OVK (D): Voorlopig is het Rotterdam-boven!

Drie Rotterdamse clubs in de top-3 van Poule A. Alle reden voor de hockeyfans uit ‘Rotjeknor’ om daar snel een screenshot van te maken, want na volgende week zondag zal het anders zijn. In Kralingen staat op 1 oktober namelijk de stadsderby Victoria – Leonidas op het programma. In Poule B gaan drie teams met de volle negen punten aan de leiding. Van deze drie spelen HGC en Pinoké volgende week tegen elkaar.

Poule A

Leonidas – Ring Pass 2-0 (1-0)

Leonidas is tot nu toe niet alleen zonder puntverlies, de ploeg van Jordy van der Waart heeft in drie duels ook geen enkele tegentreffer geïncasseerd.

De Rotterdamsen begonnen overigens niet sterk. Van der Waart: ‘We konden geen druk zetten op de tegenstander en in balbezit leden we te snel balverlies. Daardoor werd het rommelig. Na rust zijn we op drie minuten na niet meer in de problemen geweest. Uit een corner maken we de 2-0 en dat was de uppercut voor Ring Pass.’

Martijn Akkermans (Ring Pass): ‘Ik vond het een gelijkwaardig duel, waarbij Leonidas in de persoonlijke duels iets in het voordeel was. Er had voor ons meer ingezeten, maar wanneer je niet scoort, heb je natuurlijk recht op weinig.’

Eveline Korink 1-0
Floor Bod 2-0

Cartouche – Union 2-1 (1-0)

Cartouche beleeft als promovendus een mooie opening van het seizoen met nu twee zeges uit drie duels. Ditmaal moest Union eraan geloven: 2-1.

Niels Heck (Cartouche): ‘Wij hebben vanmiddag als een echte Overgangsklasser gespeeld. Bij rust stonden we met 0-1 achter, maar daarna zijn we geduldig gebleven. We kwamen een kwartier voor tijd op 2-1 en daarna hebben we de pot dichtgegooid. In de slotfase kregen we het wel even moeilijk, want tien minuten voor tijd haalde Union haar doelvrouw al van het veld.’

Inge Poelmans (Union):  ‘Wij speelden duidelijk beter dan vorige week, maar tijdens de tweede helft speelden we  ruim een kwartier niet goed. Daarna ging het beter, maar we slaagden er niet in onze tegenstander de hele wedstrijd onder druk te houden. We zijn te onzeker binnen de 23 meterlijn, daar moeten we assertiever gaan hockeyen.’

Jolien Sanders 0-1
Kiki Lagerweij 1-1 (sc)
Vivienne Kastrop 2-1

Rood-Wit – Almere 0-2 (0-1)

Almere speelde volgens trainer-coach Dider Meijer ‘een zwaar duel’ op Rood-Wit, maar zijn team wist de wedstrijd wel winnend af te sluiten. Het werd 0-2 na een 0-1 ruststand.  ‘Hockeyend lieten wij niet het beste zien, maar aan de andere kant gaven we ook geen kansen weg.’

Jeroen Buné (Rood-Wit) zal nog even geduld moeten uitoefenen om van zijn team een winnende formatie te maken. De selectie kende eind vorig seizoen een ware leegloop, doordat acht speelsters hun heil elders zochten. ‘Toch was dit teleurstellend. Vrijdagavond wonnen we voor de beker van Cartouche, maar zondag miste ik het heilige vuur. Of dit met vrijdag te maken had? Daar ga ik eens over nadenken.’

Puck Hooijer 0-1
Melissa Pieters 0-2

MOP – HIC 3-4 (1-2)

Mathilde Aarnink had zondagmiddag een heel belangrijk aandeel in de overwinning van HIC op MOP. In Vught werd het 3-4 met drie treffers van Aarnink.

Vincent van Hall (HIC): ‘Halverwege stond het 1-2, maar we startten niet goed aan de tweede helft. Gelukkig waren we vandaag wel effectief in het afronden van onze kansen. Tien minuten voor tijd maakte MOP de gelijkmakende 3-3, maar vijf minuten later konden we toch nog de 3-4 maken. Ik vond het knap hoe wij in de slotfase weer de opgaande lijn wisten te vinden.’

