Het Spelregelantwoord: pas over de middenlijn als de bal rolt

De goede antwoorden vlogen ons om de oren bij de eerste Spelregelvraag van dit seizoen. Allemaal reacties op de vraag die we vorige week stelden: wanneer mag je de middenlijn oversteken?

De situatie was als volgt: we lieten een fragment zien uit een Pro League-wedstrijd tussen Duitsland en Spanje. De Duitsers hadden er duidelijk zin in. Hun aanvallers konden niet wachten om de helft van de tegenstander op te gaan. Maar wanneer mogen ze daar komen? Anders gezegd: wanneer mag je als speler eigenlijk de middenlijn over?

Er werd al rap verwezen naar het reglement. Daarin staat, zoals velen al aangaven, inderdaad onder het kopje ‘uitvoering van de beginslag’ het volgende: ‘Alle spelers behalve de speler die de beginslag neemt, moeten zich bevinden op de helft van het veld waarop het doel staat dat zij verdedigen.’

Scheidsrechter Pascal Engelbertink. Foto: Willem Vernes

Groene kaart?

Hoofdklasse-scheidsrechter Pascal Engelbertink licht toe: ‘De speler die de bal weer aan het rollen brengt, mag de bal iedere richting op spelen of de bal zelf nemen met een self pass. De tegenstander moet op vijf meter afstand staan en mag pas dichterbij komen zodra de bal is gespeeld. De andere spelers beginnen op hun eigen helft en mogen pas de middenlijn over gaan zodra de bal gespeeld is. Dus niet als er gefloten is! De bal moet wel zonder vertraging worden gespeeld na het fluitsignaal.’

Kortom: wil je naar de andere helft bij een beginslag? Dan moet je wachten totdat de bal gespeeld is.

En voor de haastige spelers: kijk uit! Een scheidsrechter opperde al dat hij op z’n minst een vrije bal tegen had gegeven en misschien zelfs een groene kaart zou uitdelen. ‘Zou ik niet doen’, reageert Engelbertink. ‘Laten we kaarten alleen gebruiken bij grote en gevaarlijke voorvallen.’


10 Reacties

  1. Reinout van Leeuwen

    Dus dit 'loopje met de regels nemen' is geen kaart waardig? Dit is het bewust lak hebben aan de regels om er je voordeel van te hebben.

    1. robdux

      Hou op met die kaarten. Vaak is het geven van kaarten een zwakte van scheidsrechters.

  2. RandolfHollt

    Dit hoef je niet zo serieus te nemen... Je kan het ook zien als graag willen beginnen. Als het te bont word gewoon terugfluiten (met bv direct een scoop naar die aanvaller), maar een paar stappen doen er verder weinig toe.

  3. lenny-baker

    Dit is geen loopje nemen met de regels. Dit is wsc een overenthousiaste speler die de regel ook niet goed kent wanneer je over de middenlijn mag stappen (en hij is zeer wsc niet de enige). Dit is ook het verschil tussen een toepscheidsrechter die een wedstrijd leest en managet en een enthousiaste cs-er die volgens de regels fluit en regelmatig overhoop ligt met de teams.

  4. Reinout van Leeuwen

    Juist door reeds vroeg in de wedstrijd aan te geven waar de grens ligt creëer je duidelijkheid en minder ergenis later in de wedstrijd. In dit geval liep de speler ongeveer op de 23 toen de bal nog genomen moest worden. Als je als scheidsrechter strak begint hoef je aan het einde vaak minder hard op te treden.

    1. gerardvanstijn

      @Reinout van Leeuwen. Strak zijn kan in dit geval prima zonder kaarten. Kaarten bij

  5. Reinout van Leeuwen

    @robdux vaak is het krijgen van een kaart een zwakte van een speler die zich niet in kan houden.

    1. robdux

      Dat zie ik anders. Het heeft veel te vaak te maken met hoe een wedstrijd begeleid wordt.

    2. robdux

      Als je een onderzoek zou doen, kom je denk ik tot de conclusie dat de beste scheidsrechters of scheidsrechters met veel empathie de minste kaarten geven. En wellicht geldt dat ook voor scheidsrechters die zelf op fatsoenlijk niveau hebben gehockeyd.

  6. Reinout van Leeuwen

    Tuurlijk kan strak zijn zonder kaarten. Maar om de optie van het geven van een kaart zo expliciet aan de kant te schuiven gaat mij wat te ver. En het geven van een kaart kan naar mijn mening juist van empathie getuigen namelijk naar de benadeelde partij. Als je het filmpje bekijkt zie dat de afslagnemer bewust lang wacht met de afslag na het fluitsignaal schijnbaar om de loper een flinke voorsprong te geven. Ik doorgestoken kaart idee. Overigens heb ik in de vele wedstrijden die ik heb gefloten weinig kaarten gegeven. Ben ik empathisch? En degene die veel kaarten geeft een hork? Denk het niet hoor


Wat vind jij? Praat mee...