Oud veld AthenA via de Zwarte Zee naar Bulgarije

Wat gebeurt er eigenlijk met een oud hockeyveld? Dat vroeg AthenA-voorzitter Luc Spin zich af toen het semiwaterveld van de club uit de Watergraafsmeer vervangen werd door een spiksplinternieuw waterveld. Verder dan ‘milieuvriendelijk verwerkt’ kwam Spin niet in zijn gesprekken met verschillende aannemers en de Gemeente Amsterdam. Dat bracht hem op een idee.

Momenteel is Spin met een een uitgesneden stuk kunstgras van de strafbalstip in zijn handbagage afgereisd naar Burgas. AthenA schenkt het oude hockeyveld, dat voor de Nederlandse competitie is afgeschreven, maar technisch nog in orde is, namelijk aan Bulgarije.

‘Toen ik erover nadacht vond ik het eigenlijk zo suf dat hockeyvelden geen tweede leven krijgen’, vertelt Spin over een Whatsapp-verbinding vanuit Albena. ‘Helemaal als je ziet hoe onwijs gelukkig de mensen er hier mee zijn. Ik heb onder anderen de burgemeester en de president van de Bulgaarse hockeyfederatie ontmoet. Zij zijn ontzettend blij dat ze een paar honderd kinderen extra kunnen laten hockeyen dankzij ons geschenk.’ Naast Spin zijn er ook twintig AthenA-jeugdleden en -trainers naar Bulgarije gereisd voor een hockeykamp. Vanavond wordt het stukje veld symbolisch overhandigd. De rest van het veld is nu overzee onderweg naar de havenstad Burgas.

Twinning

Het is niet uit de lucht gegrepen dat AthenA op Bulgarije uitkwam. Via het KNHB-project Twinning, waarbij Nederlandse clubs aan hockeyontwikkelingslanden worden gekoppeld, was er al langer contact tussen de club uit Amsterdam Oost en het Oost-Europese land. ‘Het gaat gewoon goed met AthenA en dat dat delen we graag. Prachtig dat dat dat ook kan met mensen ergens anders op de wereld.’ Voor de hockeybond was AthenA bij uitstek een interessante twinning-partner. In dertien jaar tijd groeide de club naar 1900 leden met een groot vrijwilligersapparaat en vijf velden – nota bene twee meer dan in het hele land Bulgarije.

‘Wij zullen de mensen in Burgas dus ook helpen met het opzetten van een hockeyclub. Wij weten in Nederland niet beter dan dat er clubs zijn voor sporten, maar hier ligt dat anders. Bulgarije is een typisch Oost-Europees land en ze kennen sporten via clubs nauwelijks. Sporten was altijd staatsgestuurd, maar langzaamaan vindt er een omslag plaats. Het belangrijkste onderdeel daarvan is eigenlijk de inzet van ouders. Daar moeten ze hier nog aan wennen’, vertelt de voorzitter.

Via de Zwarte Zee naar Burgas

Spin wil van de gelegenheid gebruik maken om een oproep te doen aan gemeenten en clubs met velden in eigen beheer. ‘Het treft mij een beetje dat we in Nederland die velden zo makkelijk afstoten. Niemand weet eigenlijk wat er met een oud veld gebeurt. Misschien kunnen clubs en gemeenten bij het aanleggen van een nieuw veld, nadenken over de mogelijkheden. Vanuit duurzaamheid is dat interssant, maar als je weet dat je er hockeyontwikkelingsdoelen mee kan dienen is het natuurlijk helemaal goed.’

AthenA kreeg voor het project hulp van de KNHB, Gemeente Amsterdam en de Europese hockeyfederatie. ‘Laat je dus niet beperken door je eigen kennis, vraag rond!’ is Spins advies voor clubs die ook willen bijdragen aan de ontwikkeling van de hockeysport in andere landen. ‘Toen ik het idee kreeg, wist ik ook niet dat ons veld in reepjes in een zeecontainer via Istanbul en de Zwart Zee op weg zou zijn naar Burgas, maar na wat gesprekken met de EHF is het er toch van gekomen. Mooi dat we met AthenA laten zien dat het gewoon mogelijk is.’


1 Reactie

  1. Topkeepertje

    Een goedkope manier van ontzorgen , erg slim .


Wat vind jij? Praat mee...