Duitser Mats Grambusch geselt Kampong in de laatste minuut

Kampong is in de KO16 uitgeschakeld door Rot-Weiss Köln, dat met 2-3 nipt de betere was. Kampong miste internationals Robbert Kemperman en Lars Balk, maar zag sterspeler en international Sander de Wijn terugkeren in het team. Aanvoerder Mats Grambusch was met twee doelpunten de grote man aan Duitse kant.

Bjorn Kellerman liep de Duitse keeper in het vierde kwart op een 1-1 stand sierlijk voorbij, had nog een leeg doel voor zich, maar miste. Zijn stick schampte de bal maar net, waardoor zijn zekere goal geen goal werd. Een minuut later mochten de Duitse hockeyers van Rot-Weiss Köln hun vierde strafcorner van de wedstrijd nemen. Zij roken bloed na de misser van Kellerman en het was aanvoerder Mats Grambusch zelf die knap op zijn buik de tip-in maakte uit de strafcornervariant. 1-2 voor Rot-Weiss Köln.

Die ene minuut was een samenvatting van het derde en vierde kwart, die ondanks matig bezette tribunes genoeg spektakel brachten. De goal van Grambusch leek de doodsteek voor Kampong, maar toen was het Martijn Havenga die opstond. Hij kegelde – net als Jip Janssen bij de 1-0 deed – de bal uit de rebound van de strafcorner snoeihard met zijn backhand in het dak van het goal.

Toch was het de individuele klasse van Mats Grambusch die Kampong te veel werd in de laatste minuten. Grambusch soleerde op z’n Duits in de laatste minuut knap door de Utrechtse defensie.

Bjorn Kellerman in actie. Foto: Frank Uijlenbroek/Worldsportpics

Terugkeer Sander de Wijn werd bejubeld

Kampong-Rot-Weiss Köln was voor de vijfde keer in zes seizoenen EHL de ontmoeting van de Europese powerhouses. Kampong pakte de Europese clubtitel in 2016, Rot-Weiss Köln deed dat in 2017. Nadat Kampong vorig jaar won, waren het dit keer de Duitsers die in het treffen van de Europese zwaargewichten een gelijk opgaande wedstrijd toch in hun voordeel beslisten.

Belangrijk was donderdagavond in Eindhoven de terugkeer van aanvoerder Sander de Wijn. De wedstrijd was een paar minuten oud, De Wijn had als vanouds de bal na een duel in bezit gehouden, waarna het publiek luid begon te zingen voor hun geliefde aanvoerder: ‘San-der de Wijn, San-der de Wijn, San-der de Wijn!!!!’. De aanvoerder en beste speler van Kampong speelde zijn eerste wedstrijd voor de Utrechtse ploeg in dit kalenderjaar, nadat hij op het WK in India met het Nederlands elftal was uitgevallen met een ernstige hamstringblessure.

Die terugkeer van de Utrechtse geweldenaar – met meteen de rode aanvoerdersband om de linkerarm – deed Kampong zichtbaar goed, hoewel het team het zonder hun geblesseerde internationals Robbert Kemperman en Lars Balk moest doen, waardoor het team alsnog gehavend aan de start tegen Rot-Weiss Köln begon. De eigenlijk al gestopte spits Philip Meulenbroek en verdediger Sjoerd de Wert waren daardoor weer van de partij in Eindhoven. Tijdens de wedstrijd blesseerde de weer teruggekeerde Floris de Ridder zich aan zijn hamstring, hij kon niet meer verder.

In het eerste kwart had Rot-Weiss Köln de overhand. Kampong revancheerde zich in het tweede kwart, waar Boet Phijffer een paar keer dichtbij de 1-0 was voor de Utrechtse hockeyers. Dit was het kwart waarin de Utrechtste ploeg de regie in handen nam, maar nog niet wist door te drukken. Dat was totdat Jip Janssen de geest kreeg op de kop van de cirkel.

Soms moet je niet nadenken, maar gewoon schieten. Dat moet international Jip Janssen gedacht hebben, toen hij zijn sleeppush gestopt zag worden door de Duitse keeper van Rot-Weiss Köln. De bal rolde langzaam terug richting de backhand van Janssen, die daarna vernietigend uithaalde in het dak van het Duitse doel. De 1-0, vlak voor rust: het was een mooie Duitse manier om met een voorsprong het tweede kwart af te sluiten. Kampong wist nog niet dat de Duitsers dat later dubbel zouden terugbetalen.

Rot-Weiss Köln nam ondanks de teleurstelling van de tegentreffer juist in het derde kwart meteen de touwtjes in handen. Een push van Tom Grambusch, aangeraakt door de stick van uitloper Ties Ceulemans, was zelfs de Ierse keeper David Harte te machtig, hoewel de geweldenaar in het Utrechtse goal er met zijn stick nog wel aan zat. 

Typerend beeld van het vierde kwart. Wachten op de videoreferral. Foto: Frank Uijlenbroek/Worldsportpics

Videoreferrals volgen elkaar op

Terwijl de tribunes in Eindhoven langzaam maar zeker steeds wat leger werden en de lucht kouder aanvoelde, werd de wedstrijd per minuut interessanter. Kampong creëerde kansen, Jip Janssen pushte hard op het goal, maar Aly redde goed met een zweefduik. Good old Philip Meulenbroek kreeg twee keer zijn stick tegen de bal, maar het was net niet goed genoeg voor een doelpunt. Martijn Havenga mocht daarna de vijfde Utrechtse strafcorner nemen, maar die werd knap gered op de lijn door Johannes Grosse.

