Kampong in de ban van droomtransfer: ‘We hadden meteen een klik’

‘Af en toe moet ik mezelf nog steeds in mijn arm knijpen om te controleren of het wel echt waar is’, lacht Roderick Weusthof, één van de krachten die Lidewij Welten wist te overtuigen voor Kampong te kiezen in plaats van voor de zoveelste landstitel bij Den Bosch.

Weusthof speelde 153 officiële interlands voor het Nederlands elftal. Met 354 doelpunten is hij topscorer aller tijden in de Hoofdklasse. Normaal gesproken zou je zeggen dat hij in het hockey alles wel zo’n beetje heeft meegemaakt. Maar zodra de naam van Lidewij Welten valt, begint De Knoest te glunderen alsof het opeens weer pak ‘m beet 2007 is en hij weer een strafcorner tegen de touwen heeft gepusht.

‘Iets langer dan een jaar geleden ben ik aangetreden als bestuurslid tophockey. In een functie als deze ben je ervan op de hoogte wanneer contracten aflopen van internationals en andere interessante speelsters die voor andere clubs uitkomen. Zodoende wisten we dat ook van Lidewij. Samen met Alexander de Vries [medecommissielid tophockey] heb ik een gesprek met haar gehad. We hadden meteen een klik. Daarna ging het vrij snel. Soms moet je ook beetje geluk in het leven hebben’, lacht Weusthof.

Bestuurslid tophockey Roderick Weusthof. Foto: Koen Suyk

 

Wat we de afgelopen jaren met de mannen hebben gecreëerd, willen we bij de vrouwen ook realiseren. Bestuurslid tophockey Roderick Weusthof

De laatste keer dat de vrouwen van Kampong zich plaatsten voor de play-offs, was in 2010. Zo ver wil Weusthof niet vooruitkijken, maar hij hoopt wel dat de komst van Welten het verwezenlijken van de ambities van de club in een stroomversnelling brengt. Stapsgewijs wil Kampong groeien naar een ploeg die structureel bij de bovenste vier speelt, vertelt het clubicoon.

‘Kortetermijndenken is niet wat we willen. We verlangen nu heus niet meteen dat we volgend seizoen de play-offs halen. Ons plan is om als club de komende jaren verder omhoog te raken. Wat we de afgelopen jaren met de mannen hebben gecreëerd, willen we bij de vrouwen ook realiseren. Behalve in de spelersgroep investeren we dus ook in de faciliteiten. Alles staat in het teken van het stapsgewijs doorgroeien naar de top.’

In zekere zin lijkt de komst van de dribbelkoningin van Den Bosch een trendbreuk met het verleden. Vroeger gebruikten talenten als Eva de Goede, Xan de Waard en Marijn Veen de club Kampong als springplank naar een topclub. Nu bewandelt een 229-voudig international en een drievoudig olympisch kampioen de omgekeerde weg. Weusthof hoopt dat hij met deze transfer de huidige talenten van de middenmoter kan overtuigen te blijven.

‘Als club moeten wij ervoor zorgen dat zij überhaupt niet eens hoeven na te denken over de vraag of ze naar een andere club toe willen. De transfer van Lidewij helpt daar natuurlijk enorm bij. Bovendien wekt haar komst ook de interesse van andere speelsters op. Zo simpel is het gewoon. Hopelijk kunnen we binnenkort een tweede nieuwe naam bekendmaken. Wie dat is, wil ik nu nog niet zeggen. Het is nog niet rond, maar we zijn ieder geval in gesprek.’

Kampong-coach Fleur van de Kieft. Foto: Koen Suyk

Ervaring overbrengen

Vanzelfsprekend is ook coach Fleur van de Kieft – 137-voudig international – blij met de komst van de topspeelster van Den Bosch. Enige tijd geleden voerden de twee een gesprek met elkaar. ‘Lidewij zei me dat ze binnen twee weken een beslissing zou nemen. Anderhalve week later was het contract getekend. Dat geeft wel aan hoe graag ze wilde komen’, glimlacht Van de Kieft.

Ze wijst op de vele jonge talenten in haar ploeg. Luna Fokke en Carlijn Tukkers spelen begin april met Jong Oranje het WK onder 21 in Zuid-Afrika. Vanessa Blockmans (19) heeft al interlands voor België gespeeld. Ook Bieke Wijnmaalen wordt gezien als talent en uit de A’tjes stroomden dit seizoen Eline Jansen, Noor van den Nieuwenhof, Tess Zweers en keepster Babette Backers door. De gemiddelde leeftijd van de ploeg zou 21,5 jaar zijn. Olympisch kampioen Malou Pheninckx (30) heeft weliswaar genoeg ervaring, maar onbekend is hoelang zij nog blijft hockeyen. Routiniers Michelle Simons en Carmen Wijsman speelden nooit in het Nederlands elftal.

‘We hebben een vrij jong team en zijn op zoek naar ervaring. Ik verwacht dat Lidewij het trainingsniveau omhoog kan tillen en onze jonge talenten beter kan maken en kan begeleiden. Degenen die uiteindelijk richting Oranje willen, kunnen straks van Lidewij leren wat daarvoor nodig is en wat tophockey inhoudt. Haar komst is echt fantastisch voor deze ploeg.’


Wat vind jij? Praat mee...