Caia van Maasakker is nog geen Maartje Paumen

De rechterhand van Maartje Paumen balde zich tot een vuist. Het was haar wéér gelukt. Met haar zeventiende rake strafcorner van dit seizoen, drie minuten voor tijd, sloeg Paumen zondag tegen SCHC (1-1) opnieuw toe op het moment dat het moest. Zoals zo vaak.

Snoeihard jaste Paumen de bal in het doel, onhoudbaar voor de Britse keepster Maddie Hinch. Haar timing was perfect. Nog geen minuut daarvoor had Caia van Maasakker, de strafcornerspecialist van Stichtsche die bij de Oranje Dames de loodzware taak krijgt om Paumen op te volgen, SCHC uit een strafcorner op voorsprong gezet.

Interessant is de vraag of Van Maasakker haar voorganger kan doen vergeten. Paumen was in haar interlandcarrière vrijwel altijd een zekerheidje op het moment dat het moest. In vrijwel alle belangrijke wedstrijden op de Olympische Spelen, EK’s, WK’s, HWL’s en Champions Trophy’s bezweek Paumen niet onder de druk. Ook nu niet. Haar eerste vier strafcorners liepen uit op niets, maar in de slotfase, toen ze bij een 0-1 achterstand SCHC virtueel op de ranglijst zag terugkomen tot slechts één punt, stelde Paumen orde op zaken. Door haar doelpunt bleef de voorsprong van Den Bosch op SCHC vier punten, waardoor de eerste plaats binnen lijkt.

Is Van Maasakker van dezelfde exceptionele klasse als Paumen?

Over Van Maasakker bestaan nog altijd twijfels, ondanks het feit dat ze tweede op de topscorerslijst staat, twee doelpunten achter Paumen. En ondanks het feit dat ze in augustus 2015 in de EK-finale tegen Engeland, die Nederland na shoot-outs verloor, twee goals maakte. De overheersende gedachte in de hockeywereld is toch dat Paumen van een exceptionele klasse is en Van Maasakker niet. Ze kampt nu eenmaal met de erfenis van één van de beste speelsters die Oranje ooit heeft gehad.

Toen Paumen in december 2015 de Hockey World League in Rosario liet schieten, verving Van Maasakker haar als eerste strafcornernemer. Dat deed ze niet overtuigend. Het hele toernooi scoorde ze slechts één keer uit een strafcorner. Ook zondagmiddag liet ze een gouden kans lopen. Ze maakte weliswaar de openingstreffer, vier minuten voor tijd, maar na de 1-1 van Paumen kreeg SCHC nóg een strafcorner, waarmee de overwinning binnengehaald kon worden.  Van Maasakker pushte de bal over de grond, maar Den Bosch-keepster Josine Koning bracht liggend met haar stick knap redding.

Caia van Maasakker in duel met Lidewij Welten (c) Willem Vernes

Natuurlijk was het zondagmiddag niet alleen een strijd tussen Paumen en Van Maasakker. Het was ook niet zozeer een duel om de koppositie tussen de nummers één en twee van de ranglijst. Het was vooral een test voor beide ploegen om te zien hoe ze ervoor stonden, vijf weken voor de play-offs. De conclusie was dat Den Bosch en SCHC gelijkwaardig aan elkaar waren. Beide ploegen kregen veel kansen, zeker in de tweede helft, die het aanzien meer dan waard was. Met vijf strafcorners aan beide kanten en flink wat schoten die naast, over of op de keeper gingen, had de uitslag zomaar hoger kunnen uitvallen.

‘Den Bosch is vergelijkbaar met de mannen van Oranje-Rood’

SCHC-aanvoerder Carlien Dirkse van den Heuvel vond 1-1 een terechte uitslag. ‘Het ging gelijk op, al blijft het natuurlijk zonde dat we een paar minuten voor tijd op voorsprong komen en uiteindelijk toch nog gelijkspelen. Den Bosch maakt het ons altijd lastig omdat het eigenlijk een verdedigende ploeg is. Ze leunen achterover en hebben voorin een paar snelle speelsters lopen, Lidewij Welten bijvoorbeeld. Dat counteren beheersen ze heel goed. Ze zijn een beetje vergelijkbaar met de mannen van Oranje-Rood. Persoonlijk speel ik liever tegen Amsterdam. Daar moeten we volgende week tegen. Zij spelen een stuk aanvallender en dat ligt ons beter. Bovendien is het een mooie kans om te testen hoe we er voor staan. In principe ga ik er vanuit dat wij in de play-offs ook tegen Amsterdam spelen.’

‘4-4 of 6-6 was geen gekke uitslag geweest’

Ook Den Bosch-coach Raoul Ehren kon leven met een gelijkspel. ‘Beide teams hebben veel kansen gekregen. 4-4 of 6-6 was geen gekke uitslag geweest. Het laatste kwartier had ik wel het idee dat wij zouden doorpakken. Je kon duidelijk zien dat wij deze wedstrijd wilden winnen. Onze middenvelders Maartje Krekelaar en Frédérique Matla speelden ijzersterk en onze keepster Josine Koning was fantastisch. Het verbeterpunt zit ‘m met name in het verdedigen. We hebben zó veel kansen weggegeven dat we wel mogen concluderen dat we verdedigend een aantal dingen niet goed hebben gedaan.’

‘Met nog vier wedstrijden te gaan staan er goed voor, maar bij Den Bosch onderschatten we nooit iemand’, vervolgde Ehren. ‘De eerste plaats is niet het belangrijkste. We willen groeien naar onze topvorm voor de play-offs, dat is het belangrijkste. Maar ja, natúúrlijk willen we ook graag eerste worden om deelname aan de EHCCC veilig te stellen en thuisvoordeel in de play-offs te hebben. Daarom ben ik blij dat we die gelijkmaker hebben gemaakt.’

Den Bosch – SCHC 1-1 (0-0)

’66 Caia van Maasakker 0-1 (sc)
’67 Maartje Paumen 1-1 (sc)