Een strafcorner die niet liep, vedettes die niet opstonden en een slotoffensief dat uitbleef zorgden er zondagmiddag in Bilthoven voor dat Stichtsche in het eerste playoff-duel (0-1) niet profiteerde van een mindere dag van Den Bosch, dat bij een goede dag van SCHC misschien te pakken was geweest.
Met nog drie minuten op het scorebord en een achterstand van 0-1 bleef het hesje van de ‘vliegende keep’ doelloos liggen in de dug-out van SCHC. Met nog twee minuten te gaan ook en met nog één minuut ook.
De van SCHC naar Oranje-Rood vertrekkende coach Tina Bachmann wilde na afloop niet vertellen waarom ze er in de slotfase niet voor koos om als ultieme wanhoopspoging een vliegende keep in te brengen, nadat international Lidewij Welten een kwartier voor tijd de openingstreffer in het doel van Maddie Hinch had geknald. Een overigens discutabele treffer, omdat de supporters van SCHC duidelijk shoot van Den Bosch hadden waargenomen.
‘Omdat we dat niet hebben gedaan. Dat was gewoon een beslissing. Waarom niet? Dat zeg ik niet. Dat is iets wat ik niet op hockey.nl wil hebben staan’, was de vage verklaring die Bachmann voor het niet inbrengen van een vliegende keep gaf.
Illustratief was dat de wedstrijd doodbloedde en SCHC de kracht niet vond er een slotoffensief uit te persen. Het was Den Bosch dat in de laatste minuten het meest aan de bal was, vaak op de helft van Stichtsche. Een spelsituatie waarin het inbrengen van een vliegende keep nog meer risico’s met zich meebrengt dan normaal. ‘In de laatste drie minuten stonden zij met de bal op onze helft. Je moet aanvoelen wat het goede moment is. Dat moment was er vandaag niet,’ was alles wat Bachmann er over wilde zeggen.
Zowel bij SCHC als bij Den Bosch liep de strafcorner niet
In het eerste kwart liet Stichtsche zich overrompelen door de hoge press van Den Bosch, dat normaal gesproken vaak halfcourt speelt en op de snelheid van onder meer Lidewij Welten, Frédérique Matla en Maartje Krekelaar leunt. Al vroeg in de wedstrijd verspeelde verdediger Suzanne Homma de bal in het eigen 23-meter-gebied zomaar aan Krekelaar. Ook Xan de Waard leed op een gevaarlijke plek balverlies toen Den Bosch druk op haar zette. Het waren twee momenten vroeg in het duel waarmee de ploeg van Raoul Ehren de trekker al had kunnen overhalen, maar Den Bosch miste scherpte voorin.
In de loop van de wedstrijd herpakten de Bilthovenaren zich. Het tweede kwart was duidelijk voor SCHC. Het grootste gevaar had moeten komen uit de vier strafcorners die Stichtsche gedurende de wedstrijd haalde, maar die uiteindelijk niets opleverden.
De eerste keer koos Caia van Maasakker – gedeeld topscorer van de Hoofdklasse – noodgedwongen door slecht aangeven, voor een pass op Carlien Dirkse van den Heuvel, waarna Den Bosch kon uitverdedigen. Ook de tweede keer kon Van Maasakker niet uithalen en was de kans verkeken. De derde keer pushte ze op de voet van de uitlopende Lidewij Welten en de vierde keer mislukte de variant op aangeefster Claire Verhage.
Strafcorner Den Bosch in laatste twee duels: nul uit dertien
‘De verdediging van de corner is de laatste jaren vooruit gegaan. Vandaag hadden beide ploegen de cornerverdediging goed op orde. Daarom is er niet uit een strafcorner gescoord’, was de verklaring van Bachmann, die wees naar Den Bosch, dat drie corners kreeg en daar ook niet uit scoorde. Vorige week, toen beide ploegen de laatste competitiewedstrijd tegen elkaar speelden (1-3 winst voor Den Bosch), was de score voor Den Bosch zelfs nul uit tien.
Ireen van den Assem probeerde het dit keer via een sleeppush, een variant op de inlopende Pleun van der Plas en een variant op Frédérique Matla, die de bal niet onder controle kreeg. Het is een teken dat de regerend landskampioen nog altijd kampt met de erfenis van Maartje Paumen. In dit soort belangrijke wedstrijden mist Den Bosch een extra wapen vanaf de kop van de cirkel.
We hebben verloren omdat we er niet met z’n allen voor zijn gegaan. We hebben te weinig als team gespeeld. Claire Verhage (SCHC)
Aan de andere kant heeft Den Bosch met verdedigers Pien Sanders en Sanne Koolen in de as de achterste linie behoorlijk dichtgetimmerd. Veel kansen creëerde Stichtsche niet, zag ook Claire Verhage, die haar carrière na de play-offs beëindigt en mogelijk haar laatste thuiswedstrijd speelde.
‘We hebben niet gebracht wat we in de laatste competitiewedstrijden wel hebben gebracht. We hebben verloren omdat we er niet met z’n allen voor zijn gegaan. We hebben te weinig als team gespeeld. Aan de andere kant zegt het ook wel iets dat we verliezen door een doelpunt dat volgens mij shoot was. Maar laten we naar onszelf kijken. Bij vlagen was het goed, maar ik miste de overtuiging.’
Tina Bachmann baalde van de nederlaag, maar wilde het woord ‘teleurstelling’ niet in de mond nemen. ‘Het is een best of three. We staan nog maar 1-0 achter. Vandaag heeft Den Bosch met 1-0 van ons gewonnen. Waarom zou het volgende week niet andersom kunnen zijn?’
3 Reacties
Sjang Fijen
CORNER EEN PROBLEEM. Het probleem van de corner zit voor een groot deel in het gebrek aan VARIANTEN. De 2 wedstrijden in de play offs tonen dit weer eens schrijnend aan. Alleen Kitty van Male scoorde door een................juist variant. De verdedigers kunnen zich instellen op een nogal statische corner, terwijl vrouwen, sorry dames, nu eenmaal niet de fysieke kracht hebben van een Jeroen Herzberger, wel de souplesse en atletisch vermogen van de topatleet... Dit fenomeen is niet nieuw. Ook onder Maartje Paumen van Den Bosch was dit vaak niet anders, vraag anders maar Joice Sombroek. Groet van Sjang.
Sjang Fijen
Het probleem van de strafcorner is veelal het gebrek aan VARIATIES Veel te statisch, weinig of geen VERRASSING. Verder, minder fysieke kracht bij vrouwen t.o.v. de mannen; is nu eenmaal een gegeven. Probleem is al jaren lang latent . Ook onder cornerspecialist Maartje Paumen werd er bij Den Bosch vaak gemopperd over het gebrek aan rendement. Groet.............Sjang
robboomsma
Het lag niet alleen aan een slecht lopende corner..... Maar goed......