Tsja. Het was helder dat er contact was tussen de keeper van Club de Campo en Maartje Krekelaar. Maar hoe zwaar is dit vergrijp en waar leidt het toe? Dat was de casus die we deze week naar voren schoven als Spelregel van de Week. Het antwoord komt van Stefan Her, scheidsrechter in de Hoofdklasse.
‘De keeper komt naar de aanvaller toe en heeft geen intentie om de bal te spelen’, constateert Her. ‘Zij duwt haar tegenstander naar de grond om bij de bal te kunnen. Dit mag natuurlijk niet op deze manier. Je moet hier een strafbal voor geven.’
En mag de keeper blijven staan? ‘Ik zou in dit geval een gele kaart geven. In dit geval is het heel duidelijk dat de keeper geen enkele intentie heeft om de bal te spelen. Daar mag je wat mij betreft best streng op fluiten. Club de Campo mag in dit geval een veldspeler wisselen voor een keeper, zodat er toch iemand met goede bescherming in de goal komt te staan.’
In de reacties kwam de lengte van de tijdsstraf nog ter sprake. ‘Voor deze kaart zou ik vijf minuten straftijd geven’, zegt Her. ‘De keeper maakt een fysieke overtreding, maar het is niet zodanig gevaarlijk en gemeen dat het een straf van tien minuten moet zijn.’
Tot slot pakt Her de regels er nog even bij: ‘Het is een strafbal wanneer er een opzettelijke overtreding wordt gemaakt op een aanvaller in balbezit (regel 12.4.b). En regel 9.13 kun je hier ook gebruiken: Spelers mogen niet proberen een tegenstander de bal te ontnemen – een tackle uitvoeren – als zij de bal niet kunnen spelen zonder lichaamscontact.’
7 Reacties
eefgorter
Oh Stefan. Pas nou gewoon de regels en de briefing toe. “Een fysieke overtreding waarbij de tegenstander naar de grond gaat” is al jaren Geel-10. Voorspelbaar fluiten maakt het voor iedereen, spelers, collega scheidsen als ook publiek, zo veel makkelijker.
blauwevelden
Ik vind inderdaad het verschil tussen de 5 en 10 minuten vaak erg lastig in te schatten. Het lijkt alsof er zowieso met twee maten wordt gemeten als het betrekking heeft op een overtreding van de keeper. Hoe zit dat eigenlijk?
jannick
Het is voor een keeper normaal om slidings te maken en zijn lichaam te gebruiken. Voor een speler is dit een ander verhaal. En ja, spelers maken ook slidings maar tussen die twee zit een verschil. Een random verdediger in de cirkel die een sliding op zijn zij maakt zal bij iedereen op onbegrip kunnen rekenen. "Wat een domme actie?!" Als de keeper dit doet (door een aanvaller heen glijden) dan zal menig hockeyer dit benoemen als een slechte keepersactie (want onreglementair), maar met meer begrip dan wanneer een verdediger dit doet. Een slag op goal stoppen zonder bescherming lijkt mij geen pretje! Dat is bij de keeper wel anders. Dus vandaar enige nuance wanneer het een keeper betreft, alhoewel scheidsrechters natuurlijk niet coulant moeten worden.
Folmer
Heel bijzonder... In de CS+ test die onlangs is gepubliceerd kwam deze vraag ook voorbij en daar werd gezegd dat dit alleen een SB was en geen kaart. Als de bondsscheidrechters al niet op 1 lijn zitten, hoe kun je het als clubscheidsrechter dan ooit goed doen.
eefgorter
Precies. Het interesseert mij persoonlijk geen biet of dit SB zonder geel, groen, geel-5 of geel-10 is. Zolang iedereen maar hetzelfde doet in vergelijkbare situatie.
valley-in-the-alps
Dit is de 3e spelregel vraag met keeper en sliding ... veel ruimte in interpretatie door scheidsrechters ... spelregel is duidelijk ... sliding voor de bal waar speler wordt geraakt is geel, fysiek en 10min. Zgn abc’tje. Pirmin Blaak bal wegtikken spelbederf is groen en 2min. ... verdediger bop is geel en 5min. Duidelijke lijn voor iedereen.
eefgorter
Scherp. En dat terwijl de afspraak rondom slidings en naar de grond gaan van de tegenstander haarscherp zijn.