Legende Teun de Nooijer weet nu zeker: ‘Ik ben meer een assistent’

Begin bij een van de beste Nederlandse hockeyers ooit over Marco van Basten en hij begrijpt precies wat je bedoelt. Nee, Teun de Nooijer treedt niet in zijn voetsporen, hij twijfelt er niet aan het trainersvak te verlaten. ‘Ik zal altijd een toekomst in het hockey hebben.’

In een bodywarmer en een ontspannen broek en witte sneakers staat Teun de Nooijer met de handen in de zakken de wedstrijd tussen Bloemendaal en hdm met een glimlach te observeren. Het is een wedstrijd om snel te vergeten. Hdm maakt in een taaie wedstrijd nog de meeste aanspraak op de overwinning, maar weet in de slotfase twee strafcorners niet te stoppen. De confrontatie eindigt in een 0-0, een bizarre score in het hockey.

Dat hij met zijn handen in zijn zakken staat is niet om aan te geven dat het hem niet interesseert. Het is gewoon zijn houding. Hij is het tegenovergestelde van driftkikker Michel van den Heuvel, coach van de mannen van Bloemendaal. De Nooijer is langs de lijn niet van de grote gebaren, zoals hij als hockeyer ook nooit in het veld verbaal de leiding nam, maar zijn stick en versnelling liet spreken. Bij Bloemendaal Dames 1 is het niet anders. Daar houdt hij met de handen in de zakken alles in de gaten en geeft hij af en toe een individuele aanwijzing, die raak is.

Als het spannender wordt, roert De Nooijer zich iets meer, maar echt volume krijgen de kreten nooit. Dat hoeft ook niet, want naast hem wordt met nog twintig minuten te spelen een monster wakker, in de vorm van assistent-coach André Morees. De oud-keeper van Bloemendaal is wel gewend te schreeuwen. Normaal van achteruit. Nu vanaf de zijlijn. Morees is degene die het team opzweept en richting het einde van de wedstrijd elke minuut is te horen. ‘Hup, hup, huuuuuup!!!!’, galmt het urgent over ’t Kopje, terwijl De Nooijer toekijkt. Morees is de volksmenner langs de lijn, De Nooijer zijn adjudant.

Teun de Nooijer langs de lijn, naast hem André Morees. Foto: Koen Suyk

Bloemendaal in een permanente degradatiestrijd

Na drie seizoenen als hoofdcoach van een vrouwenteam in permanente degradatienood weet De Nooijer onderhand wat hij wel en niet kan. Eerder was hij teammanager bij voetbalclub AZ. Toch blijft het soms een raar beeld aan de zijlijn, bij de hockeysters op ‘t Kopje: de recordinternational van Oranje met 453 interlands, de voormalig tweevoudig olympisch kampioen (1996 en 2000), wereldkampioen (1998) en Europees kampioen (2007), met negen landstitels van Bloemendaal op zijn palmares. Dit is de man die op zondag hockeysters in een permanente degradatiestrijd in de Hoofdklasse coacht. Alleen vorig jaar mocht het team eerder op vakantie, toen het de play-outs ontliep.

De Nooijer is van de fluwelen touch, van de versnelling in de versnelling, de man die ondanks een weergaloze dribbel altijd oog leek te hebben voor zijn teamgenoten, de alleskunner die de positie van linkermiddenvelder een nieuwe dimensie gaf. Die oud-international coacht elke zondag liefdevol speelsters, voor wie een goede aanname op een stuiterbal soms een uitdaging is. Voor wie scoren het moeilijkste is wat er bestaat. Bloemendaal Dames 1 heeft in achttien wedstrijden tot nu toe veertien keer de bal achter de doellijn van de tegenstander gekregen. Veertien. Dat is niet alleen zijn oude rugnummer, maar ook het aantal doelpunten dat De Nooijer vroeger als speler makkelijk in z’n eentje haalde in een seizoen.

Kim van Leeuwen en Teun de Nooijer. Foto: Koen Suyk

Veertien treffers scoorde Bloemendaal, net zoveel als De Nooijer zelf per seizoen scoorde

Zijn opvallende conclusie na drie jaar als hoofdcoach: ‘Ik denk dat ik uiteindelijk meer een assistent ben. Dat heb ik dit seizoen besloten. Die keuze heb ik gemaakt. Die rol past beter bij mij. Je moet iedereen in zijn kracht laten’, zijn de opmerkelijke woorden van De Nooijer, die niet als voormalig wereldvoetballer Marco van Basten het trainersvak vaarwel zal zeggen. Daarvoor is de hockeylegende die naast Bloemendaal woont en op z’n 37ste stopte met hockeyen, te gek op het spelletje.

