104 jaar na de oprichting vierde Assen eindelijk het 100-jarig jubileum

In de nieuwe serie ‘Zomerstop’ aandacht voor het leven op clubs in de hockeyloze zomer. In de eerste aflevering hockeyvereniging Assen. Zaterdag 8 juli vierde Assen het 100-jarig jubileum, terwijl de club al bijna 104 jaar bestaat. ‘We waren hier ontzettend aan toe.’ Organiseert jouw club ook opvallende activiteiten tijdens de zomerstop? Mail naar redactie@hockey.nl.

Er stond een springkussen. Tweevoudig olympisch kampioen Maartje Paumen (235 interlands, 195 doelpunten) gaf een clinic. En als klap op de vuurpijl klonken om klokslag 21.00 uur uit het clubhuis de eerste gezellige beats van het ‘NEVER TOO LATE’ feest.

De coronacrisis dwarsboomde een hoop, en dus ook de festiviteiten van Assen. Assen – met een kleine vierhonderd leden – is opgericht op 3 december 1919. Alles stond al in de steigers om in de zomer van 2020 het honderdjarig jubileum te vieren met een fantastisch feest, toen corona uitbrak en de plannen de ijskast in konden. Plannen waaraan een jaar lang met hart en ziel was gewerkt. Vorig jaar durfde het bestuur het risico nog niet te lopen van het opnieuw organiseren van het jubileumfeest, met de kans op een eventuele nieuwe uitbraak. Het was makkelijk geweest om de plannen dan maar helemáál te schrappen en uit te kijken naar het volgende jubileum. Maar dat was geen optie, zegt voorzitter Wietske van Dijk.

‘We hebben besloten om deze zomer toch nog ons honderdjarig jubileum te vieren. Ook al was het bijna vier jaar te laat. Onze leden verdienden het, vonden we. Dat je honderd jaar bestaat, betekent ook dat je honderd jaar wordt geholpen door vrijwilligers. Dat is bijzonder om bij stil te staan’, zegt Van Dijk. Zij greep het jubileum niet alleen aan om terug te blikken, maar vooral ook om vooruit te kijken. Naar aanleiding van de festiviteiten ontstonden er direct contacten met potentiële nieuwe sponsoren, waardoor er na het rijke verleden ook aan een toekomst kan worden gebouwd.

Maartje Paumen geeft een clinic op Assen. Foto: Roda-fotografie

Ontvangst van de Koninklijke Erepenning

Hoogtepunt van de festiviteiten was het ontvangst van de Koninklijke Erepenning, uit handen van Commissaris van de Koning, Jetta Klijnsma. Iets dat in 2021 ook al gebeurde, maar vanwege corona toen nog anoniem achter de gesloten deuren van het provinciehuis. Dat was niet het soort feest dat Assen voor ogen had. Zodoende werd ook gewacht met het tentoonstellen van het speldje in het clubhuis, tot er een moment was gevonden om de uitreiking opnieuw plaats te laten vinden. En dus werd de Koninklijke Erepenning afgelopen week voor de tweede keer aan de club overhandigd. Deze keer komt hij wél op een mooi plekje in het clubhuis te hangen.

Van Dijk: ‘De Koninklijke Erepenning is twee jaar geleden aan ons uitgereikt vanwege het honderdjarig bestaan van de vereniging, maar ook voor haar bijzondere verdiensten. Het is een stimulans voor al onze vrijwilligers. Daarom wilden we dolgraag dat hij opnieuw aan ons werd uitgereikt, maar dan in het bijzijn van onze leden. Het is algemeen bekend hoe ingewikkeld het in de huidige maatschappij is om vrijwilligers te mobiliseren. Des te mooier is het dat wij als club een erkenning krijgen. En dat de Commissaris van de Koning daar tijd en ruimte voor heeft vrijgemaakt.’

Jetta Klijnsma, Commissaris van de Koning, overhandigt de Koninklijke Erepenning. Foto: Roda-fotografie

We zeiden al tegen elkaar dat we dit eigenlijk elk jaar moeten organiseren

Elke keer als Van Dijk terugdenkt aan zaterdag 8 juli, wordt ze vanzelf vrolijk. Het was een zonovergoten dag. De kampioenen die werden gehuldigd, genoten er met volle teugen van. En dankzij medewerking van de gemeente mocht het ‘NEVER TOO LATE’ feest doorgaan tot in de late uurtjes.

‘Het was een geweldige dag. We zeiden al tegen elkaar dat we dit eigenlijk elk jaar moeten organiseren.’ Lachend: ‘Alleen weet ik niet of de burgemeester ons jaarlijks een vergunning wil geven voor het vieren van ons honderdjarig jubileum.’


Wat vind jij? Praat mee...