De immer actieve Kellerman miste in het vierde kwart zijn zelf gecreëerde kans, waarna Grambusch voor de Duitsers de trekker overhaalde. Martijn Havenga maakte op identieke wijze als Jip Janssen schitterend de 2-2. De 3-2 van Philip Meulenbroek bleek na een videoreferral toch niet aangeraakt door de goaltjesdief. Een Duitse 3-2 werd ook weer bediscussieerd door een videoreferral, waardoor de wedstrijd steeds meer op de thriller Manchester City-Tottenham Hotspur (4-3) begon te lijken van woensdagavond, een wedstrijd vol met beslissende videomomenten.

Na minuten wachten vol videomomenten en afgekeurde goals leken shoot-outs de logische conclusie van een evenwichtig treffen. Dat was totdat Grambusch met een heerlijke actie de 2-3 maakte. De nederlaag betekent de tweede domper voor de organisatoren van deze EHL in Eindhoven, nadat thuisploeg Oranje-Rood werd uitgeschakeld op woensdagavond. Alleen Amsterdam blijft over als Nederlandse deelnemer, geen ploeg die busladingen supporters naar Eindhoven zal trekken als het team zaterdag in Eindhoven tegen Rot-Weiss Köln speelt. Amsterdam organiseert op dit moment zelf ook de EHCC, op dit moment de vrouwelijke variant van de EHL, die volgend jaar verdwijnt en opgaat in de EHL.

Lees hieronder de live-updates terug

Kampong sluit de KO16 van de EHL in Eindhoven af tegen Rot-Weiss Köln. Voor de vijfde keer in zes jaar tijd zijn de ploegen aan elkaar gekoppeld voor het Europa Cup-toernooi voor clubteams. De winnaar van het duel treft Amsterdam in de kwartfinale, dat EHL-debutant Grove Menzieshill met 12-1 verpulverde. 


12 Reacties

  1. luchtisblauwgrasisgroen

    Hoofdklasse niet langer de sterkste club competitie?

  2. pacoh

    Begint er op te lijken. Belgen gaan ook al weer terug naar hun eigen competitie. Wordt daar beter betaald.

    1. mennoboermans

      Zijn naw op dit moment de twee beste ploegen van Europa, jammer dat ze nu al tegen elkaar spelen..maar meer sterke landen competities is alleen maar goed, kan de jeugd ook doorstromen in NL

  3. luchtisblauwgrasisgroen

    Bij de laatste 8: 3 Duitse teams 2 Belgische teams 2 Spaanse teams 1 Nederlands team

  4. MIck

    Gewoon pech met de loting zowel Oranje Rood als Kampong hadden kunnen winnen bij beide teams viel het dubbeltje verkeerd.

  5. MIck

    Kwartje bedoel ik.

  6. francakh

    Ik heb geen idee of het gebeurt maar zouden ze met loting niet moeten kijken naar de landen met betere competities en deze hoger moeten “seeden”. Random lijkt me niet echt de beste methode wetende dat de beste club competities in Ned, Dui en Bel zijn ...

  7. Mark Bouwman

    OR en Kampong "eruit". Loting niet OK? Allemaal onzin, het gaat de laatste tijd niet goed met het Nederlandse mannen hockey. FIH KNHB HK-Clubs: Onrust, ruis, onenigheid en halve keuzes: allemaal slechte ingrediënten voor Tophockey.

    1. luchtisblauwgrasisgroen

      Inderdaad, zelfde excuses als bij Oranje: we hadden pech, viel net verkeerd, slechte loting, etc.

  8. MIck

    In dit geval was het ook pech en een slechte loting. Want als Kampong wel gewonnen had speelden ze in de Ko8 tegen Amsterdam. Wedstrijden tussen Ned en Duitse ploegen liggen qua niveau natuurlijk ook dichtbijelkaar, dus je kan een x van zo’n ploeg verliezen.

  9. DolfJansen

    Mijn hemel Mr Bouwman, wat een typische waan-van-de-dag conclusie dat het niet goed zou gaan met het NLse mannenhockey. De afgelopen vier jaar staan we in de finale. Twee keer een volledig NLse finale, een keer van een Duitse ploeg gewonnen en een keer van een Duitse ploeg verloren. Meerdere keren 3 NLse teams bij de laatste vier. Nu wordt er twee keer verloren van een potentiële finalist, en het gaat meteen niet goed met het NLse mannenhockey? Kijk even naar de resultaten die ik hierboven opsom, en kijk naar het resultaat afgelopen december op het WK. Of is voor u 'de laatste tijd' de laatste 2-3 maanden met dat gedrocht van een HPL? Want dat is al helemaal geen graadmeter.

  10. gaston-orozco

    Akkoord. Meer rommel pessimistisch praten van dezelfde mensen. Verliezen op het laatste moment tegen de Duitsers is geen nieuw fenomeen. Het is al jaren gebeurd. Lang voor de pro league. Meer excuses.  


Wat vind jij? Praat mee...