In onze vorige spelregelvraag stond een strafcorner van de Oranje Dames centraal. Om precies te zijn: een flats van Sanne Koolen tegen Duitsland. Onze vraag was of de inzet van Koolen een nieuwe strafcorner op zou leveren. Of juist een vrije slag voor de Duitse verdediging.
De meningen over deze beslissing liepen behoorlijk uiteen. Daarom is het goed om deskundige hulp in te roepen van Hoofdklasse-scheidsrechter Steven Bakker. Die adviseert het volgende: ‘Voor deze situatie moet je een vrije slag geven en dus geen nieuwe strafcorner. Je ziet dat de verdediger de bal op haar arm krijgt, die ze naast haar been houdt. Ze krijgt de bal boven kniehoogte op haar lichaam, waardoor het een overtreding is van de cornernemer.’
Wanneer is een strafcorner gevaarlijk?
Oké, maar hoe zit dit ook al weer? ‘Als bij een strafcorner de uitloper op de knie of boven kniehoogte wordt geraakt dan beschouwen we dat als gevaarlijk spel en volgt een vrije slag voor de verdediging. Let goed op: dit geldt alleen voor de uitlopers, die binnen vijf meter van degene staan die een doelpoging doet. Staat de verdediger verder weg en wordt hij/zij boven kniehoogte geraakt?Dan is het een nieuwe strafcorner.’
‘En…ook niet onbelangrijk is om natuurlijk even te checken hoe het gaat met de speelster die is geraakt.’
3 Reacties
Reinout van Leeuwen
Bij deze uitleg is geen rekening gehouden met het feit dat het een geslagen corner betreft, waardoor ook een speelster verder dan op 5 meter niet boven de knie geraakt nad worden. Er vanuit gaande dat boven knie ook boven plank is.
maartjedebont
De verdedigster zit erg laag. Dus hoewel ze de bal nu op haar knie krijgt, zou de bal lager op het been zijn gekomen als ze rechtop had gestaan. Hoe wordt daar naar gekeken met de regel voor gevaarlijk spel?
edwin_vermeulen
De verdediger zit dan wel laat, maar heet onderbeen staat gewoon rechtop. Zo te zien gaat de bal tegen haar knie en dus niet boven de knie. Dat maakt dat ik een nieuwe strafcorner zou geven i.v.m.. shoot.