‘Hockey stroomt door mijn bloed. Dat zal mij altijd blijven trekken. Ik heb net als veel andere hockeycoaches een baan erbij door de week (consultant bij McDermott & Bull Europe, red.). Maar wat mij betreft is er altijd voor mij een toekomst in het hockey. Maar wel als assistent. Die rol past hartstikke goed bij mij. Daar krijg ik energie van. Ook van de spelers krijg ik dan veel energie terug. Je hebt als coach soms tijd nodig om erachter te komen wat bij je past.’

Teun de Nooijer met zijn speelsters van Bloemendaal, tijdens de wedstrijd tegen hdm. Foto: Koen Suyk

Er komen waarschijnlijk twee mooie plekken vrij

De komende maanden zal De Nooijer zijn energie gebruiken om de hockeysters van Bloemendaal in de Hoofdklasse proberen te houden. Ondertussen staat hij open voor nieuwe uitdagingen. Hoe groot de kwaliteiten zijn van De Nooijer als coach en trainer wijzen de komende jaren uit. Ondanks zijn palmares als speler moet hij zich nog bewijzen als succesnummer langs de lijn. Zijn prijzenkast als coach bestaat nu uit de Gold Cup, die hij vorig jaar met de Mussen won.

Er komen waarschijnlijk twee mooie functies vrij. De Australiër Graham Reid – nu assistent-bondscoach van de Oranje Heren – is voorgedragen als bondscoach van India. Als dat wordt bevestigd, is er plek in de begeleiding van het Nederlands elftal, als assistent van Max Caldas. Oud-international Karel Klaver stopt na dit seizoen bij de mannen van Bloemendaal als assistent van coach Michel van den Heuvel. Het zijn vacatures die wellicht in het profiel van De Nooijer passen. Want wil en moet de voormalig wereldspeler niet in de top werken, bij de mannen, na vier jaar vrouwen coachen? Hij lacht: ‘Natuurlijk werk ik graag in de top. Als speler had ik ambitie, dat heb ik als trainer ook. Wat er ook gebeurt de komende tijd, ik zie het als een win-win situatie. Als er niets moois komt, heb ik het komend jaar wat meer vrije tijd. Mensen weten me te vinden. Als er wel wat moois komt, ga ik daarvoor.’


20 Reacties

  1. Runa Honig

    Bescheidenheid siert de mens!

  2. adrievandeparel

    Het NEDERLANDS TEAM verdiend Teun als coach er bij, wie heeft er meer gewonnen als hij , en wie kan er beter voor zorgen dat er weer nieuwe successen komen in de vorm van Olympisch Kampioen , Wereldkampioen en Europees Kampioen, SUCCES

  3. MIck

    Wat een onzin, Teun was als hockeyer geweldig. Maar als coach hebben we dat niet gezien, sterker nog hij heeft er 3 seizoenen voor nodig gehad om te constateren dat hij meer een assistent dan een hoofdcoach is.Lekker de komende 15 jaar assistent bij de heren van Bldaal worden. Dan zoeken we voor het Nederlands elftal iemand die zich als coach al bewezen heeft.

  4. PeterMontijn

    Ik denk dat de zinsnede “meer gewonnen DAN hij” hier meer op zijn plaats is. Vwb het NL team: aan techniek/tactisch inzicht zal het niet ontbreken, bovendien loopt het technische wereldwonder Taco vd Honert daar al rond. Waar het wel aan schort, is een persoon a la Van Gaal die er een team van smeedt, die expliciete keuzes maakt en de mannen op scherp zet als het er op aan komt. Ik denk aan een Jaques Brinkman, Paul van Ass of, iets milder, Marc Lammers

