Strafcornerpilot stuit op kritiek: ‘Dit is helemáál niet veiliger’

De innovatieve plannen van wereldhockeybond FIH om een internationale pilot op te tuigen waarin wordt geëxperimenteerd met een nieuwe vorm van de strafcorner, stuiten op veel kritiek. Bedoeling is onder meer om de strafcorner veiliger te maken. Strafcornertrainers Toon Siepman en Bram Lomans vrezen echter dat deze vorm juist méér gevaar oplevert.

Op het socialemediaplatform X, het voormalige Twitter, barstte afgelopen week de discussie los. Enkele reacties waren positief, maar veruit de meeste negatief, onder meer van Duits international en regerend wereldkampioen Gonzalo Peillat, de man met een sleeppush als een granaat. In duidelijke taal gaf hij zijn mening. ‘Is it a joke?’ twitterde hij.

Bij het experiment moet de bal niet meer buiten de cirkel, maar buiten de stippellijn worden gestopt. Dat biedt weinig ruimte voor een sleeppush. Mannen als Toon Siepman en Bram Lomans hebben alles te danken aan de sleeppush. Siepman wordt altijd de ‘strafcornergoeroe’ genoemd. Topspelers van over de hele wereld komen bij hem op bezoek om hun techniek te verfijnen. Lomans, de huidige hoofdcoach van HGC Heren 1, was jarenlang de sleepkoning van het Nederlands elftal, waarmee hij twee keer olympisch goud (1996, 2000) en één wereldtitel (1998) won. Ook hij werkt als strafcornertrainer.

Ik vind het helemaal niks. Ik ben benieuwd welke landen zo gek zijn om aan deze pilot mee te doen. Strafcornergoeroe Toon Siepman

‘Ik hoop dat deze vorm van de strafcorner er nooit komt. Ik vind het een slecht idee’, stelt 206-voudig international Lomans. Siepman: ‘Ik vind het helemaal niks. Ik ben benieuwd welke landen zo gek zijn om aan deze pilot mee te doen.’ De wereldhockeybond hoopt snel bekend te kunnen maken in welke landen en in welke competities de pilots plaatsvinden.

Wat zijn de regels van deze nieuwe vorm van de strafcorner?

  • De bal wordt nog steeds genomen op de achterlijn en binnen de cirkel. Dit mag minimaal tien meter van de paal en aan beide kanten van het doel.
  • De bal moet niet meer buiten de cirkel, maar buiten de stippellijn worden gestopt.
  • De bal moet eerst de cirkel in worden gespeeld, voordat er mag worden gescoord.
  • Het maximaal aantal verdedigers blijft – inclusief de keeper – vijf. Net als nu gaan zij achter de achterlijn staan.
  • De aanvallende partij mag zelf weten hoeveel aanvallers het opstelt. Zij starten achter de stippellijn.
  • In tegenstelling tot nu mag het eerste schot op doel direct hoog zijn. De normale spelregels met betrekking tot gevaarlijk spel zijn van toepassing.

De FIH vreest dat de strafcorner in zijn huidige vorm tot steeds meer blessures leidt. De wereldhockeybond wil voorkomen dat het een keer flink misgaat. De organisatie verwacht dat de aanvallende partij minder vaak rechtstreeks op doel schiet, maar ervoor kiest om de overtalsituatie uit te hockeyen. Daarnaast denkt de FIH dat verdedigers zich niet meer direct in de baan van het schot storten en dus minder gevaar lopen. De intentie is dat uiteindelijk de behoefte aan beschermingsmiddelen bij de verdedigende partij verdwijnt.

Beschermingsmiddelen achter het doel. Foto: Willem Vernes

Ik verwacht dat spelers vanuit allerlei hoeken en standen gaan rammen. En dan wil de FIH ook nog dat de behoefte aan beschermingsmiddelen verdwijnt. Bram Lomans

Wat Lomans en Siepman het meest verbaast, is dat in de pilot het eerste schot op doel direct hoog mag zijn. Lomans: ‘Dat maakt de strafcorner alleen maar gevaarlijker.’ Hij verwacht dat teams de bal naar de kop van de stippellijn spelen en vervolgens met één of twee passes de speler in stelling brengen met het hardste schot. ‘Die gaat zo hard mogelijk op doel slaan. Ik verwacht dat spelers vanuit allerlei hoeken en standen gaan rammen. En dan wil de FIH ook nog dat de behoefte aan beschermingsmiddelen verdwijnt. Dat gaat met deze vorm echt niet lukken.’

Siepman deelt de mening van Lomans: ‘De situatie voor het doel wordt een stuk onoverzichtelijker. Momenteel zijn het tenminste nog de specialisten die aan de bal komen. Straks kan iedereen de bal voor zijn stick krijgen en zomaar gaan slaan. Dat wordt juist gevaarlijker. Je mag ook nog eens hoog slaan. Als je als verdediger niet uitkijkt, slaan ze straks dwars door je heen’, denkt Siepman.

Daarnaast zegt hij: ‘Topslepers gaan hun sleep verlengen en kunnen van buiten de stippellijn met een lange sleep in een keer de cirkel inkomen. Dat is nóg gevaarlijker, omdat eerste lopers dan pas op vijf meter zijn. De sleep mag hoog door hen heen.’

