Een mijlpaal in het hockey: op het terrein van Weesp is dinsdag de hockeymat van de toekomst officieel geopend. In de avonduren rolde er bij een speciaal oefenpotje tussen spelers van Weesp en enkele hockeylegends voor het eerst een bal op het nieuwe, droge kunstgrasveld waarop nooit water wordt gesproeid.
Jeroen Hertzberger haalt de bal op het fonkelnieuwe veld nog eens een paar keer snel heen en weer met zijn stick. Het is net na achten op het sfeervolle complex aan de Vecht, waar honderden toeschouwers in de zomeravondzon net getuige zijn geweest van de eerste wedstrijd op dry turf. De 37-jarige aanvaller van Rotterdam was één van de genodigden om de droge kunstgrasmat in wedstrijdvorm te testen, net als voormalige Oranje-spits Kim Lammers, Bloemendaal-icoon Floris Jan Bovelander, ex-international Tim Jenniskens en Amsterdam-speelsters Ilse Kappelle en Fiona Morgenstern, om er een paar te noemen.
Zachte mat
‘Als je het veld van een afstandje ziet liggen, denk je: dit is een veld zoals alle anderen,’ zegt Hertzberger als we hem vragen naar zijn eerste bevindingen. ‘Maar als je er eenmaal op loopt, voelt-ie heel zacht aan. Voor mijn gevoel iets te zacht. Ik speel liever op een harder veld, dan blijven de ballen laag als je ze aanneemt. Maar als de bal op dit veld eenmaal vlak van je stick vertrekt, dan blijft ie ook vlak. We speelden hier met een gladde bal, maar ik denk dat je het beste met een waterbal kunt spelen. Dan krijg je wat meer lucht tussen bal en veld. Ik had wel meer grip. Dat kan soms prettig zijn, maar vraagt weer aanpassingsvermogen als je de bal van links naar rechts wil halen.’
Het grote verschil tussen een vertrouwd waterveld en het nieuwe droge kunstgras zit ‘m in de vezels. Op een waterveld loop je op de afgeknipte topjes van de vezels, op de mat in Weesp zijn de vezels doorgelust, waardoor je op de zijkanten van die vezels speelt. De lusjes zorgen voor minder contactpunten met de bal, waardoor deze aantoonbaar sneller over het veld rolt.
‘Het is even wennen’, reageert Fiona Morgenstern, aanvaller van landskampioen Amsterdam. ‘Op hockeyschoenen voelt dit veld vrij stroef aan. Ik merkte dat ik daardoor wat voorzichtig was bij het draaien en keren. Bij het aangeven van een strafcorner bleef de bal wat hangen, daar hadden vanavond meer spelers last van. Je bent gewend om de bal op een waterveld wat meer in het veld te drukken, maar dat hoeft hier eigenlijk niet. Het is allemaal een kwestie van wennen en aanpassen.’
Dit bericht op Instagram bekijken
Sproeier uit
Enkele uren voorafgaand aan de eerste wedstrijd op de revolutionaire mat werden honderden belangstellenden in het clubhuis van Weesp nog eens uitgebreid bijgepraat over de noodzaak van deze ingrijpende wijziging in hockeyondergrond. Namens de FIH lichtte Alastair Cox, Facilities and Quality Programme Manager bij de wereldhockeybond, de ambitie toe om de duurzaamheid in het hockey te vergroten en de ecologische voetafdruk van de hockeysport te verkleinen. De basis van zijn boodschap: het sproeien van hockeyvelden kost simpelweg te veel water. En daar wil de FIH vanaf.
Daarom is de olympische finale van Parijs volgend jaar de laatste internationale topwedstrijd die op een waterveld wordt gespeeld. Daarna gaat de knop om, of beter gezegd: de sproeier uit. Het WK in Nederland en België in 2026 moet het eerste mondiale toernooi worden dat op het nieuwe, droge veld zal worden gespeeld.