  5. floppieenteun

    Teun is de beste speler aller tijden. Met een oranje Bloemendaal hart. En wat mij betreft is hij ook een waanzinnig goede coach, die ik graag bij het Nederlands elftal en/of Bloemendaal (heren 1) langs de lijn zou zien. Teun kent z'n capaciteiten zelf het best, bescheidenheid siert inderdaad de mens. Als ik beleidsbepaler bij Bloemendaal zou zijn, zou ik vandaag nog toehappen. Niet dezelfde fout maken die Ajax met die andere nummer 14 heeft gemaakt, Johan Cruijff. Laat hem de technische staf bepalen. Een technische staf die de intentie heeft om voor langere tijd bij de club werkzaam te zijn. Zorgen voor continuïteit en visie. Verder zou hij naar mijn idee een goede zijn als hoofd jeugdopleiding. Met als taak het nog meer en beter laten doorstromen van top jeugdspelers naar het eerste van Bloemendaal en uiteindelijk Nederlands elftal.

  6. MIck

    Haha floppieteun, wat een onzin allemaal. Op basis van wat is Teun een waanzinnig goede coach? Welke stappen hebben de dames van Bloemendaal onder hem gemaakt? Wederom is dit een voorbeeld van een topspeler die niet per definitie een goede coach is.Laat hem de technische staf bepalen wat een onzin allemaal, bepaalt hij ook wie er dan lid mogen worden? Of wie er bardienst draait in het weekend. Een goede hoofd jeugdopleiding voorzover je die al nodig zou hebben bij Bloemendaal moet nogal wat kunnen los van hockeykwaliteiten ik denk aan een stukje communicatie iets waar Teun nou niet echt in uitblinkt. Geweldige speler en lekker de komende 15 jaar assistent van H1 maken maar als hoofdcoach niks gebracht.

  7. r-wortmann

    zo, wat een rancune Mick. Ben helemaal voor het feit dat we onze mening kunnen geven, maar dit ruikt naar rancune, een vete of afgunst.

    1. jhlp

      MIck is weer terug van weggeweest !

  8. MIck

    Rancune? Help me even. Ik benoem de feiten. De feiten zijn dat dit een geweldige speler was en dat het als coach niet gelukt is. Lijkt me niks met rancune of wat dan ook te maken te hebben.

  9. luchtisblauwgrasisgroen

    Ja want na 3 jaar kun je conclusies trekken... succes coaches zoals Lammers waren ook niet meteen succesvol vanaf dag 1. Laten we als Nederlanders Teun de Nooijer, de beste en meest bescheiden speler ooit, vooral koesteren en hopen dat hij kan helpen om de gouden tijden terug te brengen!

  10. MIck

    Inderdaad na 3 jaar kun je conclusies trekken en dat heeft hij dus ook gedaan. Het is hem lees het interview zelf ook tegengevallen en zeer waarschijnlijk is hij beter op zijn plek als assistent.

    1. luchtisblauwgrasisgroen

      Hij geeft aan dat zijn rol als assistent beter bevalt, dat betekent nog niet dat hij geen goede coach is. Het projecteren van je persoonlijk falen op de beste speler ooit spreekt boekdelen.

  11. MIck

    Mijn falen? Haha. Als je nou je oranje gekleurde bril afzet zie ook heel misschien ik heb mijn twijfels maar ook jij, dat de periode Teun als coach niet geweldig geweest is. Hij geeft inderdaad dat aan dat assistent waarschijnlijk beter bij hem past en dat doet hij heel waarschijnlijk niet omdat hij zichzelf zo, n goede coach vind. Maar laten we er mee stoppen we denken er allebei anders over lijkt me ook geen probleem.

  12. robvisser

    Als Teun zelf aangeeft dat hij zich meer thuis voelt in de rol van assistent, dan ligt het niet voor de hand om hem als coach te vragen. Ik vind overigens wel dat hij er lang over heeft gedaan om tot die conclusie te komen, maar dat is meer een observatie en geen veroordeling. Wel vraag ik me af hoe ambitieus en bevlogen hij is, want hij wekt wel een beetje de indruk van 'lukt het, dan is het mooi, lukt het niet, dan ook geen man overboord'. Je moet denk ik wel een behoorlijke bevlogenheid hebben.

