Twee dozijn aan tegentreffers doet trotse Schotten geen pijn

Twaalf keer mocht Amsterdam donderdagavond juichen tegen de Schotten. Kampong deed dat vrijdag dunnetjes over. De Utrechters maakten er eveneens twaalf. Toch bleef het meegereisde Grove Menzieshill-publiek juichen en staat er nog steeds een lach op het gezicht van coach Neil Allan. 

Grove Menzieshill schreef deze Euro Hockey League geschiedenis. De ploeg uit Schotland nam voor het eerst deel aan het toernooi. Een prestatie die niemand de club uit Dundee meer afpakt. Een knap resultaat, maar Amsterdam en Kampong lieten zien dat de weg naar de top nog ver is voor de Schotten. De Nederlandse ploegen lieten het op een oefenpotje lijken, waarin Grove Menzieshill niks in had te brengen. Maar medelijden hoeven we volgens de coach niet te hebben met de Schotten. 

Veel jongens kennen deze gasten van televisie. Het was een hele ervaring en erg leerzaam. Neil Allan

‘We komen door de loting meteen twee Nederlandse ploegen tegen. Zwaarder dan dat kan het niet. Het zijn waarschijnlijk de twee sterkste teams waar we ooit tegen gaan spelen’, ziet ook de Schotse coach. ‘Veel jongens kennen deze gasten van televisie. Het was een hele ervaring en erg leerzaam. Iedere fout wordt hier afgestraft, maar ik ben enorm trots op de jongens. We hebben hard gewerkt en gevochten. Iedere kans die we kregen, hebben we aan durven grijpen.’

Jamie Golden

Dat mag zeker gezegd worden. De Schotten hebben er niet voor gekozen om met zijn elven in de cirkel te staan. Op sommige momenten was het nodig, maar iedere potentiële kans grepen ze aan. Zo gaat de naam van Jamie Golden ook de geschiedenisboeken in, met zijn eerste en enige treffer voor de ploeg in de EHL. Onder toeziend oog van de lallende, enthousiaste fans. 


Als de EHL een prijs zou uitreiken aan het team met de beste supporters, zou die prijs absoluut naar Grove Menzieshill gaan. De Schotse fans zorgden voor sfeer en vermaak in Eindhoven. Zestig minuten lang werd er gezongen, gejoeld en gefeest. Het maakte de fans niet uit dat de ploeg twee keer een dozijn tegentreffers te verwerken kreeg, ze zijn trots op hun ploeg.

‘Onze supporters zijn absoluut geweldig’, klinkt de coach lovend. ‘Ze houden van de club en zijn de beste fans hier in Eindhoven. Ze houden van hockey en vermaken zich, met een aantal biertjes’, grapt de coach. Het publiek werd na de wedstrijd tegen Kampong dan ook uitgebreid bedankt door de ploeg en begeleiding. 

De meegereisde Schotse fans. Foto: EHL / Frank Uijlenbroek

Beste Schotse hockeycoach

Grove speelde dit jaar hun eerste EHL-toernooi. Ze plaatsten zich als Schotse nationale kampioen meteen voor de KO16. Een enorme stunt, die vooral om die reden Neil Allan aanstelde als coach. Hij werd in 2011 uitgeroepen tot beste Schotse hockeycoach, is coach van het nationale Schotse dames zaalhockeyteam en assistent bij de Schotse jongens onder 21 jaar.

Talenten trekken vaak naar Engeland. Als ze dan echt goed zijn, proberen ze het in België of Nederland. Neil Allan

Een aantal van die jongens speelt ook bij Grove onder Allans hoede. Toch vertrekt het echte talent snel bij de club. ‘We hebben moeite om spelers te behouden. Talenten trekken vaak naar Engeland. Als ze dan echt goed zijn, proberen ze het in België of Nederland.’ Een aderlating voor de Schotse competitie, vindt de coach. ‘Die ontwikkeling is goed voor het Schotse nationale team, maar het gaat ten koste van onze eigen competitie. We moeten het niveau van onze competitie omhoog zien te krijgen, om de jongens te behouden.’

Grove Menzieshill voor het duel met Kampong. Foto: EHL / Frank Uijlenbroek

3000 hockeyende jongens

Hockey in Schotland is populair, maar moet altijd opboksen tegen het grote rugby en voetbal. ‘De sport groeit, zeker het aantal hockeyende jongens’, vertelt de coach. Hockey was voorheen vooral een meisjessport in Schotland, maar Allan ziet vooral het aantal jongens stijgen. ‘We hebben zo’n 3000 hockeyende jongens en mannen in Schotland. Net zoveel als in Nederland een grote club heeft aan leden.’ 

Grove Menzieshill telt maximaal 200 leden, maar de mannen komen uit in de hoogste divisie van het land, Division 1. Een competitie van tien ploegen, waar de ploeg uit Dundee afgelopen maand op een tweede plaats eindigde. Grange uit Edinburgh won de Schotse competitie. Door die prestatie kwalificeert de ploeg zich opnieuw voor de EHL van volgend seizoen. Een reis die de ploeg zelf moet bekostigen. 

‘De jongens moeten betalen om te spelen. De reis, de tickets, de overnachting, alles. Een dure grap. Het wordt door de kwalificatie weer een duur jaar, maar ze houden van de sport en genieten er van.’


Wat vind jij? Praat mee...