KNHB over avondlockdown: zaalhockeycompetitie gaat door

De zaalcompetitie kan, ondanks de avondlockdown, voor alle 10.000 teams van Jongste Jeugd tot en met Hoofdklasse toch doorgaan. Dat heeft de KNHB bekendgemaakt, nadat het kabinet vrijdagavond besloot dat Nederland vanaf zondag 28 november vanaf 5 uur ’s avonds grotendeels dicht gaat vanwege het oplaaiende coronavirus.

‘We volgen vanaf dag één van deze coronacrisis de maatregelen van de overheid. Je kunt aan de huidige maatregelen zien dat die niet zijn afgestemd op de verenigingssport. Dat is jammer. Maar de huidige regels bieden wel de mogelijkheid om tussen 5 uur ’s morgens en 5 uur ’s avonds te trainen en wedstrijden te spelen. Laten we daar dan voor gaan’, zegt KNHB-directeur Erik Gerritsen.

Hij benadrukt het belang van sport. ‘Net als onderwijs is ook sporten goed voor kinderen. Onze kids smachten naar zaalhockey. Vorig seizoen kon dat niet doorgaan, dus laten we nu alles in het werk stellen om de zaalcompetitie wel te kunnen spelen.’

Wedstrijdprogramma

Volgens Gerritsen hoeft de KNHB het wedstrijdprogramma voor de zaal maar beperkt aan te passen. ‘Van alle wedstrijden die in het huidige programma staan gepland, eindigt 85 procent al vóór 17.00 uur. Voor die resterende vijftien procent gaan we een oplossing zoeken. Bijvoorbeeld door wat eerder te beginnen, wedstrijden strakker te plannen en de kerstvakantie te gebruiken om duels te spelen. Daar komen we wel uit.’

Foto: Koen Suyk

De hockeybond verwacht dat ook de Nederlandse kampioenschappen, het jaarlijkse hoogtepunt voor de topjeugd en Hoofdklasse, doorgaan. Gerritsen: ‘Dat is natuurlijk prachtig en we gaan er alles aan doen om die te kunnen spelen. Maar ik vind het veel belangrijker dat juist al die kids in de breedteteams lekker aan het sporten kunnen blijven. Wij blijven erop hameren dat bewegen een deel van de oplossing is in deze coronacrisis.’

Voor de zaal geldt – in tegenstelling tot op het veld – dat alle spelers van achttien jaar en ouder verplicht een coronatoegangspas moeten tonen bij het betreden van de accommodatie. Dit geldt niet voor coaches en vrijwilligers in functie (waaronder bijvoorbeeld zaalwachten). Publiek is niet welkom, een uitzondering wordt gemaakt voor rijouders. De KNHB benadrukt dat de 1,5 meter buiten het veld in acht moet worden genomen.

Trainingen

Anders dan de wedstrijden wordt het plannen van trainingen een grotere uitdaging, erkent Gerritsen. ‘De meeste zaaltrainingen zullen vervallen. We zullen daardoor de buitenvelden erbij moeten betrekken. Bijvoorbeeld door van half vier tot vijf uur kleine partijtjes te spelen, misschien wel met balken. Ideaal is het niet, maar met wat creativiteit kunnen de clubs toch waarde blijven bieden aan hun leden.’

Een evenement op HV Weert op leden voor de jongste jeugd te werven.

De KNHB begrijpt dat de nieuwe maatregelen opnieuw de nodige inspanningen van de clubs verlangen. ‘Maar als er een sport is die dit voor elkaar krijgt, dan is het de hockeysport. We hebben dat ook gezien aan het beperkte aantal afgelastingen tijdens het veldseizoen. Er is geen sport waarbij zo’n groot percentage is doorgegaan. Onder de nieuwe maatregelen kunnen we de veldcompetities tot de winter zelfs goed afronden. Daar ben ik trots op.’


13 Reacties

  1. harrykersjes

    Zaaltrainingen op het veld in de winter en ook nogeens tijdens schooltijd. Hoe bedenkt men het! Trainers die onder werktijd blijkbaar vrij moeten pakken, jeugd die blijkbaar moet spijbelen. Niet te begrijpen en niet uitvoerbaar. , oftewel zonder training de competitie in. Lijkt veel meer een economisch besluit waar men niet voor uit durft te komen.

  2. charliejanssen

    Dit schiet het doel weer totaal voorbij. Logisch dat de knhb er alles aan doet om te spelen, maar dit is toch niet verantwoord? Hoe moeten alle volwassene teams nu wedstrijden gaan spelen zonder training te hebben in de zaal?? Bepaalde mensen (lees: de meeste volwassenen) moeten ook gewoon werken overdag. Overigens erg lekker om met z'n allen in veelal slecht geventileerde zalen te gaan spelen. Zo komen we nooit van de corona af..

