De Spelregelvraag: Wanneer mag je de middenlijn oversteken?

Daar is-ie weer! Terug van even weggeweest, onze Spelregelvraag. De opzet is hetzelfde als voorheen: aan de hand van een spelsituatie stellen we je een vraag over de hockeyregels. Een dag of vijf later volgt het verlossende antwoord van een bondsscheidsrechter. 

In de eerste aflevering van dit seizoen laten we beelden zien uit een Pro League-wedstrijd tussen Duitsland en Spanje. De Duitsers hebben er duidelijk zin in. Hun aanvallers kunnen niet wachten om de helft van de tegenstander op de te gaan. Maar wanneer mogen ze daar komen? Anders gezegd: wanneer mag je als speler eigenlijk de middenlijn over? Natuurlijk zijn we benieuwd naar je reactie. Plaats die dan ook gerust onder het bericht. Succes!


5 Reacties

  1. danielschong

    De speler die de beginslag neemt, mag als enige op "de andere helft" staan. Alle andere spelers blijven op "de eigen helft" totdat de bal is gespeeld.

  2. ewoutwajer

    Regel 6.4 c: Alle spelers behalve de speler die de beginslag neemt, moeten zich bevinden op de helft van het veld waarop het doel staat dat zij verdedigen. Zou als scheidsrechter hier geen sport van maken om de spelers er aan te houden. 1, 2 stappen is geen probleem. Tenzij er een direct voordeel uit gehaald wordt. Deze Duitse gaat wel echt te ver op de helft.

  3. paulvankeep

    Je mag de middellijn pas over als de bal aangeraakt is op de middenstip. Dit was overduidelijk een opzettelijke overtreding. Ik had op zijn minst een vrije slag aan de tegenpartij gegeven en misschien zelfs een groene kaart aan de speler die dacht dat de 23 meter lijn wel een leuke plek zou zijn om te gaan staan.

  4. Floris van den Tweel

    Dat de speler pas over de lijn mag nadat de bal genomen is, lijkt me duidelijk, veel interessanter lijkt me wat de consequentie is voor de Duitse speler die te vroeg over de middellijn komt. Als ik 6.3a lees: "Een beginslag wordt genomen: a Om de wedstrijd en het tweede kwart te laten beginnen door een speler van het team dat de toss heeft gewonnen en voor deze optie heeft gekozen; anders door een speler van de tegenpartij." Dan lijkt dat toch te impliceren dat de wedstrijd pas begint bij het nemen van de bal, en niet bij het fluitsignaal van de scheidsrechter. Voordat de wedstrijd begint kun je geen kaart krijgen lijkt me tenslotte. Maar 6.3a staat dan weer op gespannen voet met 11.6a, "Scheidsrechters fluiten om: a het begin en het einde van ieder kwart van de wedstrijd aan te geven." Dus wat is het nu?? Begint de wedstrijd nu door het fluitsignaal of de bal te nemen?:) Ik vraag me af of het slim is om een wedstrijd meteen met een groene kaart zo te beginnen, een opmerking dat je het enthousiasme waardeert maar dat hij toch even moet wachten lijkt me een betere oplossing.

    1. paulvankeep

      Geen idee of dit in het eerste of het vierde kwart was, vandaar die slag om de arm over de kaart. Natuurlijk niet aan het begin van de pot. Maar naar mijn mening moet hier wel een straf op staan anders is dit trucje voor de partij die de bal uitneemt een loterij zonder nieten.


Wat vind jij? Praat mee...