KNHB over corona-afgelastingen: ‘Clubs doen alles om te spelen’

Waar het amateurvoetbal momenteel wordt geteisterd door een groot aantal afgelastingen vanwege het rondwarende coronavirus, valt de schade in het hockey relatief mee. Met de afgelasting van vierhonderd duels kende ook de hockeysport afgelopen weekend weliswaar een piek, maar van de circa 7500 geplande wedstrijden ging ruim 95 procent wél door.

‘Vooropgesteld: elk duel dat vanwege corona niet kan worden gespeeld, doet ons pijn’, zegt Leon Rutten, Manager Competitiezaken en Arbitrage van de hockeybond. ‘Maar ik denk dat we niet ontevreden mogen zijn dat onder de huidige omstandigheden meer dan 95 procent van alle wedstrijden is doorgegaan. We zijn blij dat zoveel mensen kunnen hockeyen, omdat wij erin geloven dat sport een deel van de oplossing is in deze coronapandemie. Sport maakt mensen fitter en weerbaarder, ook nu. Gelukkig begrijpt de overheid dit ook.’

Clubs mogen om uitstel van een wedstrijd vragen als minimaal zes spelers vanwege corona of quarantaine niet kunnen spelen. In het amateurvoetbal betichten voetbalclubs elkaar ervan misbruik van die regels te maken en zijn afgelastingen schering en inslag.

Rutten: ‘Ik merk dat het sentiment in het hockey anders is. Hoewel clubs het echt niet gemakkelijk hebben, zien we dat spelers, coaches en wedstrijdsecretarissen er alles aan doen om de wedstrijden toch te kunnen spelen. We merken dat ze koesteren dat we, ook al is het zonder publiek, gewoon lekker kunnen hockeyen. Vorig jaar rond deze tijd lagen we al een maand stil.’

De mannen van hdm en Voordaan kwamen zondag ‘gewoon’ in actie. Foto: Bart Scheulderman

Inhalen

Met voor de winterstop nog één speelronde te gaan in het overgrote deel van de districten (alleen in Zuid zijn er nog twee speeldagen), verwacht Rutten dat de meeste teams de helft van het aantal gespeelde wedstrijden van de veldcompetitie gaan halen. ‘We hebben eventueel nog een inhaalronde voor de winter en bieden clubs ook alle mogelijkheden om wedstrijden in te halen. Hoe eerder een duel (veilig) kan worden gespeeld, hoe liever we het zien.’

De breedteteams in de B, C en D-jeugd worden na de najaarscompetitie opnieuw ingedeeld. De KNHB roept deze ploegen dan ook op om, voor zover mogelijk, alle duels van hun huidige competitie af te werken. ‘Om die eindstanden mee te kunnen nemen bij de herindeling van de voorjaarscompetitie, is het in een competitie noodzakelijk dat alle teams een keer tegen elkaar hebben gespeeld’, verklaart Rutten.

Zorgen om controle QR-codes

Groot punt van zorg is volgens Rutten het gebrek aan controle van de verplichte QR-code voor het betreden van het clubhuis. Uit een onderzoek van de overheid blijkt volgens Rutten dat bijna de helft van alle sportverenigingen in het land die taak niet serieus genoeg neemt.

Rutten: ‘Die uitkomsten zijn niet per sport gespecificeerd, maar wij weten dat er ook hockeyclubs zijn waar de coronatoegangspas niet of niet goed genoeg (dus in combinatie met een ID) wordt gecheckt. Wij roepen alle hockeyclubs op zich wel aan die regels te houden. Wij willen voorkomen dat de overheid het gebrek aan controles aangrijpt om de clubhuizen dicht te doen. We zijn juist blij dat die open mogen blijven.’

Controle van de CoronaCheckApp. Foto: Willem Vernes

Zaalhockey

Met de laatste wedstrijden uit de veldcompetitie in het vizier, staat de zaalhockeycompetitie voor de deur. De hockeybond publiceerde maandag de wedstrijdprogramma’s van bijna alle districten. Dinsdag volgt ook Zuid-Nederland. Dan kan vanaf de start in het weekend van 5 december de zaalcompetitie worden gespeeld. ‘Juist omdat sporten in deze tijd zo belangrijk is en alle zaalsporten nu ook gewoon doorgaan, hebben we er alle vertrouwen in dat we lekker de zaal in kunnen. Omdat je daar per team minder spelers nodig hebt, verwachten we dat het aantal afgelaste duels beperkt blijft’, zegt Rutten.

Foto: Willem Vernes

In tegenstelling tot op het veld zijn in de zaal alle spelers van achttien jaar en ouder verplicht een Coronatoegangspas te tonen bij het betreden van de accommodatie. Dit geldt niet voor coaches en vrijwilligers in functie (waaronder bijvoorbeeld zaalwachten). Op dit moment is publiek niet welkom.

Volgens Rutten zijn er amper teams die zich vanwege die coronaregels alsnog hebben teruggetrokken uit de zaalcompetitie. Hierdoor gaan ruim 10.000 teams de zaal in, net zoveel als andere seizoenen.


Wat vind jij? Praat mee...