De vliegende keeper verdwijnt uit het veldhockey. Teams kunnen kiezen uit twee opties: of tien veldspelers plus een keeper met volledige uitrusting of elf veldspelers. Ook wordt het spelen in vier kwarten de standaard bij hockey. Dit zijn twee van de regelwijzigingen die de internationale hockeybond FIH per 1 januari 2019 doorvoert. Voor de hockeyers in Nederland blijven de regels dit lopende seizoen ongewijzigd, zegt de KNHB.
‘Wij voeren nooit spelregelwijzigingen tijdens de competitie door’, zegt Leon Rutten, manager Competitiezaken en Arbitrage. ‘De spelregelcommissie van de FIH voert eventuele wijzigingen altijd per 1 januari door. Als we de tekst vroegtijdig weten, sorteren we daarop soms al voor door bij de start van de competitie die regelwijziging al over te nemen. In dit geval hebben wij ook nu net de officiële teksten gekregen. Onze Spelregelcommissie gaat nu met een vertaling van de nieuwe regels naar de Nederlandse competitie aan de slag. Het is ons uitgangspunt dat we de internationale regels van de FIH volgen, maar de formele vaststelling vindt plaats door de Spelregelcommissie van de KNHB.’
Het spelen van vier kwarten was een pilot van de FIH, maar wordt nu definitief gemaakt. Rutten: ‘Het is aan de Spelregelcommissie hoe hiermee om te gaan. Die zal ook kijken naar factoren zoals wat het beste is voor de teams en de veldcapaciteit.’
Elf veldspelers in plaats van vliegende keeper
De spelregelcommissie van de FIH heeft geconcludeerd dat de veiligheid in het gedrang is van spelers die als vliegende keeper optreden. Teams wisselen, vaak in de slotfase bij een achterstand, de keeper voor een speler die alleen een ander shirt aantrekt en verder geen extra bescherming heeft. Bij een strafcorner is de vliegende keep meestal alleen beschermd met een helm. Vanaf 1 januari 2019 is die regel dus gewijzigd. Teams mogen hun keeper wisselen voor een veldspeler, maar die heeft geen keepersbevoegdheden zoals het tegenhouden van de bal met het lichaam of de voet.
Vier kwarten wordt de standaard
Bij internationale wedstrijden spelen de teams vier keer 15 minuten en in de Hoofdklasse vier keer 17,5 minuten. Als het aan de FIH ligt, zijn vanaf 1 januari alle hockeywedstrijden, ook bij de jeugd, verdeeld in vier delen. Volgens de FIH heeft het spelen in vier kwarten bij de jeugd als voordeel dat coaches extra mogelijkheden hebben om de spelers te sturen.
Vijf meter afstand, ook in de cirkel
Verdedigers moeten te allen tijde vijf meter afstand houden bij een vrije slag, ook als ze in de eigen cirkel staan. Nu is het zo dat een verdediger, als een vrije slag binnen de vijf meter van de cirkel is, tot op de rand van de cirkel mag staan. Dat gaat per 1 januari veranderen in het spelregelboekje van de FIH. Stel dat een tegenstander nu op een meter van de cirkel een vrije slag krijgt, dan moet de verdediger op vier meter binnen de cirkel gaan staan. Een uitzondering geldt als de aanvaller ervoor kiest de vrije slag direct te nemen. De verdediger heeft dan geen tijd om op vijf meter te gaan staan en mag dan de aanvaller schaduwen binnen de cirkel, zoals dat nu ook al is toegestaan. De FIH wil met deze regelwijziging de aanvallende partij ook rond de cirkel dezelfde ruimte geven als op de rest van het veld.
Vrije slag overal van binnen de cirkel
Net als bij zaalhockey mag een vrije slag voor de verdedigende partij in de cirkel nu ook vanaf elke plek binnen de cirkel worden genomen. Daarnaast blijft de regel onveranderd dat je na een overtreding in de cirkel, een vrije slag ook mag nemen op de op de loodlijn van de plek van de overtreding binnen vijftien meter vanaf de achterlijn.