Geen slidings
Voor het zover is, zullen er nog vele technologische aanpassingen komen op de mat die nu in Weesp kan worden gebruikt. Zoals het jaren heeft geduurd voordat de nieuwe mat van de machine rolde, zal de techniek en technologie rond de doorgeluste vezels ook de komende drie jaar nog volop in ontwikkeling zijn. Het opleveren van het veld in Weesp lijkt dan ook niet niet het eindpunt, maar juist het begin van de revolutie in de hockeysport.
Hertzberger stipt nog wel een belangrijk punt aan in zijn feedback, iets wat in zijn ogen op dit moment hét grote verschil is tussen spelen op water en op het nieuwe veld. ‘Ze moeten echt iets verzinnen op het maken van een sliding, want dat is op dit moment gewoon geen optie. Zoals je ook niet overweegt om een sliding op een droog waterveld te maken. Da’s vragen om problemen. Ik vind dat het spel niet mag inleveren op de factor sensatie. In het tophockey komt die tot uiting in harde passing, creatieve dribbels én slidings. Ik heb best vertrouwen in de technologische ontwikkeling om de mogelijkheden om te sliden te verbeteren, maar of dat op het WK van 2026 al helemaal is gelukt… Daar zet ik mijn vraagtekens bij. Het allerbelangrijkste is dat de fysiek van de spelers wordt beschermd.’
Eerdere berichtgeving over dit onderwerp:
FIH: Parijs 2024 wordt laatste hockeytoernooi op waterveld
Veld van toekomst hot topic op Hockeycongres: ‘Voelt als tapijtje’
De veldrevolutie: ‘We gaan watervelden niet verbieden’
Wereldprimeur in Weesp met kunstgrasmat van de toekomst
4 Reacties
keepertje
Er wordt veelal alleen maar vanuit de spelers gesproken over deze nieuwe ontwikkeling, maar er staan ook nog twee keepers op het veld. wordt er ook gekeken naar hoe zij dit ervaren? Ik snap dat een sliding voor een speler op een droog veld geen pretje is. maar voor keepers op niveau is dat ook alles behalve top voor het duik en vliegwerk wat daarbij te pas komt. Kan zijn dat het gewoon niet in de artikelen naar voren komt. Maar als ik dit als keeper zijnde lees over het "niet slidings kunnen maken", begin ik me toch zorgen te maken.
DianaBeemster
Beste keepertje, gisteren had ik de eer om te mogen keepen tijdens deze eerste wedstrijd op dit mooie nieuwe veld. Het veld heeft veel voordelen, naast de duurzaamheid is ook snelheid en stuiter van de bal prettig. Als keeper moest ik wel erg wennen. Een headfirst gleed nog best goed omdat je daarbij op je shirt glijd. Bij een normale blocksliding en bij het schuiven van de klomp over het veld was het erg stroef. Ik verwacht dat de keepersspullen zich in de toekomst ook zullen gaan aanpassen aan de nieuwe velden.
martijn
Volgens mij is zoals bekend als huidig droog veld niet wenselijk voor geen enkele keeper, ongeacht niveau. Het komt voor dat als een waterveld niet gesproeid kan worden, de keepers trainingen worden gecancelled. Blessure gevoeligheid en voor het materiaal ook niet ideaal.
virdis
Het is toch eigenlijk dramatisch. Op HET veld van de toekomst kunnen geen slidings gemaakt worden? Deze mat gaat hem dus niet worden, helaas. Zijn er anderen bezig met het ontwikkelen van een nieuwe mat? Het is mij niet bekend. FIH; Wake up! Hockey is te klein om dergelijke innovaties uit de markt te laten komen. Wat is de terugverdientijd voor een kunstgrasontwikkelaar? Ik vraag me ook oprecht af hoe duurzaam deze mat is. We spelen op de zijkant van geluste vezels. Op waterveld loop je op de topjes. Wanneer een topje slijt wordt de vezel lager maar wanneer een zijkant slijt dan scheurt de vezel door en heb je weer twee topjes. Hoe lang zal dat duren op de druk betrainde stukken van het veld, zoals kop-cirkel?