Top 5 mooiste foto’s 2023 – Bart Scheulderman

Een jaar vol hockey is een jaar vol hockey.nl. Tijdens de laatste dagen van 2022 blikken we elke dag terug op de vijf populairste, mooiste en opmerkelijkste momenten van dit jaar. Deze keer heeft onze fotograaf Bart Scheulderman zijn vijf mooiste foto’s van het jaar in willekeurige volgorde geselecteerd voorzien van eigen commentaar.

Al een tijdje zit ik langs het veld met enige verbazing te kijken naar coaches en assistenten van teams die rondrennen met allerlei hulpmiddelen bij besprekingen. Soms maak ik het van veraf mee en soms van dichtbij. Meestal ben ik met het maken van een foto net te kort aanwezig en te geconcentreerd om iets zinnigs te horen. Immers in twee minuten moet ik het veld over rennen, foto’s van beide teams maken, weer terug sprinten en uploaden. Vandaar dat mijn fantasie een beetje op hol slaat als ik het ultieme hulpmiddel van de coach en zijn assistent zie: het coachbord.

Ze zijn er in vele maten, kleuren en gebruik. Maakt het wat uit, vraag ik me dan af?

1. Het formaat. Bij veel coaches is het een geliefd accessoire: het grote coachbord. Ondanks z’n formaat wordt hij overal mee naartoe genomen. Uit- en thuiswedstrijden. Weer of geen weer. Het bord gaat van de kleedkamer mee het veld op naar de dug-out en weer terug naar de kleedkamer. Het grote coachbord is het middelpunt van gesprek. Zelfs midden op het veld wordt er gretig, met grijpgrage handen, gebruik van gemaakt. Zou het grote coachboard ook een naam hebben? Zo van: neem jij Dirk even mee? Schrijf even op Dirk. Leg eens op Dirk uit wat je bedoelt?

Foto: Bart Scheulderman

2. De poppetjes. Het kleine coachbord is handig om mee te nemen en makkelijk vast te houden en uiteraard voorzien van kleine poppetjes. Alles liefst in de favoriete clubkleuren. Het voordeel van het kleine coachbord is dat je hem makkelijk vast kan houden en recht in de ogen van de spelers kan kijken voor een goed oogcontact. Maar toch vraag ik me dan af wie die ene speler is die daar alleen op het veld staat en wat de anderen daar in de hoek staan te doen? Zoveel wind stond er ook weer niet?

Foto: Bart Scheulderman

3. Het notitiebord. Als je dan toch een groot coachbord tot je beschikking hebt, kun je hem maar net zo goed nuttig gebruiken voor al je aantekeningen. Plek zat om meerdere lijstjes te maken. Wat gaat er goed? Wat kan er beter? Wie wordt de ‘Women of the match’? Wat zullen we straks te eten krijgen en wie rijdt er straks met wie terug? Als ik op zondagochtend zo lekker in het zonnetje zit, slaat mijn fantasie weleens op hol. Is het mogelijk dat de coach het verhaal van de bekende foto met als titel ‘functie elders’ niet kent? Wij fotografen lezen tegenwoordig alles mee als we een foto maken. Nu maar hopen dat er geen functie elders voor een speler opstaat voordat hij of zij dat zelf te horen krijgt.

Foto: Bart Scheulderman

4. De assistent. Voor het echte ouderwetse stiftenwerk neem je een goede assistent mee. Veel kruisjes, pijlen, lijnen en vegen. En weer lijnen, strepen en vegen. De assistent doet het allemaal. Zou dit met voorbedachten rade zijn? Je laat hem van onderaf aan beginnen: op z’n knieën met een klein coachbord en stiften. ‘Eens zien wat de assistent in zijn mars heeft. Als hij slaagt krijgt hij een groot coachbord met pionnen’, denkt de coach. Het zal wel niet zo gaan, denk ik.

Foto: Bart Scheulderman

5. Het handwerk. Alle gekheid op een stokje. Wat je ook gebruikt als hulpmiddel niets gaat boven echt vakmanschap. Gewoon, vanuit het hart, praten met je team. Geen groot of klein coachbord. Geen stiften en geen pionnen. Niet krassen, kruizen, lijnen of pijlen zetten; samen met je assistent het team een hart onder de riem steken als het een keer tegenzit. De spelers weten ondertussen wel wat ze moeten doen op het veld, toch? Daar heb je niet altijd een coachbord voor nodig. Aanmoedigende woorden lijken mij dan veel meer waarde te hebben. Bewondering voor de coach en assistent die op zo’n moment alle hulpmiddelen laten staan en recht uit het hart communiceren met hun spelers.

Foto: Bart Scheulderman

Heerlijk om zoveel verschil in soort, stijl, passie, houding en woorden te zien en te horen als ik van afstand zit te kijken of even snel voorbijschiet voor een foto. Volgens mij maakt het niet uit op welke manier je je team toespreekt, met groot of klein coachbord, met stift of pion. Als het maar met passie en respect gebeurt.

Maar wat zou het coachbord vertellen als we het hem konden vragen?


1 Reactie

  1. ruud-stork

    Leuke insteek Bart


Wat vind jij? Praat mee...