Dieren hockeyde op complex met granaten uit WOII in bodem

In maart 2018 verruilde MHC Dieren uit Gelderland de verouderde, te klein geworden locatie voor een spiksplinternieuw onderkomen, even verderop. Tweeënhalf jaar lang was het oude complex van het netvlies verdwenen. Tot vorige week opeens een bijzonder bericht in de Gelderlander opdook.

Jos Wortelboer is een voorzitter die niet snel ergens van opkijkt, maar toen hij opeens het betreffende artikel op de website van de regionale krant onder ogen kreeg, schoten zijn wenkbrauwen toch minimaal een meter de lucht in. Het stond er echt. ‘Hockeyers in Dieren speelden op veld met granaten uit Tweede Wereldoorlog.’

Hij las het nog een keer. En nog een keer. Maar dat veranderde niets aan de strekking van het verhaal. Bij een bodemonderzoek op hun voormalige complex bleek men te zijn gestuit op munitie uit de Tweede Wereldoorlog. Begraven onder de grond lagen onder meer mortiergranaten, brisantgranaten, een brisantpantsergranaat en een rookgranaat.

‘Tweeënhalf jaar geleden hebben we het hek op slot gedaan en zijn we verhuisd naar onze nieuwe locatie. We hebben het oude complex opgeleverd aan de gemeente zoals het opgeleverd had moeten worden. Sindsdien hebben we er niet vaak aan teruggedacht. Je kijkt niet achterom. Tot opeens dat bericht in de krant stond. Dit hadden we nooit kunnen bevroeden‘, zegt voorzitter Wortelboer.

Het huidige onderkomen van Dieren.

 

Het is goed dat het boven water is gekomen. Of nou ja, eigenlijk boven de grond dus.

 

Voor de oude locatie is nog altijd geen nieuwe bestemming gevonden. Wel was duidelijk geworden dat de bodem op enkele plekken was verkleurd. Een onderzoeksbureau werd gevraagd de oorzaak van die verkleuringen te achterhalen. Toen het bureau daarbij op de granaten stuitte, is het werk meteen stilgelegd. Inmiddels heeft de Explosieven Opruimingsdienst Defensie de munitie tot ontploffing gebracht.

Wortelboer: ‘Midden jaren zestig zijn we als club op die locatie begonnen. Ooit zijn daar velden aangelegd. Ik heb me de afgelopen week wel afgevraagd of ze toen de bodem niet onderzocht hebben. Blijkbaar niet. Het is in ieder geval geen belemmering geweest om daar een hockeyclub te beginnen. Gelukkig is er nu geconstateerd wat er in de bodem zat. Het is goed dat het boven water is gekomen. Of nou ja, eigenlijk boven de grond dus.’

De sloop van het clubhuis van op het vorige complex van Dieren.

De veiligheid van de hockeyers zou nooit in het geding zijn geweest

Binnen de club werden al snel de eerste grappen gemaakt. Dat hun veld voor de tegenstander altijd al een mijnenveld was. Dat het nieuws is ingeslagen als een bom. Gelukkig kan er om gelachen worden, zeker omdat de gemeente in het artikel benadrukt dat de veiligheid van de hockeyers nooit in het geding is geweest. Toen de explosieven in de grond zaten, zouden ze geen gevaar hebben opgeleverd.

‘Daarom heb ik waarschijnlijk ook geen mails van verontruste ouders gehad’, zegt Wortelboer. ‘We hebben ons geen moment onveilig gevoeld. Simpelweg omdat we het niet wisten. We halen er onze schouders maar over op. Maar dat het bijzonder is, dat is wel duidelijk.’


Wat vind jij? Praat mee...