Wereldhockeybond FIH start komend seizoen een pilot om te experimenteren met een nieuwe vorm van de strafcorner. Bij de proef moet de corner niet meer buiten de cirkel, maar buiten de stippellijn worden gestopt. In welke landen en in welke competities deze pilot wordt opgetuigd, is nog onbekend.
Onlangs heeft de FIH alle aangesloten nationale bonden ingelicht over het experiment. Bonden die geïnteresseerd zijn hieraan deel te nemen, kunnen zich hiervoor aanmelden. Het streven van de FIH is om de pilot wereldwijd uit te rollen op verschillende niveaus, dus bij de jeugd, de senioren en de veteranen. De wereldhockeybond hoopt snel bekend te kunnen maken in welke landen en in welke competities de pilots plaatsvinden.
De FIH vreest dat de strafcorner tot steeds meer blessures leidt
De FIH onderzoekt al langer mogelijke alternatieven voor de huidige strafcorner. De wereldhockeybond vreest dat de strafcorner in zijn huidige vorm tot steeds meer blessures leidt. Bovendien kan het arsenaal aan beschermingsmiddelen, zoals bitjes, handschoenen, en knie-, voet- en scheenbeschermers, een afschrikkende werking hebben om jonge kinderen in te schrijven bij een hockeyvereniging, vreest de organisatie.
In hetzelfde onderzoek wordt ook het sportieve aspect en de attractiviteitswaarde meegenomen. De wereldhockeybond streeft ernaar dat één op de vier strafcorners een doelpunt oplevert. Tijdens het wereldkampioenschap voor vrouwen in 2022 was dat bij één op de zes het geval.
Om de meningen in de hockeywereld over dit onderwerp te peilen en inspiratie op te doen voor een mogelijk nieuwe vorm van de strafcorner, heeft de FIH vorig jaar een online vragenlijst uitgezet. Daar zijn 4700 inzendingen van over de hele wereld op binnengekomen. Grofweg de helft van de respondenten, stelt de FIH, vindt dat de strafcorner moet blijven zoals hij is. De andere helft is van mening dat de strafcorner veiliger moet worden. Daar zijn bovendien door respondenten suggesties voor gedaan. Uit alle inzendingen heeft de FIH één vorm gekozen waarmee het in de pilot wil experimenten.
Wat zijn de regels van deze nieuwe vorm van de strafcorner?
- De bal wordt nog steeds genomen op de achterlijn en binnen de cirkel. Dit mag minimaal tien meter van de paal en aan beide kanten van het doel.
- De bal moet niet meer buiten de cirkel, maar buiten de stippellijn worden gestopt.
- De bal moet eerst de cirkel in worden gespeeld, voordat er mag worden gescoord.
- Het maximaal aantal verdedigers blijft – inclusief de keeper – vijf. Net als nu gaan zij achter de achterlijn staan.
- De aanvallende partij mag zelf weten hoeveel aanvallers het opstelt. Zij starten achter de stippellijn.
- In tegenstelling tot nu mag het eerste schot op doel direct hoog zijn. De normale spelregels met betrekking tot gevaarlijk spel zijn van toepassing.
Deze nieuwe opzet biedt natuurlijk weinig ruimte voor een sleeppush. De wereldhockeybond zegt te verwachten dat de aanvallende partij minder vaak rechtstreeks op doel schiet, maar ervoor kiest om de overtalsituatie uit te hockeyen. Daarnaast verwacht de FIH dat verdedigers minder gevaar lopen door zich niet meer direct in de baan van het schot te hoeven storten. De intentie is dat de behoefte aan beschermingsmiddelen bij de verdedigende partij uiteindelijk verdwijnt.
Data verzamelen
Doel van de pilot is om informatie te verzamelen om in de toekomst een onderbouwde beslissing te kunnen nemen over de toekomst van de strafcorner. Zodoende vraagt de FIH aan deelnemers van de pilot om bij te houden hoeveel strafcorners er worden verzilverd en hoe vaak ze tot een blessure leiden. Er worden ook competities van vergelijkbaar niveau uitgekozen waarin de gangbare strafcornerregels blijven gelden en waarin deze data eveneens wordt bijgehouden. In afwachting van de uitkomst van de pilot benadrukt de wereldhockeybond dat eventuele regelwijzigingen niet worden ingevoerd vóór de Olympische Spelen van Parijs volgend seizoen.
Lees ook
- Hoe zit het nu precies: verdwijnt de strafcorner uit het hockey? (10 augustus 2022)
7 Reacties
BramFransen
Interessant experiment. Ik zou het ook wel interessant vinden om een veldgoal 2 punten te maken. Daardoor zal de aanvallende partij minder snel voor de corner gaan. Daardoor mogelijk minder corners en meer hockey.
FalcoPaul
Dat idee van dubbele punten voor een veldgoal hebben ze paar jaar terug in de EHL geprobeerd - maar is men ook weer snel op terug gekomen. Bij een SC zag je dan regelmatig dat ze de bal uit de 5m haalden zodat een evt. doelpunt als veldgoal zou tellen.
tjalling-gerus
Prima idee dat weer tot een hoop nieuwe ideeën en innovatie zal leiden. En vooral in lagere senioren teams een stuk veiliger.
robdux
Waanzin. Ik mis nog steeds de getallen over de hoeveelheid blessures. Het is een onderbuik gevoel van iemand die met al het geweld de corner weg wil hebben. De inhoud van het vorige stuk hierover was helemaal verbijsterend.
Jonathan
In tegenstelling tot nu mag het eerste schot op doel direct hoog zijn. De normale spelregels met betrekking tot gevaarlijk spel zijn van toepassing. Deze regel levert nog meer gevaar op, zeker bij de senioren dit omdat een slag in de meeste gevallen veel harder is dan een Push, de blessure kans is hierdoor groter . Daarnaast heeft de jeugd een slag nog niet onder controle waardoor het risico ook groot is.
gertjanvanwinden
Eens met de vraag deel eens data, dan kunnen we ook zien wat de grootste pijnpunten zijn. Daarnaast mogelijk een pilot met beperkte beschermingsmogelijkheden (ipv Michelin poppen).. of beperkingen in aantallen op cirkelrond en lagere aantal verdedigers in de goal
peetvandenbergh
Buiten de stippellijn? Dat wordt een leuke discussie in de beoordeling wel of niet buiten de stippellijn als de bal niet bij een streepje gestopt wordt maar er tussen ... Waarom niet alle 1e schoten op het doel op de plank, dus ook de sleeppush. Daarna pas hoog boven de plank. Dat gaat blessures beperken bij evt kamikaze uitlopers en in de mêlee van spelers die zich in de baan van het schot begeven.