vier jaar. Promotie of degradatie is niet mogelijk, wat de kans op deelname met B-ploegen weer vergroot. Want als Duitsland of Australië niet meer om de hoofdprijs spelen, sturen zij gewoon een opleidingsploeg. Precies zoals ze al jaren doen bij de Champions Trophy.
Het uit- en thuisprincipe juich ik echter wel toe. De treurige aanblik van honderd tot vijfhonderd toeschouwers per wedstrijd in de eerste dagen van vrijwel ieder internationaal toernooi zijn tranen trekkend. Want waar je bij een willekeurige wedstrijd van Nederland op thuisbodem kunt rekenen op 10.000 enthousiaste Oranje-supporters, vormen de tien tot vijftien meegereisde ouders het overgrote deel van het bezoekersaantal bij toernooien in andere landen.
Wat is er mis met een spetterende Hoofdklasse gevolgd door een zinderend EK of WK
Ik wil best geloven in de potentie van Pro League. De druk op de Hoofdklasse zal echter nog verder toenemen. In ruil daarvoor krijgen we 32 live-wedstrijden op tv terug, die onze sport een nieuwe impuls moeten geven. Een aantrekkelijk vooruitzicht, maar wat nou als we na één jaar weer verwezen worden naar de laatste twee minuten van het Sportjournaal (net als bij de EHL)? En de live-wedstrijden bij gebrek aan belangstelling op een betaalkanaal eindigen. Of – nog erger- alleen via livestream te zien zijn?
Ik wil graag enthousiast zijn, maar houd ditmaal toch echt een slag om de arm. Bij de invoering van de HWL dacht ik dat het gewoon wennen was, maar dat is niks geworden. En wat is er eigenlijk mis met een spetterende Hoofdklasse gevolgd door een zinderend EK, WK of Olympisch toernooi?
Misschien moeten we gewoon een keer niet meedoen en lekker onze eigen koers varen.’
******
Rob Reckers werd met Oranje Zwart drie keer landskampioen. Hij speelde 209 keer in het shirt van Oranje. De aanvaller behaalde met het Nederlands team goud op het EK in 2007 en zilver op de Olympische Spelen van 2004 in Athene.
2 Reacties
patrick-kl
We kunnen wel moeilijk gaan doen op de manier of de teams wel eerlijk gekwalificeerd zijn of niet. Maar de Pro league heeft de prioriteit om de sport wereldwijd te laten groeien, en in bijvoorbeeld Pakistan zit nog steeds een enorme mogelijkheid tot groei
JWEG
precies wat Patrick zegt; de FIH heeft belang aan wereldwijde groei; tenslotte is in 2014 al een deal gesloten met ESPN Star Sports voor 250 miljoen dollar voor TV rechten in Azië en datzelfde Star Sports is ook (financieel) de drijvende kracht achter de Hockey India League (jan-feb); betekent dus dat er 16 Pro League wedstrijden afgewerkt gaan worden tussen maart en juni; is er dan nog ruimte voor de hoofdklasse en EHL?? of gaat Oranje uit non-hoofdklasse spelers bestaan? en wie gaat hen betalen? tenslotte geldt de Pro Hockey League ook als graadmeter voor de Ol. Spelen.......