  13. r-wortmann

    Kijk dat is een (prima) observatie van Rob, en Mick dat is anders dan je mening geven. Het lijkt er op dat jij denkt dat je het allemaal weet: “slechte communicatie, bepaalt hij ook wie er dan lid mogen worden?" Als je zelf coach bent geweest dan weet je dat de directbetrokkenen een goed oordeel over je functioneren kunnen vellen. Zij kunnen je zwakte en sterke punten aangeven. Niet iemand van buitenaf. Makkelijk oordelen vanuit je stoel! En nu mijn mening: Ik heb Teun nog nooit zelf horen zeggen dat hij een topcoach is. Het zal na alle waarschijnlijkheid meer met de buitenwacht te maken hebben en de verwachtingen van deze mensen anders dan dat hij zichzelf als een topcoach ziet. Dat hij een buitengewone speler is geweest staat buiten kijf, en het is een feit dat een topspeler nog geen topcoach is en vice-versa. We kunnen ook alleen maar speculeren waarom het drie seizoenen heeft geduurd voordat hij tot de conclusie is gekomen dat hij waarschijnlijk beter in de rol van assistent kan opereren. Waarom drie jaar? Volgens mij (dit is dus mijn mening en beweer niet dat dit zo is) wist hij dit al eerder, maar het kan zo zijn dat andere invloeden (team, club etc) hem hebben gevraagd om door te gaan. Vergeet niet dit waren zijn eerste stappen of het hoogste nivo, en vertrouwelingen van Teun kunnen op de lengte van zijn contract invloed gehad hebben. Én het afgelopen drie seizoenen met daarbij behorende resultaten willen ook niet zeggen dat hij geen topcoach op het hoogste nivo is. Heel veel zaken kunnen hier invloed op hebben, zoals het sterkte van het team, persoonlijkheid, manier van coachen, de staf om hem heen, de support die hij krijgt vanuit de club/team/staf etc etc. Ik ben blij dat hij betrokken blijft bij het hockey. Hulde daarvoor, een assistent-coach is voor mij net zo belangrijk als de hoofdcoach. Maar he Mick da’s mijn mening hé!

  14. MIck

    Rudi, volgens mij zeggen Rob en ik ongeveer hetzelfde. Jij ziet het allemaal anders geen probleem. Begrijp alleen niet zo goed wat teksten als rancune met het weergeven van de feiten te maken heeft. En als buitenstanders doen we niks anders dan coaches en spelers van buitenaf beoordelen als spelers of speelsters slecht zijn word dat hier benoemd en volgens mij beoordelen we hier ook coaches als Annan en Caldas en hebben we daar ook allemaal een mening over.

  15. jappiekrekel

    Feit is, Teun geeft aan wat zijn persoonlijke ervaring en gevoel hem ingeeft. Zonder omzwervingen of poespas. Prima persoonlijkheid.

  16. haags-hopje

    Lekker blijven reageren MIck! Zeker als het over de oranje-hemden gaat, lijkt het allemaal nog iets gevoeliger te liggen bij de volgers... Leuk!

  17. de-leermeester

    Teun de Nooijer geeft aan zich meer 'happy' te voelen als assistent. Lijkt me duidelijk een geval van zelfanalyse en zelfreflectie. Waarschijnlijk is voor hem het gezegde " Know your limitations" via zelfreflectie van toepassing. Niets mis mee! Zelfoverschatting zou pas een echt probleem zijn. "Wie een hart heeft voor hockey is ook een vriend!"

  18. lize

    Assistent prima voor Teun ,hoofdcoach als je ernaast nog werkt is tegenwoordig bijna onmogelijk. hoofcoaches zijn duizendpoten met jarenlange opleidingen en ervaringen.... hij is meer een opleider dan een trainer of een coach als assistent kan hij in de schaduw van de training als opleider fungeren ,opleiders zijn eigenlijk mensen die vanuit hun eigen ervaring mensen beter kunnen maken ,of technische trainer kan ook ,helaas zijn Opleiders ,assistenten en Technische trainers enorm ondergewaardeerd tegenwoordig en meestal eindigen assistenten als hulp pionnen legger bij de meeste dominante hoofdcoaches ;een ander nadeel is als je te technisch bezig bent met spelers er maar een paar dit goed kunnen oppakken en de meeste aan zichzelf gaan twijfelen door al die technische aanwijzingen,moeilijk ,moeilijk . hopelijk blijft hij bij het hockey betrokken misschien uiteindelijk bij de jeugd ,zal het meeste plezier aan beleven en die pakken het wel op spelenderwijs veel dankbaarder.


Wat vind jij? Praat mee...