Welke hockeyboeken neem je mee op vakantie?

Een boek of een e-reader mee op vakantie? Hockey.nl dook in de hockeybibliotheek en maakte een lijst van boeken voor jong en oud die wellicht leuk zijn voor de hockeyliefhebber om bij het zwembad te lezen.

‘Altijd tot het uiterste’ – Maartje Paumen met Robèrt Misset (2017, Ambo|Anthos uitgevers)
De biografie van een van de beste strafcornerschutters van Nederland. Maartje ‘Boem Boem’ Paumen is extreem, veeleisend, een leider, maar ook iemand die door diepe dalen en hoge pieken ging om het hoogste te bereiken. Opgetekend door Volkskrant-journalist Robèrt Misset.

‘De enige weg naar Rio’ – Edwin Alblas (2016, Nieuw Amsterdam)
Het boek is een verslag van de aanloop van de Oranje Heren op weg naar de Olympische Spelen in 2016. Dankzij toegang tot de kleedkamer en wedstrijdbesprekingen beschrijft journalist Edwin Alblas de voorbereiding van het team op Rio de Janeiro van binnenuit.

‘Echte hockeyers douchen niet’ – Ricci Scheldwacht (2014, Meulenhoff)
Journalist Ricci Scheldwacht dook als buitenstaander in de wereld die hij niet kende, de hockeywereld. De ondertitel ‘Hoe een elitesport Nederland veroverde’ vertelt al waar dit boek over gaat. Een inzicht in de enorme groei van het hockey, sinds het WK 1998 in het stadion van FC Utrecht. En waarom douchen hockeyers niet na de wedstrijd?

‘Tot het uiterste gedreven’ – Jacques Brinkman (2014, Bruna Uitgevers)
Conflicten en incidenten markeren de succesvolle loopbaan van de fanatieke Jacques Brinkman, die tegenwoordig bierbrouwer is. Een oud-tophockeyer die – mede door twee herseninfarcten – ook in de tijd van het maken van het boek op zoek moest naar een nieuwe balans. Opgetekend door SCHC-speaker Jos Frijters.

‘115 jaar hockey in Nederland’ (2014, Arko Sports Media)
Een koffietafelboek – wellicht eerder geschikt voor na de vakantie – met talloze verhalen over de geschiedenis van het hockey en de meest interessante episodes en affaires in het verleden van de nationale hockeyteams. Met bijdragen van verschillende sportjournalisten.

‘Teun de Nooijer’ – Mark Bruning (2010, De Boekenmakers)
De beste Nederlandse hockeyer aller tijden vertelt zijn levensverhaal. De drievoudig beste speler ter wereld spreekt in zijn biografie niet alleen over het leven als topsporter, maar ook over zijn idolen en familie. Ook praat De Nooijer over de keerzijde van het tophockey.

‘De hockey Top 50 – de beste Nederlandse hockeyers (m/v) aller tijden’ – Rim Voorhaar en Philip Kooke (2009, Atlas Contact)
NOS-verslaggever Philip Kooke en voormalig verslaggever van hockey.nl Rim Voorhaar schreven portretten van de vijftig beste Nederlandse hockeyers en hockeysters van de afgelopen honderd jaar. De ranglijst werd samengesteld op basis van beoordelingen en adviezen van ongeveer vijftig deskundigen.

‘Grote jongens zijn!’ – Philip Kooke (2004, LJ Veen)
De ondertitel van het boek luidt: De woelige weg naar een olympische hockeymedaille. NOS-verslaggever Philip Kooke beschrijft de moeizame aanloop naar de Olympische Spelen van 2004 in Athene. Minder dan een jaar voor de Spelen moest bondscoach Joost Bellaart het veld ruimen na een slepende affaire met zes ervaren spelers, de beruchte ‘Bende van Zes’. De Australiër Terry Walsh werd aangesteld, kreeg alle neuzen weer dezelfde kant op en leidde de Oranje Heren bijna naar het derde olympisch goud op rij.

‘Hockey is mijn leven – Biografie Roelant Oltmans’ – Maarten Westermann (2005, Arko Sports Media)
De succesvolle coach Roelant Oltmans vertelt onder meer over de kampioenschappen met Bloemendaal en de wereldtitels met de Oranje Dames en Heren. Ook komt zijn periode als bondscoach van Pakistan ter sprake. Daarnaast legt Oltmans in zijn biografie uit hoe hij werkt als coach.

Voor de jeugd

‘Hockey met Naomi’ – Naomi van As (2018, Karakter Uitgevers)
Aan de hand van tips en haar eigen ervaringen op en naast het veld gaat tweevoudig olympisch kampioene Naomi van As in op alle aspecten die het hockey zo leuk maken.

‘De Berries 1 – Hockeygek in een voetbalfamilie’ – Annemarie van der Eem (2019, Volt)
De 10-jarige Lon heeft een beroemde vader, de voetbalprof Jhon Berrie. Bij het gezin draait alles om voetbal, maar Lon hockeyt bij Shoot Out. Op de hockeyclub beleeft de tiener allerlei spannende avonturen.


9 Reacties

  1. mark-j

    Welke vakantie in 2020 ? Blijf gezond , blijf thuis!

  2. Stockey123

    Jaja daar is ze weer!

    1. PeterMontijn

      En ja daar hebben we anonieme stockey123 weer...

    2. jj1996

      O ja het is ook zooo vreemd om een oud hockeyster op hockey.nl te zien...

    3. Naomivanas

      Whoop whoop daar ben jij ook weer...Stockey123! En omdat je zo enthousiast reageert wil ik jou graag mijn boek toesturen! Wat is je adres? Groetjes, Naomi

  3. tiemezegelink

    Marc Lammers? Coachen doe je samen

  4. unplugged

    Coachen doe je samen ? Zegt Marc Lammers dat ............. nou coachen doe je alleen , je mag al blij zijn dat de spelers het snappen . Ik ken in Nederland geen goede coaches .... Marc Lammers heeft in ieder geval nog wel eens een nieuw idee maar daar blijft het ook bij . Coaches in Nederland zijn people managers en geen echte coaches .

    1. tiemezegelink

      https://www.bol.com/nl/f/coachen-doe-je-samen/30438997/

  5. Stockey123

    Wat dacht jij nou? Die is uiteraard allang in mijn bezit! Maar bedankt voor je geste!


Wat vind jij? Praat mee...