Van boerengolf tot weekendje Wadden: zes tips voor jouw teamtrip

Het is weer voorbereidingstijd. Het moment bij uitstek om je nieuwe ploeggenoten beter te leren kennen. En waar kan dat beter dan bij een teamweekend? Wij hebben zes tips voor een topweekend op een rij gezet. Komen ze!

1️⃣ Wees niet te sociaal
Hartstikke leuk dat je vrienden buiten je team precies meekrijgen wat je uitspookt op die boot in Friesland. Of in dat huisje in de Ardennen. Maar voor het teambelang is het wellicht beter dat er goed wordt nagedacht voordat er iets op Instagram of Snapchat wordt gegooid. What happens op Ameland… Precies. Het is jullie weekend. Van jou en je teamgenoten. Hartstikke leuk om in de groepsapp wat hilarische foto’s en video’s te delen, maar laat het lekker daarbij. 

2️⃣ Plan niet te veel
Niets irritanter dan een volgepropt weekend met allemaal ‘must do’s’. Natuurlijk is het leuk om wel iets op het programma te hebben, maar gun jezelf en je team ook wat tijd en ruimte rondom je accommodatie. Juist daar vinden de mooie gesprekken plaats. Of de uit de hand gelopen borrels, dat kan natuurlijk ook. Gratis tip van onze kant: sowieso geen activiteiten op de laatste dag. Er is bar weinig animo om te gaan karten of een mountainbike-parcours als iedereen de dag (nacht) daarvoor tot in de vroege uurtjes is doorgegaan.

Foto: Willem Vernes

3️⃣ Tactiek is even bijzaak
Natuurlijk is het van groot belang hoe je dit seizoen de press aanloopt. Dat je zeventien verschillende cornervarianten in de tas hebt zitten en zelfs zone- en mandekking kunt spelen. Allemaal leuk en aardig. Maar niet voor dit weekend. Daarin staan de tactische plannen niet op één, maar de teambuilding. De stiften en het whiteboard mogen best in de tas worden gestopt, maar dan voor een ouderwets potje pictionary. Het seizoen is echt nog lang genoeg voor ingewikkelde instructies. Ook een afrader – weten we uit ervaring: nachtelijke stemmingen over het aanvoerderschap. 

4️⃣ Versla elkaar buiten het veld
Jij en je teamgenoten zijn niet zomaar op hockey gegaan. Je traint je wekelijks de blubber en vecht je in het weekend het snot voor de ogen. Het competitieve element zit in je genen en in dat van je team. Je bent gewend om elkaar uit te dagen. Maak van dat gegeven gebruik tijdens je teamweekend. Opties zijn er te over. Van boerengolf tot paintballen, of van een pubquiz tot een potje weerwolven. We kennen ook teams die een compleet tafelvoetbal en -tennistoernooien hebben georganiseerd, wat vervolgens het complete weekend bepaalde. En waar vervolgens bijnamen aan worden ontleend en het hele seizoen grappen over worden gemaakt. Sowieso is het mooi om elkaar buiten het veld in een andere rol te zien. Wie ontpopt zich tot kok? Chef boodschappen? Of – niet onbelangrijk – de baas van de Spotify-lijst?

Lekker thuis laren bij een teamweekend: het whiteboard. Foto: Willem Vernes

5️⃣ Ga niet te ver weg
Het klinkt als een open deur, maar een ‘voorseizoen-stage’ is compleet anders dan een ‘winterstage’. Dan vertrekken er bakken met teams naar Valencia, Marbella, Barcelona of andere Zuid-Europese A-locatie waar het lekker weer is en een hockeyveld in de buurt ligt. Het is niet alleen milieuvriendelijker, maar ook makkelijker om op rij-afstand te blijven. We opperden al de Ardennen of De Wadden, al zijn de kunstgrasvelden daar schaars. Een weekendje Winterswijk? Of een driedaagse in Drachten? Prima te doen in de zomer. (Avanti en De Graspiepers zullen je ongetwijfeld met open armen ontvangen.)

6️⃣ Neem de maandag vrij
Een teamweekend is intensief. Doet je nachtrust waarschijnlijk niet goed. Dus wees verstandig en neem de dag na je teamweekend – waarschijnlijk de maandag – een dagje vrij van je werk of stage. Laat je studie- of schoolboeken even voor wat je zijn. Neem even wat tijd om bij te komen van deze bijzondere dagen. De dagen waarin de basis is gelegd voor jullie nieuwe seizoen, dat ongetwijfeld onvergetelijk wordt. 


Wat vind jij? Praat mee...