Karel Alferink (MOP): ‘Aan de bal was ons spel goed, zonder bal een stuk minder. Vooral verdedigend moeten we harder worden. We kregen vier veldgoals tegen en dat waren er twee teveel. De eerste helft was voor ons niet oké, de tweede helft deden we het dertig minuten goed. Dit is een leerzame les voor ons geweest.’

Rotterdam – HBS 4-1 (2-0)

Rotterdam toonde zich heer en meester in het duel tegen HBS en de overwinning van 4-1 was daar en logisch gevolg van.

Kees Wortmann (Rotterdam): ‘HBS kreeg één kans en één corner. Tijdens de eerste tien minuten speelden zij wat dwingender, maar daarna was het spel volledig aan ons. Na twintig minuten werd het 1-0 en van 3-0 en 3-1 lopen we uit naar 4-1. We hebbe volgens ons strijdplan gespeeld en we zijn niet door een ondergrens gezakt.’

Jeroen Tuininga (HBS): ‘Terecht verloren. We hadden tactisch geen oplossing voor de wijze waarop Rotterdam de aanvallen opbouwde. Onze tegenstander speelde erg goed, ze maakten weinig fouten. Maar los hiervan, ik denk dat we eerst zelf moeten werken aan het verbeteren van ons eigen spel.’

’13 Berbel Rozema 1-0
’24 Annebregt Rietveld 2-0
’46 Manouk Bakker 3-0
‘xx Demi Hilterman 3-1
’70 Manouk Bakker 4-1

Voordaan – Victoria 2-3 (1-1)

In een spannende wedstrijd boekte Victoria een knappe 2-3 uitzege op Voordaan. ‘Ik vond het een leuk en open duel, waarin wij een gelijkspel hadden verdiend’, aldus Peter Bos (Voordaan) na afloop. ‘De eerste helft was voor Victoria, de tweede voor ons. Geen van beide ploegen maakte eigenlijk aanspraak op de zege.’

Gijs Hessels (Victoria): ‘Na tien minuten kregen we volledige grip op de wedstrijd, maar we hadden pech dat Voordaan een minuut voor rust gelijkmaakte. Maar een minuut na rust maakten we alweer de 1-2. Daarna gingen we mee in de gekte die Voordaan op het veld veroorzaakte. Het werd 2-2 maar de eerste de beste strafcorner na die gelijkmaker ging er in bij ons.  Dat was de 2-3 op tien minuten voor het einde.’

QZ – Pinoké 1-3 (1-2)

Pinoké stevende op QZ af op een degelijke 1-3 overwinning, aldus Hans Oostindie (Pinoké). ‘Na twee minuten stonden we op 0-1 en daarna slaagden wij er niet in om twee, drie kansen te verzilveren. Door een slippertje werd het 1-1, maar na onze 1-2 konden we de wedstrijd controleren. QZ was voor ons een lastig te bespelen tegenstander. Tijdens de tweede helft waren we veel in de aanval en probeerden we via de zijkanten ruimte te vinden om in de cirkel te penetreren.

Erik Hoogsteden (QZ): ‘Het klinkt gek, maar voor ons doen hebben we een gewonnen wedstrijd gespeeld. We hebben Pinoké goed partij gegeven, nadat we vrijdag voor de beker hadden gewonnen van Tilburg. En dat leverde ons prompt een mooi duel op in de volgende ronde: tegen Nijmegen.’

‘2 Frances Westenberg 0-1
’10 Zica Nunumete 1-1
’20 Alma Fenne 1-2
’68 Sterre Deetman 1-3

Push – Alecto 7-1 (3-0)

Push liet er tegen Alecto geen gras over groeien. Het werd 7-1 in een duel waarin de verschillen volgens Stan Huijsmans (Push) behoorlijk groot waren. ‘Bij vlagen lieten wij ontzettend goed hockey zien. Alecto was een maatje te klein voor ons en dat kwam tot uitdrukking in de score. Ik ben dik tevreden, de uitslag gaf de verhouding op het veld goed weer.’

