KZ verliest van Kampong ‘zonder mes tussen de tanden’

‘Het is leuk en aardig hoor, dat je vorige week een punt pakt tegen bij Den Bosch (1-1). Maar dit zijn de wedstrijden waar het om gaat’, zegt Klein Zwitserland-coach Jorge Nolte zondagmiddag na de verloren wedstrijd tegen concurrent Kampong (0-1).

Het duel is 55 minuten onderweg, als de kleine, maar sterke Kampong-verdediger Gabrielle Mosch bij een stand van 0-1 de bal op haar voet krijgt. Langs de zijlijn balt Nolte zijn vuisten. ‘Hoppaaaaa!’ brult hij op standje luchtalarm.
Dan, wanneer zijn hartslag weer is gezakt: ‘Deze strafcorner gaat erin, schrijf dat maar op.’

Bernice van Aken en Sabine van Silfhout melden zich op de kop van de cirkel. Sleper Lotte van Dongen zit op de bank. Via een afschuif gaat de bal naar Van Silfhout, die richting het doel flatst. De lijnstop van Kampong brengt met haar stick plat op de grond redding en speelt de bal gevaarlijk weg. Een nieuwe corner voor Klein Zwitserland is het gevolg.

Opnieuw staan Van Aken en Van Silfhout klaar. De bal wordt aangegeven, maar niet goed gestopt. Het duurt even voordat Van Aken een zwaai naar achteren kan maken en ze de bal een klap geeft. Maar haar schot wordt eruit gelopen.

Het zit er vandaag simpelweg niet in voor Klein Zwitserland.

Teleurstelling bij Klein Zwitserland na de 0-1 nederlaag tegen Kampong. Foto: Koen Suyk

De 0-1 van Luna Fokke

Voorafgaand is met het zelfvertrouwen van de ploeg uit Den Haag weinig mis. Drie wedstrijden op rij is Klein Zwitserland ongeslagen. Tegen niet de minste tegenstanders – Den Bosch, Hurley, hdm – werd gelijkgespeeld. Hoewel Kampong de laatste weken ook in een flow zit, is vanuit het perspectief van KZ gezien dit een wedstrijd om te oogsten.

Maar een schietkans voor aanvaller Bente van der Veldt plus de twee strafcorners die Kampong haalt, zijn het logische gevolg van het spelbeeld van het begin van de wedstrijd. Kampong dicteert.

Na twintig minuten hockeyen is Van der Veldt op weg naar de 1-0. Door handig weg te draaien staat ze oog in oog met keepster Nijdam. De spits heeft de openingsgoal op haar stick, maar pusht naast.

Wanneer Klein Zwisterland-aanvaller Lotte van Dongen even later bij de tweede paal een voorzet vanaf de achterlijn kan binnentippen, maar de bal op haar voet krijgt, staat het opeens 1-1 in grote kansen. Maar een goede afspiegeling van de wedstrijd is dat niet. In de laatste minuut voor rust trekt middenvelder Malou Pheninckx vanaf de linkerflank naar binnen en bedient zij Luna Fokke, die de 0-1 binnentipt.

Luna Fokke heeft gescoord en viert het met Malou Pheninckx. Foto: Koen Suyk

Ook zonder keeper creëert KZ te weinig

Na het begin van het derde kwart, waarin Klein Zwitserland weinig tegenover de twee strafcorners van Kampong stelt, begint Nolte het team op te zwepen. Steeds harder schalt zijn stem over het veld. Of het nu een aanvaller is die druk moet zetten, of een verdediger die de bal moet durven in te spelen, Nolte coacht alsof zijn leven er vanaf hangt.

Zijn energie slaat over op het team. Met een strafcorner en een voorzet die voorlangs gaat, creëert Klein Zwitserland vlak voor het einde van het derde kwart een paar mogelijkheden om uit te scoren.

Maar nadat Van Silfhout en Van Aken niet profiteren van de twee strafcorners in het begin van het vierde kwart, begint de tijd te dringen. ‘Vijf minuten voor tijd halen we onze keeper eraf’, fluistert Nolte zijn wissels alvast in.

Aan de zijlijn heeft hij een tactiekbord in zijn handen, waarop hij de speelsters die de laatste minuten het veld mogen betreden, uitlegt hoe hij wil dat zijn ploeg zonder keepster speelt. Met nog 4 minuut 30 op de klok haalt hij Nijdam naar de kant. Een bloedstollende slotfase hangt in de lucht. Maar de praktijk is anders. Als na zeventig minuten hockeyen de toeter klinkt, heeft Klein Zwitserland met een extra veldspeler geen serieuze kans weten te creëren.

Het zorgt na afloop bij Nolte voor een realistische kijk op de wedstrijd. ‘We hebben vandaag te weinig gebracht om aanspraak te maken op de winst. We speelden gewoon te matig. Er had meer vuur in moeten zitten. De vechtspirit was er wel, maar het mes tussen de tanden niet. Zeker het laatste kwart had een gelijkspel erin gezeten, maar het kwam bij ons gewoon niet los. Doodzonde, maar Kampong heeft harder gevochten dan wij. Zo simpel is het.’

Vreugde bij Kampong nadat het eindsignaal heeft geklonken. Foto: Koen Suyk

Dit soort wedstrijden verloren we vorig jaar Kampong-speelster Pam Imhof

Net buiten het clubhuis telt middenvelder Pam Imhof (25) na afloop in haar hoofd de gemiste kansen van Kampong na. ‘Op een gegeven moment hadden we na rust met 3-0 voor moeten staan. Maar we scoorden niet. Daardoor kwam er de laatste tien minuten veel druk op ons te liggen’, vertelt ze over de slotfase van de confrontatie met Klein Zwitserland.

Vorig seizoen, in de sportieve crisis onder het bewind van coach Pieter Bos, raakte Kampong in een slotfase zoals deze in paniek. Nu was daarvan een stuk minder sprake. ‘We hebben duidelijke afspraken gemaakt. Op het einde hockeyden we nu misschien heel saai, maar hielden we wel balbezit. Dat is een stukje ervaring dat we hebben meegenomen van vorig jaar. We werden niet onrustig, maar bleven bij elkaar. Dit soort wedstrijden verloren we vorig jaar. Kregen we in het laatste kwart een goal tegen. Nu hebben wij al een aantal keer in het laatste kwart de winnende gemaakt.’

Klein Zwitserland – Kampong 0-1 (0-1)
35. Luna Fokke 0-1