Uitzondering uitspeelcorner verdwijnt
Er is vanaf 1 januari bij de FIH geen verschil meer tussen de beëindiging van een gewone strafcorner en een uitspeelcorner. Een uitspeelcorner is een strafcorner die aan het einde van een kwart of wedstrijd wordt gespeeld als het eindsignaal al heeft geklonken. Voor beide corners geldt dat ze voorbij zijn als de bal vijf meter buiten de cirkel (dus buiten de stippellijn) is geweest. Nu is het nog zo dat de uitspeelcorner voorbij is als de bal voor de tweede keer buiten de cirkel is geweest.
21 Reacties
lisahockey200
🤨
LJvV
4 kwarten en afschaffen vliegende keep AUB NIET doorvoeren in de Nederlandse competitie
Freekie
Kwarten zijn er al, en jij vind dat we in Nederland wel een speler zonder bescherming voor de bal moeten staan?
LJvV
Ik heb het hier natuurlijk niet over de Hoofdklasse maar over breedte hockey Freekie. Teams hebben helemaal geen zin in 4 kwarten, dat zie je nu ook vaak al als er wel in kwarten wordt gespeeld als het warm is. Bovendien kost het bij, laten we zeggen, MA5, ook verschrikkelijk lang voordat die teams na de rust(en) weer klaar staan om te spelen.
pabana
Heel ander voorstel: bij gelijkspel in toernooi waarbij gewonnen moet worden geen shoot-outs meteen maar 6-6 of 7-7 in 2 x 10 minuten verlenging met sudden death. Blijkbaar goede oplossing in Amerikaans University Hockey. Verder over gevaar gesproken, strafcorner in zaal met van opzij inlopen verdedigers is ook heel gevaarlijk? Over 11 veldspelers, prima idee, maar zou dan wel adviseren bij strafcorner / strafbal keeper met volledige uitrusting verplicht in te brengen. Gaat dan inderdaad te koste van extra veldspeler die niet meer terug mag komen. Beter dan een hand verbrijzeld van een te moedige verdediger bij een strafbal.
janine-bijlsma
Ja leuk idee. Of 2 x 7.5 min en om de minuut 1 speler eraf (ook altijd leuk op training). Er zijn meerdere dingen te bedenken.
francakh
@Patrick. Eens, ik heb het meerdere keren gezegd. De officiele regel even opgezocht, maar inderdaad eerlijker en beter dan een shoutout zonder over time. http://www.ncaa.org/about/resources/media-center/news/overtime-length-reduced-field-hockey
jojo
@patrick: 6-6 of 7-7 ...wat bedoel je daarmee?
pabana
6 tegen 6 spelers waarvan 1 keeper aan beide kanten. Of dus inderdaad 7 tegen 7 spelers. Zoals ook vaak in trainingen de laatste partijtjes worden gedaan. Veel ruimte om te combineren, scoren enzovoorts. Een echte strijd met risico nemen waar met sudden death je vrijwel nooit de volle tijd zal gaan halen.
pabana
6 tegen 6 spelers (inclusief 1 keeper per team). Of dus 7 tegen 7.
francakh
7 tegen 7 (ipv 11 tegen 11) in de overtime (meer ruimte, meer risico, sneller scoren). Ik ben er voor. Beter dan shootouts die beide kanten kan opvallen maar uiteindelijk weinig zegt over wie nu echt de beste is.
marcslaats
Bij een strafbal mag je gewoon wisselen is namelijk een dood spel moment dus keeper mag er dan gewoon weer in.
rancoburgzorg
Shootouts zijn nu net een briljant onderdeel van het hockey. Nooit afschaffen.
francakh
Ik vind shootouts prima maar niet direct na een wedstrijd zonder enige verlenging. Zeker niet als er grote prijzen op het spel staan.
mirco_10
2x een helft moet blijven bij competitie. 4x een kwart is handig voor bekertoernooien en ander ongein. En verlenging bij bekertoernooien lijkt me top in een 7-7 vorm, 2x 10m. Dan 5-10m rust en SO. Dit aub voor Nederlandse competitie.
robvisser
@fh Klopt. Het hoort gewoon niet, shootouts direct na de wedstrijd. Verlengen is de koninklijke weg. Ook zoiets als de conditie van een team wordt dan aangesproken en dat is nu eenmaal ook een onderdeel van het spel.