Als ander bezwaar noemt hij dat de trainingstijd van de corner bij deze vorm toeneemt, omdat je alle aanvallers erbij betrekt, om het overtal zo goed mogelijk uit te kunnen spelen.

De sleeppush lijkt in de vorm van de strafcorner waarmee geëxperimenteerd gaat worden verleden tijd. Foto: Willem Vernes

Statistieken bijhouden van blessures

Beide strafcornerspecialisten betwijfelen of er bij de strafcorner – op welk niveau dan ook – meer blessures vallen dan tijdens regulier veldspel. Cijfers hierover zijn er niet. Lomans speelt zelf nog bij de veteranen. Hij sleept wekelijks een kanonskogel op het doel van zijn tegenstanders af, die dit niet gewend zijn. ‘Ze weten niet wat hen overkomt, maar ik heb nooit iemand geblesseerd. Natuurlijk: zet je Jip Janssen tegenover iemand uit Heren 4, dan is dat gevaarlijk. Maar iedereen speelt op zijn eigen niveau. Hoe lager het niveau, hoe slechter de uitlopers, maar ook hoe slechter de corner wordt uitgevoerd. Dat heft elkaar op.’

Doel van de pilot is om informatie te verzamelen om in de toekomst een onderbouwde beslissing te kunnen nemen over de toekomst van de strafcorner. Daarom gaat de FIH tijdens de pilot statistieken bijhouden. Siepman hamert erop dat dit wel op professionele wijze moet gebeuren, anders hecht hij alsnog weinig waarde aan de verzamelde cijfers.

Laten we de FIH het voordeel van de twijfel geven, maar ik moet het allemaal nog maar zien hoe professioneel dit onderzoek wordt Toon Siepman

‘Het verzamelen van cijfers en het trekken van vergelijkingen is complex. Dat moet echt op een gedegen manier gebeuren, anders heeft het alsnog weinig zin. Ook moet er duidelijk omschreven worden wat we precies onder een blessure verstaan. Een blauwe plek is geen blessure, wat mij betreft. Laten we de FIH het voordeel van de twijfel geven, maar ik moet het allemaal nog maar zien hoe professioneel dit onderzoek wordt. Bovendien vraag ik me echt af welke landen aan deze pilot mee gaan doen. Als toplanden dat niet doen, ook niet bij de jeugd, dan neem ik het hele onderzoek alsnog niet serieus.’

Lomans: ‘De vorm in de pilot maakt de corner niet minder gevaarlijker, maar tast wel de identiteit van het hockey aan. De herkenbaarheid gaat achteruit. De corner zit in het DNA van het spel. Maar in deze vorm is de corner de corner niet meer.’

Ben jij wel een voorstander van de pilot en wil je uitleggen waarom? Mail naar redactie@hockey.nl.

Lees ook


9 Reacties

  1. bartherklots

    Eens met Bram Lomans. Een schot hoog op goal is vele malen gevaarlijker. Een dergelijk schot moet nog steeds beoordeeld worden op gevaarlijk spel. Ik denk dat de meeste scheidsrechters dat niet weten en kunnen inschatten. Misschien een idee, bij drie strafcorners een shoot-out geven. 😉

    1. Eelco Houwink

      Een schot hoog op doel komt in hockey als reguliere spelsituatie als sinds mensenheugenis voor. De man met het hardste schot staat dan ook gewoon in het veld. Wat deze cornerversie introduceert is dat de aanvallende partij in het voordeel is, en met meer mensen op de goal af kan gaan. Of dat onoverzichtelijker is, is aannemelijk omdat bij de huidige strafcorner een beperkt aantal mensen en de cirkel staat. Maar zonder praktijkvoorbeelden zal je dat van tevoren nooit zeker weten. Dus test het een keer uit tijdens wat oefentoernooien.

  2. astridv

    Turkeys vote to end Xmas. Nu de andere mensen aan het woord?

  3. kasparstevens

    Wanneer beëindig je dan een uitspeelcorner?

    1. bartherklots

      Die vervalt kennelijk, want buiten de 5 meter vervalt de strafcorner, toch!🥴 Of het wordt dan buiten de 23. Zoals een reactie aangaf van achter het bureau. Te kwalificeren als broddelwerk.

  4. kasparstevens

    Verwacht dat veel teams vanuit rechts gaan aangeven, naar een speler dichtbij, en dan overtal aanval over rechts. Met meerdere open flats mogelijkheden … met lijnstoppers, nog steeds gevaarlijk.

  5. robdux

    Dit is echt weer achter een bureau bedacht door mensen die zelf nooit (hoog) gehockeyd hebben. Nog gênanter is dat er op dit moment geen cijfers zijn van de hoeveelheid blessures. Pure onderbuik speculatie. Een corner hoort bij het hockey. Al decennia lang. Gaat de FIH uiteindelijk ook clubs compenseren voor de bedragen die ze hebben uitgegeven aan cornerspecialisten?

  6. Dnieuwenhuis

    Hoe gaat dit lopen op velden waar die 5 meter lijn er niet is?

  7. GabyvanHout

    Met een speler (of 5) voor je in de cirkel ( buiten 5 meter van het doel) blijft het gevaarlijk spel. Dus de man met het hardste schot heeft alleen zin als je laag slaat.


Wat vind jij? Praat mee...