  3. arthur-linssen

    Het komt op mij over als een snelle reactie op de nieuw aangekondigde maatregelen. Op zich goed. En in kern ook juist vind ik zelf: laten we er alles aan doen te blijven sporten. Juist nu. Dus daarom een beroep op de inventiviteit van clubs om hier in mee te bewegen. Maar, als je er een tweede gedachte aan besteedt wanneer wij als clubs hier vorm aan moeten geven: Kinderen gaan naar school, staf werkt vaak overdag. Het aantal uren dat in de middag getraind kan worden is beperkt. Schema’s zijn in de zaalperiode al lastig samen te stellen, dus dat wordt wedstrijden spelen zonder training. Is dat gezond? Hoeveel blessures levert dat op? Ik ben zelf verantwoordelijk voor top teams. Moet ik ze meegeven: ‘ja het is wel voor een NK maar doe een beetje rustig aan want je hebt niet genoeg getraind?’ En dan op 2 januari gaan hockeyen. Dit weekend stond al in eerdere planningen en leidde toen tot ophef omdat het volgt op een vakantieweek. Ongetraind zo’n weekend ingaan is niet verstandig. En dit alles moet dan tot een prachtig slotweekend leiden met NK’s met senioren gecombineerd. Inderdaad een hoogtepunt. Maar daardoor wordt het zaalseizoen voor top teams heel strak achtereen ingepland, met een paar ongebruikte weken erna. Is dat nu dan nog nodig? De Coronamaatregelen nopen ons anders te denken. En ik ben lovend over de KNHB lobby naar de overheid. Maar moeten we nu niet juist kijken naar de mogelijkheden het zaalseizoen op te lengen zodat iedereen gezond kan sporten zonder risico’s? Dus de kampioenschappen eruit, of later, of aangepast? En dan tijd creëren in de weekenden die nu niet gebruikt worden? Corona maakt alles anders, dus is het nu tijd om anders te denken.

  4. luc-van-dijk

    Wat een gezeik hier zeg. Voor het eerst dat de bond inventief probeert te zijn in plaats van er meteen de stekker uit te trekken. Zaalseizoen opschuiven zoals hierboven gesuggereerd wordt is natuurlijk geen optie, alsof die maatregelen over 3 weken ineens weg zijn. Hier zullen we het gewoon mee moeten doen. Ja dan wordt er maar wat minder getraind. Alsof dat het risico op blessures verhoogt. Ga je 's avonds maar hardlopen om fit te blijven. Het kabinet geeft ons al 2 jaar lang onnavolgbare maatregelen, laten we er nu een keer gebruik van maken in plaats van als makke lammetjes maar weer alles af te blazen. Tussen 5 en 17 mogen we sporten, laten we dat dan doen ook.

    1. charliejanssen

      Beste Luc, Uit jouw verhaal maak ik op dat jij niet bekend bent met het verschil tussen buiten sporten en binnen in een hal. Zonder binnen te trainen, maar wel wedstrijden te spelen zal ongetwijfeld blessureleed opleveren. Niet alleen in de topcompetities, maar ook in de breedte. Het is goed dat de bond dit probeert, maar om alle teams vóór 17u te laten trainen is natuurlijk onmogelijk. Het zal geen populaire reactie zijn, maar het lijkt er op dat de bond de reeds gemaakte kosten van het zaalseizoen niet door het putje wil gooien, hoe onverantwoord dit ook is

  5. nick.koolen@home.nl

    Niet kunnen trainen en wel competitie? Als er in het weekend tijd vrij is in een zaal ga ik liever trainen met mijn team dan ongetraind competitie spelen.

    1. jipvanderheijden

      Zo dacht ik er ook over 👍

    2. robienebalder

      Helemaal mee eens, ik vind het onverantwoord om zonder training wedstrijden te gaan spelen, op het veld mag het niet, wel in de zaal, heel vreemd, maar ja knhb denkt ook de inkomsten en de clubs mogen het maar lekker uitzoeken.

  6. tongloppert

    Wat een gezeur. Knhb moet dealen met een maatregel en laat weten alles er aan te doen om lekker te spelen. Tel je zegeningen.

  7. robdux

    De kans op blessures, omdat er niet getraind kan worden, is enorm. Dat voorkom je niet met rondjes rennen. Je gebruikt spiergroepen, die je vooral kan trainen met zaaltraining. Is het niet een beter idee te schuiven met zowel zaal als buitencompetitie? Binnen beginnen we over drie weken en buiten gaan we langer door.

  8. fokke-jan-middendorp

    Waarom beschouwt de KNHB de Hoofdklasse veldhockey als topsport competitie en de Hoofdklasse zaalhockey niet? De Eredivisie zaalvoetbal mannen en vrouwen kunnen wel na 17:00 doorgaan omdat sportbreed de topcompetities zijn toegestaan.De KNVB beschouwt zaalvoetbal dus als topsport. De KNHB ziet Hoofdklasse zaalhockey als ‘fopsport’. Jammer. Ik hoop dat de KNHB snel tot inkeer komt.

  9. karlijn-petri

    Ik begrijp de knhb wel... tuurlijk zoveel mogelijk door laten gaan.... maar zaalcompetitie spelen zonder trainen.... ga eens bij de echte experts langs voor blessure preventie! @ join(t) forces

  10. tjabur

    ik Tjaard Burger denk dat het huidige plan niet slim is: Qua Corona zitten we qua maatregelen in een soort van lockdown. En nu bedenkt de bond dat het slim is dat we de risico groep in de weekenden in auto’s proppen en door de regio gaan slepen om toch per see wedstrijden te spelen. ik weet het niet hoor🧐 Zou het niet beter zijn om start en eind zaal competitie drie weken naar achteren te schuiven. Start veld idem. De komende drie weekenden kan de jeugd dan trainen ter voorbereiding van zaal seizoen. Gecontroleerd en binnen eigen stad dus geen interregionaal contact. Bij klachten blijft iedereen thuis en hopelijk neemt dan aantal besmettingen af zodat we daadwerkelijk de zaal in kunnen! 2/1 als speeldag is gelet op vakanties niet handig ik denk dat 8/1 al problematisch zal zijn. In het team dat ik coach heb ik al 6 afmeldingen…… Dat tenminste als geplande vakanties ivm Corona maatregelen door kunnen gaan. Mijn advies aan de bond is dus om even afstand te nemen en huidige plan af te zetten tegen de algemene Corona situatie en om hoe jammer en vervelend het ook is even pas op de plaats te maken met de zaal competitie. Met als uiteindelijk doel er met z’n alleen er voor iedereen een fantastisch zaal seizoen van te maken.


Wat vind jij? Praat mee...