Lola Riera had niet verwacht dat haar corner al zo goed zou lopen

De raak gepushte strafbal afgelopen zaterdag tegen Rotterdam (4-3 verlies) was alweer haar tiende competitiedoelpunt voor HGC. De Spaanse verdediger Lola Riera begint in Nederland haar draai steeds beter te vinden.

Elke keer als de 195-voudig international van het Spaanse nationale elftal afgelopen zaterdag in het stadion van Rotterdam aanlegt voor een strafcorner, valt het op hoe lang de bal aan haar stick kleeft voordat ze hem op het doel afvuurt. Toch is de eerste uitloper telkens te laat. Twee keer pusht Riera de bal hoog aan de handschoenkant van keepster Iris Nikerk. Eenmaal stopt verdediger Lieke Elsman de bal op de lijn.

Steeds voordat de eerste uitloper kan ingrijpen, heeft de bal de stick van Riera al verlaten, ondanks haar ietwat lange sleep. In veel gevallen verloopt het samenspel tussen aangeefsters Margot van Geffen en Julie Sytsema en stopper Eva de Goede optimaal. De bal ligt snel klaar op de kop van de cirkel om hem te kunnen slepen, waardoor er geen kostbare seconden verloren gaan.

‘Daar zit heel wat uren werk in’, zegt Robbert-Jan de Vos, coach van HGC. ‘Op de training zagen we al snel hoe goed Lola kan pushen. De afgelopen weken loopt de samenwerking op de kop van de cirkel steeds beter. Het komt er nu fantastisch uit, haar strafcorner loopt beter dan we durfden te dromen. Terecht dat Lola daar de credits voor krijgt, maar ook de rest van het team steekt er heel veel tijd in.’

Tegen Rotterdam pushte Riera twee strafcorners raak en benutte ze een strafbal. Foto: Bart Scheulderman

De Vos zocht een ervaren verdediger

Vorig seizoen werden de meeste strafcorners van HGC genomen door Brits international Giselle Ansley. Zij was bovendien de leider van de achterhoede. Nadat bekend werd dat zij afgelopen zomer terugkeerde naar Engeland om het programma van de nationale ploeg te kunnen volgen, moest De Vos op zoek naar een andere ervaren steunpilaar voor zijn verdediging.

Lola Riera is 31 jaar oud. Ze speelde voor Spanje op de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro en op die van 2021 in Tokio. Op het wereldkampioenschap van 2018 in Londen en het EK van 2019 in Antwerpen won ze brons. Afgelopen seizoen was Riera topscorer van de Spaanse competitie en werd ze met haar club SPV Complutense landskampioen.

‘Ons hoofddoel was om een ervaren verdediger te halen, niet per se iemand met een goede strafcorner. Wat mij betreft hoefde het niet de allerbeste verdediger te zijn, maar wel iemand met het allerbeste karakter. Iemand die bij de ploeg past’, vertelt De Vos.

‘We zijn er bij HGC bewust mee bezig om een groep te smeden waarvan de speelsters het leuk met elkaar hebben. We weten allemaal dat het in een teamsport kan wringen, ook buiten het sportieve deel om. Als staf proberen we daar rekening mee te houden. We willen bij potentiële nieuwe speelsters het gevoel hebben dat ze bij de groep passen. Zodoende zijn we bij Lola uitgekomen.’

Lola Riera heeft een doelpunt gemaakt voor het nationale team van Spanje. Foto: Koen Suyk

 

Misschien heeft het ermee te maken dat ik voor veel teams nog onvoorspelbaar ben Lola Riera over haar vele doelpunten uit de strafcorner

In de eerste weken van de competitie was de sleeppush van Riera soms nog wat roestig. Maar de afgelopen weken dwong ze haar plek op de kop cirkel af. In de laatste zeven speelronden maakte ze telkens een doelpunt.

Zelf zegt ze over haar opmars in Nederland: ‘In Spanje scoorde ik vaak, maar de competitie in Nederland is natuurlijk veel sterker. Daarom had ik niet verwacht dat mijn strafcorner al meteen zo goed zou lopen. Misschien heeft het ermee te maken dat ik voor veel teams nog onvoorspelbaar ben. Maar op een gegeven moment ben ik dat natuurlijk niet meer. Daarom is het afwachten of ik ook de tweede competitiehelft zo goed blijf presteren. Ik blijf in ieder geval hard mijn best doen om zoveel mogelijk ballen raak te pushen.’


Wat vind jij? Praat mee...