De 40-seconden-regel: ‘Moet geen heksenjacht worden’

Het was afgelopen weekend één van de meest besproken onderwerpen op de clubs waar alweer werd gehockeyd. De 40-seconden-regel bij de strafcorner. Leon Rutten, manager arbitrage bij de KNHB, geeft tekst en uitleg.

Allereerst, waarom moest deze regel er eigenlijk komen?
‘Het allerbelangrijkste is, dat we iedereen zoveel mogelijk hockeyminuten in een wedstrijd gunnen. De afgelopen seizoen constateerden onze scheidsrechters dat er veel tijd verloren ging bij de corner. In de Promotie- en Overgangsklasse is dat soms bijgehouden. Het duurde geregeld wel anderhalve minuut voordat teams klaarstonden. Het punt was ook dat teams bewust langzaamaan deden bij een corner. Deze vorm van tijdrekken willen we tegengaan.’

In de Hoofdklasse werd deze regel al vorig seizoen ingevoerd. Hoe bevalt dat?
‘Heel erg goed. Internationaal bestaan ‘de veertig seconden’ al zeker vijf jaar. Dus nieuw is het niet meer. We merken dat teams er prima in slagen om binnen veertig seconden klaar te staan. De Hoofdklasse is de enige competitie waarvoor aparte spelregels gelden. We konden dit dus niet alleen invoeren voor bijvoorbeeld alleen de hoogste drie niveaus, of alleen voor alle standaardteams. Daar speelt het tijdrekken wel de grootste rol. Voor de duidelijkheid: de 40-seconden-regel geldt dus voor alle elftal-competities, op alle niveaus.’

Wat zijn de eerste reacties?
‘Afgelopen weekend zijn alleen de teams in de landelijke jeugd plus het district Zuid-Nederland in actie gekomen. Dus nog niet iedereen heeft hiermee te maken gehad. Maar de eerste geluiden zijn positief, want het zal zorgen voor eenduidigheid. De vragen die voorbijkomen gaan vooral over de uitvoering van de regel. Hoe strikt die veertig seconden zijn bijvoorbeeld.’

De vrouwen van Kampong afgelopen seizoen, wachtend op een strafcorner. Foto: Willem Vernes

En?
‘De afspraak is veertig seconden. Maar het moet geen heksenjacht worden. Die veertig seconden moeten niet ten koste gaan van de veiligheid, bijvoorbeeld. Stel dat een team na de pauze de maskers is vergeten, dan moet je die ongestraft op kunnen halen. De regel is niet bedoeld om spelers kaarten aan te smeren, maar alleen om extreem getreuzel tegen te gaan. Dat mocht sowieso niet, al waren daar niet heel duidelijke richtlijnen voor. Die zijn er nu wel.’

Over kaarten gesproken: wat gebeurt er als de verdediging niet tijdig klaar staat?
‘Dan krijgen ze eerst een vermaning. Bij de volgende keer dat het weer te lang duurt, volgt een groene kaart voor de speler die te laat klaar staat. De corner wordt dan met een speler minder verdedigd. Als er twee spelers binnen de veertig seconden nog niet klaar staan, krijgt één van hen groen. Ook de keeper kan in theorie hiervoor een kaart krijgen.

En de aanval?
De strafmaat voor aanvallers en verdedigers die niet op tijd klaar staan is gelijk. Dus eerst een vermaning, daarna volgt een groene kaart voor de betreffende speler. Voor de aanvallende partij geldt dus ook dat de aangever op tijd klaar moet staan en dat de bespreking op kop cirkel niet te lang mag duren. De kaart is dan voor de speler die nog niet gereed is. De aangever mag, als hij wel binnen de veertig seconden klaar staat, gewoon blijven staan.

Tot slot: heb je nog een advies aan de scheidsrechters die deze regel moeten hanteren?
‘Gebruik je gezond verstand. Niemand zit erop te wachten als je bij elke corner met kaarten gaat strooien. Het is een regel die het hockey duidelijker moet maken en kan zorgen voor meer speelminuten. Niet onveiliger. Het zal voor iedereen nieuw en wennen zijn, maar na een paar wedstrijden hoor je er niemand meer over.


3 Reacties

  1. lenny-baker

    De veiligheid. Bij de lagere teams en dat begint al in de landelijke subtop, hebben ze niet allemaal een eigen masker. Die moet regelmatig afgesteld worden omdat er ook gewisseld wordt. Spelers worden nu gemaand te gaan staan terwijl het masker bijvoorbeeld nog te los zit.

  2. arjandemeijer

    “Als er twee spelers binnen de veertig seconden nog niet klaar staan, krijgt één van hen groen.” Dit is een beetje een grijs gebied. Kan je als scheidsrechter niet heel constructief verdedigen. Waarom A, maar B niet of visa versa.

  3. robdux

    Ik denk dat ik wel weet hoe dit bij een aantal scheidsrechters gaat aflopen! Gezond verstand? Laten we er het beste van hopen.


Wat vind jij? Praat mee...