De eerste competitiehelft van de Hoofdklasse zit er al een paar weken op. Een uitstekend moment om de tussenbalans op te maken. Wie heeft een prima kerstrapport en wie gaat de winterstop in met een hoop huiswerk? Vandaag: de drie toppers en de drie tegenvallers van de Hoofdklasse Dames.
TOPPERS
Topper 1: Robert-Jan Cox
Onze verwachtingen van Laren waren eerlijk gezegd niet bijster hoog. Vorig seizoen haalde de ploeg voor het eerst sinds jaren de play-offs niet eens en nu moesten ze het ook nog eens zonder sterspeelster Naomi van As doen. Er waren weinig redenen te bedenken waarom Laren dit seizoen beter zou presteren dan vorig jaar.
Hun nieuwe coach Robert-Jan Cox ging slim met de situatie om. In de zomer haalde hij meteen de druk bij zijn speelsters weg. ‘Iedereen verwacht dat je de play-offs haalt, maar daar richten wij ons niet op. Het doel is opleiden en dat heb ik bij Laren jaren gedaan. Als je dan technisch en individueel beter wordt en je aan de afspraken houdt, gaat er vanzelf een goed resultaat aan hangen’, zei hij in juli.
Zonder torenhoge verwachtingen van zichzelf speelde Laren zich in de eerste competitiehelft knap naar de derde plek. Bijzonder was vooral dat Maxime Kerstholt onder de leiding van Cox als herboren op het veld stond. Cox heeft veel aandacht aan de 21-jarige aanvaller besteed. Het is hem gelukt om haar zonder druk te laten spelen, waardoor ze frisser op het veld staat en aan de lopende band scoort. Cox moet nog wel flink aan de haperende strafcorner van Lieke van Wijk sleutelen, die voor de winter geen enkele keer uit haar specialiteit scoorde.
Topper 2: Sonja Thomann
De afgelopen jaren speelde hdm vaak nergens om. Meestal bivakkeerden de Haagse formatie rond de zevende, achtste plaats: te laag om serieus mee te doen aan de strijd om de play-offs, te hoog om zich zorgen te moeten maken over degradatie. Onder leiding van Sonja Thomann lukte het hdm die trend te doorbreken. De ploeg toonde zich een waardige tegenstander voor de play-off-kandidaten en ging de winterstop in als nummer zes, slechts één puntje achter nummer vier Oranje-Rood.
Voor de buitenwereld kan het misschien vreemd overkomen dat Thomann haar speelsters voor de wedstrijd laat planken of dat ze in de kleedkamer You’ll never walk alone draait. Maar ze doet dat niet zonder reden. Thomann probeert van hdm een ploeg te maken die met passie speelt – en vooralsnog werkt haar aanpak.
Tevens was Thomann ervoor verantwoordelijk dat Pien van Nes wekelijks strafcornertraining krijgt van specialist Bram Lomans. Iets dat niet los kan worden gezien van het feit dat Van Nes in de eerste competitiehelft in de vorm van haar leven verkeerde en met elf doelpunten als topscorer van de Hoofdklasse de winter in ging.
Topper 3: Den Bosch
We kunnen niet anders dan concluderen dat Den Bosch het voor het zoveelste jaar op rij uitstekend doet. Zonder de fenomenale strafcorner van Maartje Paumen, zonder haar winnaarsmentaliteit en zonder haar leidinggevende kwaliteiten, is de ploeg van Raoul Ehren nog steeds met afstand de beste van de Hoofdklasse. Ehren krijgt het ieder jaar weer voor elkaar om een ijzersterk team te smeden.
Een eervolle vermelding gaat naar spits Marlies Verbruggen. In de schaduw van de acht internationals om haar heen (Ireen van den Assem, Margot van Geffen, Marloes Keetels, Josine Koning, Pien Sanders, Lidewij Welten, Maartje Krekelaar en Frédérique Matla) is zij als goaltjesdief van onschatbare waarde voor Den Bosch.
TEGENVALLERS
Tegenvaller 1: SCHC
Een blik op de spelerslijst van SCHC zegt eigenlijk al genoeg. Daarop pronken namen als Carlien Dirkse van den Heuvel, de meest ervaren international van Oranje. Xan de Waard en Caia van Maasakker, twee andere toppers van de Oranje Dames. Maddie Hinch, de beste keepster van de wereld. Charlotte Stapenhorst, de goaltjesdief uit Duitsland. Maar ook Famke Richardson en Ginella Zerbo, twee zeer talentvolle speelsters van Jong Oranje.
Het team van SCHC mogen we gerust een sterrenensemble noemen. Een sterrenensemble dat niet eens in de top vier staat. Het is een behoorlijke tegenvaller dat Stichtsche niet alleen Amsterdam, maar ook Laren en Oranje-Rood boven zich moet dulden en in de winterstop op de vijfde plaats bungelt.
Tegenvaller 2: Groningen
Eén schamel puntje uit elf wedstrijden. Zelfs voor een degradatiekandidaat is dat weinig, zeker na het succesvolle vorige seizoen, waarin Groningen zich knap via de negende plaats en dus zonder play-outs veilig speelde.
Natuurlijk zijn er dit jaar verzachtende omstandigheden. Topscorer Pam van Asperen vertrok in de zomer naar Laren en begin oktober raakte Willemijn Bos geblesseerd aan haar knie, waardoor ze de rest van de eerste competitiehelft moest missen. Haar afwezigheid scheelt een slok op een borrel. Hoe vaak Groningen ook beweert meer in huis te hebben dan alleen Willemijn Bos, blijkbaar is dat niet zo.
Tegenvaller 3: Yibbi Jansen
Vorig jaar was het jaar van de doorbraak van Oranje Rood-speelster Yibbi Jansen. Met haar zestien doelpunten in de tweede competitiehelft, waaronder dertien rake strafcorners, presteerde Jansen buitenaards. Ze speelde zich in de kijker van bondscoach Alyson Annan, die haar overigens niet voor de trainingsgroep selecteerde.
Dit jaar kent Jansen een terugval. Haar productie uit haar strafcorner stagneerde. Dit seizoen scoorde Jansen vijf keer, waarvan vier maal uit een strafcorner. Prima cijfers voor een 18-jarig talent, maar vergeleken met vorig seizoen toch ietwat teleurstellend.
Wij hadden verwacht (of misschien wel gehoopt) dat Jansen harder op de deur van het grote Oranje zou kloppen. Dat ze al een serieus alternatief voor de haperende strafcorners van Caia van Maasakker en Ireen van den Assem zou zijn. Dat ze misschien de Hockey World League in Nieuw-Zeeland mocht spelen.
Dat neemt niet weg dat ons vertrouwen in Jansen nog steeds groot is. Nog altijd is ze een van de grootste talenten van de Hoofdklasse. Het is aan Jansen om haar corner dusdanig te verbeteren dat ze weer net zo vaak scoort als vorig jaar.
1 Reactie
marijeknuvers
Jammer dat hockey.nl meedoet aan het hypen van een meisje van 17 nu 18. Eerst volstrekt irreële verwachtingen voorspiegelen en er later weer een punt van maken dat ze daar niet aan voldoet. Jammer.