Bekerhockey: heren Athena dromen groot in lustrumjaar

Het bekerseizoen van de heren van Athena is nu al historisch. De Amsterdamse eersteklasser reikte nog nooit tot in de kwartfinales van de Silver Cup. De Arnhemse tweedeklasser HCM is vanavond de tegenstander voor een plek in de halve finales van het tweede bekertoernooi. Beide ploegen speelden eerder dit seizoen ook al tegen elkaar. Onder andere omstandigheden. Namelijk tijdens de teamtrip in Praag.

De gedachten van Athena-coach Jorik Smit gaan terug naar die frisse zaterdagochtend tijdens de winterstop in de Tsjechische hoofdstad. In eerste instantie was het de bedoeling om een dag eerder, in de middag, tegen elkaar te spelen. Omdat in de winter in Tsjechië de sproeiers buiten werking zijn gesteld, is het veld te droog geworden. Na overleg wordt besloten de wedstrijd te verplaatsen naar de volgende ochtend om 09.00 uur. Dan is het veld nog nat van de ochtenddauw.

‘Niet iedereen was blij met dat tijdstip’, zegt Smit. De kleine oogjes bij de spelers verraden een tekort aan slaap. ‘We waren wat brak, maar het was een superleuke wedstrijd. De uitslag? 6-4 of 4-2. Ja, we hebben gewonnen.’

Na Praag nu in Amsterdam

Een paar maanden later staan beide ploegen opnieuw tegenover elkaar. Dit keer in Stadion De Meer in de Amsterdamse Watergraafsmeer waar ooit het voormalige stadion van voetbalclub Ajax stond. Het kwartfinaleduel tegen HCM leeft op de club, die op 20 april 2004 werd opgericht en dit jaar haar lustrum viert.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Athena Heren 1 (@athenaheren1)

‘Athena is een levendige club. Veel evenementen worden aangekleed. Er zal een tap buiten staan. Er is muziek. En als het slecht weer is, kan iedereen in ons stadionnetje droog zitten’, vertelt Smit, die om de hoek woont. ‘Het voelt echt als mijn cluppie.’

Smit is bezig aan zijn vijfde jaar als coach van de herenploeg. Aan het einde van het seizoen stapt hij over naar de dames van Athena, waar hij eerder al drie seizoenen assistent was. Onder leiding van Smit klommen de heren op van de Derde naar de Eerste Klasse, waarin de ploeg nu twee seizoenen actief is. In het bekertoernooi was de ploeg aanmerkelijk minder succesvol. De afgelopen twee jaar werd Athena, dat instroomde in de vierde ronde van de Silver Cup, direct uitgeschakeld.

De heren van Athena vieren het kampioenschap in het seizoen 2021-2022. Foto: Jorik Smit

Opsteker tegen AMVJ

Dit seizoen is de ploeg nog maar één overwinning verwijderd van de halve finales. Het bekeravontuur begon voor Athena in de vijfde ronde, een ronde later dan tegenstander HCM. Hierdoor overwinterde de Amsterdamse ploeg automatisch voor het eerst in de clubhistorie. In de vijfde ronde werd Amersfoort (0-2) verslagen en daarna volgden AMVJ (3-1) en Overbos (2-5). Met name de zege op AMVJ was een opsteker voor de ploeg zegt Smit.

‘AMVJ is een veel betere eersteklasser dan wij. Zij staan in onze poule bovenaan. Dat we hen uitschakelden, gaf ons het vertrouwen dat we een kans maken op het winnen van de beker.’

Sinds die bekerzege op AMVJ steken de heren van Athena in een prima vorm. De laatste vier competitieduels werden in winst omgezet en is de ploeg vijf wedstrijden ongeslagen. Momenteel staat Athena op een derde plaats in de Eerste Klasse B. ‘Ik heb het gevoel dat de ploeg een klasse omhoog kan en wil, maar het lijkt erop dat we de play-offs missen, tenzij nummer twee Rood-Wit punten verspeelt’, zegt Smit.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Athena Heren 1 (@athenaheren1)

Kern al vijf jaar bij elkaar

De herenploeg van Athena bestaat voornamelijk uit spelers die al vijf jaar samenspelen in het vaandelteam aangevuld door aanwas van buitenaf en jeugdspelers zoals de 16-jarige Thaam Vos. Spelend in de laatste linie is de jongeling een technisch onderlegde speler die sterk is aan de bal. Vos beschikt over een goede sleeppush en heeft een verre en zuivere scoop. ‘Hij speelt eerder zoals iemand van 26’, legt Smit uit.

Daarnaast maakt ook Michiel van de Stadt deel uit van de Amsterdamse ploeg. Zijn verhaal is bekend. Van de Stadt werd drie jaar geleden getroffen door een agressieve vorm van kanker. Het weerhoudt hem niet van het hockeyen. Afgelopen zomer sloot hij aan bij de selectie. Een maand geleden stond Van de Stadt na 140 dagen weer in Athena-tenue op het veld in een oefenpot tegen USA Onder 21. ‘Hij is een van de meest inspirerende en positieve mensen die ik ken’, zegt Smit. ‘Hij is dit seizoen niet veel aan spelen toegekomen, maar hij is super bij het team betrokken. Hij is er vanavond zeker bij.’

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Athena Heren 1 (@athenaheren1)

Vanaf 20.30 uur staat niet alleen een plek in de halve finales van de Silver Cup op het spel, de halvefinalisten bemachtigen ook een ticket voor deelname aan de Gold Cup van volgend seizoen. ‘We hebben zin om te knallen. Hoe meer mensen op de tribunes des te harder we gaan. We spelen best opportunistisch. We willen altijd vooruit spelen: hoog druk zetten en gas geven. Ik hoop op een spectaculaire wedstrijd met veel goals.

Net als de andere kwartfinalisten dromen Smit en zijn heren van meer. ‘Het ultieme doel is om in het lustrumjaar van de club de beker te winnen.’

Programma Silver Cup, kwartfinales
Athena – HCM
Alecto – Union
Beuningen – EHV
Warande – Rijswijk


Wat vind jij? Praat mee...