Wereldprimeur in Weesp met kunstgrasmat van de toekomst

De kunstgrasrevolutie die de hockeywereld de komende jaren te wachten staat, krijgt momenteel vorm bij MHC Weesp. Als eerste club ter wereld wordt bij de Noord-Hollandse vereniging het nieuwe type kunstgrasveld aangelegd waarvoor geen waterverbruik meer nodig is. Het is het type veld waarop in 2026 het WK in Nederland en België wordt gespeeld.

Afgelopen maandag reden tractoren af en aan over het prachtig terrein van MHC Weesp, een club met achthonderd leden en drie velden in een karakteristiek Hollands landschap langs de Vecht. De versleten stukken kunstgras van het semi-zandveld – de oudste van de drie velden, uit 2006 – werden netjes in grote rollen aan de kant geschoven.

Op het complex zal vanaf medio mei een unieke, droge kunstgrasmat liggen, samengesteld volgens de nieuwe wensen van de FIH. De wereldhockeybond sprak jaren geleden al de duurzame ambitie uit om een alternatief te vinden voor het constant besproeien van de watervelden. In Weesp, op zo’n twaalf kilometer van Amsterdam, krijgt dat plan nu daadwerkelijk vorm. Hier ligt straks de hockeymat van de toekomst. Zónder water, maar mét alle eigenschappen van het snelle waterveld.

Opruimwerkzaamheden op veld 3 van hockeyclub Weesp. Foto: Willem Vernes

Vanuit het clubhuis aan de ‘s-Gravelandseweg kijkt Weesp-voorzitter Alwin Hollander met een twinkeling in zijn ogen naar de plek waar binnenkort hockeyhistorie wordt geschreven.

‘Weet je wat zo mooi is? Onze topteams spelen vaak op onze twee watervelden. Het zijn de breedteteams die bijna altijd op veld 3 moeten spelen. Dat zorgde vaak voor een lichte teleurstelling, maar dat zal binnenkort anders zijn. Dan wordt het een feest om op veld 3 te spelen. Ik heb van de leveranciers begrepen dat het nieuwe veld sneller is dan een waterveld. Da’s toch geweldig voor onze breedtehockeyers?’

Duurzame keuze

Sinds de club twee jaar geleden onder de vleugels van de gemeente Amsterdam terecht kwam, is er een aantal duurzaamheidsprojecten op Weesp in een stroomversnelling terechtgekomen. Zo komen er aanstaande zomer nieuwe LED-lichtmasten via de steun van de gemeente en zijn er ook al zonnepanelen aangebracht op het complex. Toen de club nadacht over het vervangen van haar derde veld, borrelde het idee voor een duurzame keuze op en haakte naast de gemeente ook de KNHB aan.

Hollander: ‘We hebben hier altijd genoeg water voor onze velden, want dat halen we rechtstreeks uit de Vecht. Maar als je hoort over de droogte in landen als India, Pakistan en Australië en zelfs in het zuiden van ons eigen land, dan is het eigenlijk te gek voor woorden dat je liters relatief schoon water over een veld sproeit. Daarom klonk het meteen interessant om te kijken naar mogelijkheden om dat anders te doen.’

Weesp-voorzitter Alwin Hollander. Foto: Willem Vernes

En die mogelijkheden zijn er, in de vorm van een nieuw type kunstgras dat de komende jaren de hockeywereld moet veroveren. De nieuwe vezel is de afgelopen jaren ontwikkeld door Ten Cate Grass, wordt als complete mat verwerkt door Greenfields en aangelegd door CSC Ceelen, die gedrieën al jaren onder één paraplu optrekken in de wereld van het kunstgras.

De eerste prototypes van de nieuwe mat dateren van een jaar of drie geleden. Bij hockeyclub Gooische ligt al een tijdje een klein stukje van deze nieuwe kunstgrasmat, een soort miniveldje. Daar is in de praktijk al aardig wat op getest.

Op deze plek ligt over twee maanden de eerste, droge kunstgrasmat van de toekomst. Foto: Willem Vernes.

Vezels in lusjes

De vraag die op ieders lippen brandt is natuurlijk hoe die nieuwe mat eruit ziet. Wat maakt hem zo revolutionair anders dan de watervelden die we al jaren kennen?

