Voor zijn vakantie naar Gambia in 2010 had verzamelaar Nico Leeftink van de serie Hockeymuseum een idee. Aan zijn verzameling bronzen en porseleinen hockeybeeldjes wilde hij graag een origineel Gambiaans exemplaar toevoegen.
Hij had gelezen dat de regio Kotu-Brikama een bolwerk is van goede houtsnijwerkers. Dus zag hij zijn geplande vakantie in het Afrikaanse land als een uitgelezen kans om ook een houten beeldje van een hockeyer te laten maken.
Zonder dat hij het zelf wist, stond Marten Eikelboom model
Om de betreffende houtsnijwerker een voorbeeld van een hockeyer te kunnen laten zien – in Gambia zijn ze niet bepaald bekend met hockey – had hij een reclamekaart geselecteerd met daarop oud-international Marten Eikelboom (olympisch goud in Sydney en olympisch zilver in Athene). De reden om juist deze kaart uit de collectie mee te nemen, was vooral omdat Eikelboom er met een kenmerkende hockeyhouding op staat: bal aan de stick, opkijkend voor het overzicht en klaar voor een dribbel of een pass.
Als voorbeeldfoto was het bovendien belangrijk dat op de kaart maar één speler staat, dus geen duel of een strafcorner. Hierdoor leek dit de beste mogelijkheid voor iemand zonder enige hockeykennis om het beeld aan de hand van de foto te creëren, was de gedachte van Leeftink.
Een beeldhouwer vinden was niet makkelijk
De suggesties van de baliemedewerkers van zijn hotel bracht de grootste hockeyverzamelaar van Europa op twee plekken waar de houtsnijwerkers uit de buurt aan het werk waren. Leeftink liep een rondje langs de werkplaatsen, maar bij het zien van de reclamekaart barstten de meesten al in lachen uit. Van hockey hadden ze nog nooit gehoord. De Nederlanders die ze kenden, waren mannen als Johan Cruijff, Marco van Basten, Ruud Gullit, Arjen Robben en Robin van Persie. Marten Eikelboom niet.
Een beeldhouwer vinden was dus niet makkelijk, ook al omdat uit de reacties duidelijk bleek dat een hockeyer met een stick uit een groot blok hout snijden binnen vier dagen niet eenvoudig is. Uiteindelijk waren er nog drie houtsnijwerkers over, waarvan de jongste in alle sporten geïnteresseerd was en ook de regels van hockey in detail wilde weten. Na een uurtje kletsen werd de deal afgerond om het beeldje te maken. Maar wel onder de voorwaarde van de beeldhouwer dat hij de vrijheid kreeg om aan de hand van de Eikelboom-kaart een houten beeldje van een ‘Gambiaanse hockeyspeler’ te maken.
Aan het eind van de week kon Leeftink het resultaat komen ophalen. Met het beeldje (37 cm hoog-22 cm lang-14 cm breed) was Leeftink blij. ‘Om dit uit een brok hout te snijden is op zich al bijzonder, maar om dan ook zo de houding van een speler weer te geven in een sport die je totaal niet kent, vind ik knap. Het is zeker niet het mooiste hockeybeeld dat ik in mijn verzameling heb, maar het is wel het meest persoonlijke.’
1 Reactie
Maikel Rabbers
Haha. Leuk verhaal! Ik moest vooral smuilen om de benadrukking van welk plaatje nou het model, en welk het eindresultaat, was. Ik zat met toegeknepen oogjes en trachte het er zelf uit te halen, gelukkig stond het eronder. :-)