Het Spelregelantwoord: de hoge bal van de keeper

In onze tweede Spelregelvraag van 2025 lieten we je een fragment zien waarin de bal via de keeper hoog de cirkel uit gaat. Onze vraag was: is dit gevaarlijk spel? Zo ja, wat is dan de spelstraf?

In het fragment uit het Pro League-duel tussen Spanje en Nederland is te zien dat de Spaanse keeper Rafael Revilla de bal hoog de cirkel uitwerkt na Nederlandse strafcorner. Het merendeel van de bezoekers oordeelt na het zien van het fragment dat het geen gevaarlijk spel is.

Voordat we toekomen aan het antwoord legt hoofdklassescheidsrechter Steven Bakker uit wanneer er sprake is van gevaarlijk spel. ‘Wij beschouwen de bal pas gevaarlijk wanneer deze op of boven kniehoogte op of richting het lichaam gespeeld wordt. Maar ook als een tegenstander een terecht ontwijkende reactie maakt. Dus als de speler echt moet wegduiken om de bal te ontwijken om niet geraakt te worden.’

‘Dan nu de situatie’, gaat Bakker verder. ‘Hier zie je dat de bal over alle spelers heen gaat en pas buiten de cirkel neer komt. De bal is bij het vertrek, tijdens de vlucht en bij de landing ongevaarlijk. De bal gaat immers niet richting een speler en er hoeft geen tegenstander weg te duiken. Deze bal beschouwen we dus niet als gevaarlijk en kun je dus gewoon door laten spelen.’

Kortom, goed te weten dat een bal ook ongevaarlijk hoog de cirkel in of uit mag worden gespeeld.


1 Reactie

  1. robbertsmit

    Ik zou denken dat er wel meer aspecten zijn, hier helaas onbeantwoord blijven, en die ook wat interessanter zijn: (1) Als de bal bij landing ongevaarlijk is, en de (eerst)ontvangende speler de bal wil controleren maar binnen vijf meter direct wordt aangevallen door de tegenstander, wat dan ? Vrije slag voor de eerstontvangende speler ? (2) En: hoe wordt het beoordeeld indien de 'eerstontvangende' speler niet duidelijk kan worden bepaald omdat de spelers te dicht bij elkaar staan bij vertrek van de hoge bal (en waarbij de landende bal dus niet als gevaarlijk wordt beschouwd). Geldt dan de basis regel dat de 'verdedigende partij' het voordeel/de '5 meter' vrije slag mee krijgt ? Dit zijn overigens vragen die evenzeer opkomen bij andere hoge ballen dan een gecontroleerde scoop (bijv. bal die omhoog komt van verdedigende stick, onbedoelde snijer etc.) en waarbij bij de landing niet daadwerkelijk sprake is van gevaar (anders dan gevaar dat ontstaat doordat een (niet-ontvangende) speler binnen die vijf meter zone de ontvangende speler aanvalt, maar dat is uiteraard niet het gevaar dat door de hoge bal zelf is veroorzaakt).


Wat vind jij? Praat mee...