‘De nieuwe mat oogt anders dan het kunstgras dat we gewend zijn’, zegt Matthijs Verhoef, sales manager hockey van CSC Sport Greenfields. ‘Je speelt niet langer op de topjes van de vezels zoals bij een waterveld. De vezels zijn nu doorgelust, waardoor je eigenlijk op de zijkanten van die vezels speelt. Door die lusjes heb je het water niet meer nodig.’

Het simuleren van water – om zo alle kenmerken van het snelle hockeyspel te behouden – bleek het moeilijkste aspect in dit proces. Verhoef: ‘Dat is met die lusjes goed gelukt. De bal rolt zonder water nu net zo goed als op een waterveld en de bolletjes zorgen voor grip op je schoenen. Het is een iets minder hoog tapijt dan een waterveld. Dat heeft te maken met die lusjes. Die moeten uiteraard niet te lang zijn.’

Geheel links Michael Vogel van Ten Cate Grass, geheel rechts Matthijs Verhoef van CSC Sport Greenfields. Foto: Willem Vernes

Hockey op elitesnelheid

De mannen die dagelijks met kunstgras in de weer zijn, kijken halsreikend uit naar medio mei, wanneer de droge mat klaar is om bespeeld te worden. Vanaf dat moment gaat het innovatieproject weer een nieuwe fase in. ‘We gaan dan monitoren hoe het veld zich houdt, hoe we het beste kunnen onderhouden’, zegt Verhoef. ‘Maar ook gaan we met hockeyers door middel van camerabeelden kijken wat hun ervaringen zijn. We willen nauw betrokken zijn bij de beleving van de sporters.’

Verhoef verwacht behoorlijk wat aandacht als het droge kunstgrasveld in Weesp officieel geopend wordt. Dat mag gerust het startpunt van de revolutie in de hockeywereld genoemd worden. ‘Deze ontwikkeling is nodig, anders gaat de hockeysport het niet redden. Topclubs gaan hier komen kijken, buitenlandse topspelers willen hier ongetwijfeld even ervaring opdoen. Hier komt straks een stukje hockeytoekomst te liggen. Een veld wat de hele wereld toegang geeft tot hockey op elitesnelheid.’

 

Nog even terug naar de trotse voorzitter van Weesp, Alwin Hollander. Uitkijkend over de velden vanuit het clubhuis beseft hij dat Weesp met deze prachtige primeur hockeygeschiedenis schrijft.

‘Deze ontwikkeling staat voor mij symbool voor de innovativiteit in het hockey. Eerst waren zandvelden de standaard in het moderne hockey, vervolgens semi-zand- en watervelden en daarna watervelden. Nu komt er met deze droge mat weer een nieuwe standaard in het hockey. Die continue wil om te veranderen zorgt dat hockey een sport blijft, die op alle plekken in de wereld kan worden gespeeld. We hopen dat andere clubs en internationals hier straks even willen komen spelen om het nieuwe veld te ervaren. Wat dat betreft verwacht ik nog een heel drukke zomer.’

Eerdere berichtgeving over dit onderwerp:
FIH: Parijs 2024 wordt laatste hockeytoernooi op waterveld
Veld van toekomst hot topic op Hockeycongres: ‘Voelt als tapijtje’
De veldrevolutie: ‘We gaan watervelden niet verbieden’


3 Reacties

  1. Eelco Houwink

    Toe maar zeg. Dit soort ronkende teksten hoorden we ook bij de opening van het eerste blauwe hockeyveld - een primeur van historische proporties (was het Zuidlaren, Teteringen…?) Waar inmiddels niemand het meer over heeft… En dan nu dit. Een waterloos veld, midden in Nederland waterland (IJsselmeer, Naardermeer, Vinkeveense plassen, de Angstel) als onderdeel van een “structuurvisie”. Mwah… je zou dan eerder verwachten dat dit op een grote club gelanceerd wordt - ergens in een droog gebied. Lijkt toch eerder een leuke regionale testcase…

  2. astridv

    Een waterloos veld kan een grote stap zijn in het verspreiden / betaalbaar houden van hockey in werelddelen waar een water veld te duur is. Beter voor t milieu ook. Ik ben heel benieuwd, en aangezien ik tegenover deze primeur woon zal ik snel gaan kijken!

  3. ruurdjanrauwerda

    Gaaf dat de primeur naar Weesp gaat, hebben ze knap gedaan! En de KNHB en hun partners laten zo zien dat alle clubs belangrijk zijn, ongeacht op welk niveau je speelt.


Wat vind jij? Praat mee...