Jair Levie van Alecto dacht daar iets genuanceerder over. ‘De wedstrijd duurde voor ons tien minuten te lang. In de slotfase scoorde Push driemaal. Bij rust is het 3-1 en halverwege de tweede helft maken ze de 4-1. Het is niet zo dat wij de hele wedstrijd niets in te brengen hadden.’

Wageningen – Were Di 2-3 (1-1)

Were Di tenslotte won met 2-3 op Wageningen en daarmee staat het team van Janneke Woudenberg samen met HGC en Pinoké op de volle negen punten. Dat vormt een mooie uitgangspositie om komende zondag op eigen veld aan te treden tegen Push dat vierde staat.

Woudenberg: ‘De uitslag is geen weerspiegeling van de verhouding op het veld. Wij waren veel beter, het kwaliteitsverschil was zichtbaar. Na de 1-3 was de wedstrijd ook gespeeld, we gaven Wageningen geen hoop te kunnen scoren. En pas in de laatste minuut werd het 2-3.’

Arnoud Boersma (Wageningen): ‘Op basis van de eerste helft heeft Were Di terecht gewonnen. We deden goed mee, maar onze tegenstander heeft duidelijk meer ervaring in huis. Ik denk ook dat het een ploeg is die gaat meedoen om de play-offs. Na rust hebben wij fris en fruitig gespeeld en 20 tot 25 minuten gedomineerd. Voor ons was het een goede pot waarin we hard bleven werken.’

‘7 Rosalie de Beer 0-1
’30 Marle van Dessel 0-2
’31 Elena Colmer 1-2
’43 Kiki de Ruiter 1-3
’68 Rozanna van Dijk 2-3

HGC – Klein Zwitserland 4-1 (0-0)

HGC en Klein Zwitserland maakten er een open wedstrijd van, waarbij KZ zichzelf de das om deed door viermaal individueel in de fout te gaan. Dat leverde prompt vier tegentreffers op. ‘Daarom balen we van deze wedstrijd. Op zich goed gespeeld, maar we belonen onszelf niet.’

Robbert-Jan de Vos (HGC): ‘Ik heb twee hockeyende ploegen aan het werk gezien. Tijdens de eerste helft was het wat aftastend, maar na rust komen we snel op 1-0 en 2-0. Na de 2-1 kwamen we eventjes onder druk, maar de 3-1 en 4-1 volgende snel daarna. We hadden de controle en het leek alsof wij in de slotfase wat meer energie over hadden.’

’37 Nicole van Jaarsveld 1-0
’50 Femke Bijen 2-0
’51 Anne van den Boomen 2-1
’55 Karlijn Scheepens 3-1
’56 Floor Borstlap 4-1

Tilburg – Weert 1-3 (0-1)

Weert boekte volgens assistent-coach Emiel Kamzol ‘een overtuigende zege’ op Tilburg ‘Op de 1-3 viel wat mij betreft niets af te dingen. Eigenlijk waren we de hele wedstrijd sterker. Minpuntje was dat wij teveel strafcorners weggaven. We vochten echter als leeuwen, dat was fantastisch om te zien.’

Martin van de Rakt (Tilburg): ‘Dit is geen uitslag waar je op hoopt.  Het begin was niet goed, maar na rust hebben we goed gehockeyd en Weert teruggedrongen. Ze stonden met elf man rond de cirkel, maar wij scoorden niet. En via uitbraken maakte Weert wel doelpunten.’

‘7 Cys Ypelaar 0-1
’40 Selena Lijnsveld 0-2
’55 Cys Ypelaar 0-3
’60 Evy Broerder 1-3

Terriërs – Helmond 1-0

De Terriërs won met het minimale verschil van Helmond, dat na zondag nog altijd op nul punten staat.

Jeroen Visser (Terriërs): ‘Ik vond het een matig duel. Wij pakten daarin veel ballen af, maar de bal waren we ook heel snel alweer kwijt. Daardoor werd het erg rommelig. Anderzijds gaven we achterin geen kansen weg.’

Roeland de Laat (Helmond) werd ook niet bepaald warm van de wedstrijd. Na rust zag hij zijn team beter spelen dan daarvoor, maar hij zag de speelsters amper kansen afdwingen.’