Folmer
Net zoals nu internationaal gebeurt moet de tijd worden stilgezet bij strafcorners (maar niet bij doelpunten). Zal een leuke puinhoop worden op niveaus waar geen centrale tijdswaarneming is. Strafcorner, Oh-oh, tijd vergeten stil te zetten. Dan start ik hem zo wel wat later. Sh!t nu weer vergeten aan te zetten... Laat de scheidsen met het spelletje bezig zijn i.p.v. de tijd, dat kost al genoeg aandacht. Sowieso mogen die kwarten vergeten worden, ze zouden als het aan de FIH ligt namelijk 15 minuten moeten duren en de tijd die je "terug" krijgt bij strafcorners zal zelden meer dan 10 minuten zijn. Niemand zit te wachten op 10 minuten minder speeltijd, maar wel 2x2 minuten extra naar de coach luisteren. En hoeveel tijd moet je inplannen voor een wedstrijd? wat doet dat met veldbezetting? Als je dan toch zo nodig naar kwarten wilt, maak ze dan 16.5 minuut zonder dat de tijd wordt stilgezet bij een strafcorner. Dan verlies je alleen maar de tijd van de korte pauzes, maar hou je wel de normale veldbezetting en blijft deze voorspelbaar.
frans-j
Voor 2e lijn en jeugdteams ben ik niet erg enthousiast over 4 kwarten. Zitten ze net in het wedstrijdritme moeten ze alweer stoppen. Met 4 reserves op de bank wordt het nog moeilijker om alle kinderen even veel speeltijd te geven. Vrees ook dat FIH terug wil naar een wedstrijden van 60minuten. Dan blijft er helemaal geen speeltijd meer over. Ik dacht dat ze die 4 kwarten hadden bedacht om commercial breaks mogelijk te maken om zo de sport aantrekkelijker te maken voor uitzendingen. Voor zaterdagmiddaghockey niet echt nodig lijkt me.
magnus-querqus
Daar gaan weer... Het is zeker te lang geleden dat er regels zijn gewijzigd, het ‘moet’ dus maar. STOPPEN met die kwarten en ook afschaffen vliegende keep! Nog minder speeltijd? Extra ‘dode’ momenten erbij? Geklooi met de tijd? En zoveel gevaar heb ik nog niet gezien bij het spelen met vliegende keep. LAAT ZOALS HET IS!!
lize
regels ,regels,regels..... je kunt wel elke keer iedereen gek maken met nieuwe regels MAAR :scheidsrechters die bij elke stickslag fluiten ,elk duwtje om de bal fluiten ,geen spelvoordeel meer toelaten especially en Vooral ook op het WK ,regels verzonnen door Burocraten ,Medici en verzekeraars die van het prachtige razendsnelle en spectaculaire Hockey een sport gemaakt hebben, door politiek correct te willen zijn ,die saai (hoofdzakelijk kracht) ,Traag ( elke keer dat gefluit) en Niet stoer ervaren wordt door Niet Hockeyers ! (mag de bal niet tegen de voeten haha) gedoemd een kleine sport te blijven.(vergeleken wordt met stofzuigen ,5 meter regel) Zo blijven we nog Lichtjaren verwijderd van Koning Voetbal waar overigens wel geweldig Gefilmd wordt,als er bij hockey gefilmd wordt zie je de bal nog niet eens !!