Twee-punten-regel: HGC stijgt met stip de play-offs in

Is de invloed van de strafcorner in het hockey te groot? De discussie hierover woedt al jaren. Tijdens de Hockey India League (HIL), die in januari weer start, wordt de macht van een corner ingeperkt door velddoelpunten dubbel te tellen. Een regelwijziging die wij als hockey.nl toejuichen. Maar welke invloed zou een dergelijke regelwijziging hebben op de Hoofdklasse Heren?

Om daar achter te komen, hebben we de HIL-regel toegepast op de eerste twaalf speelronden van de Hoofdklasse Heren. Hieronder de fictieve ranglijst en opmerkelijkste zaken.

Plek Team (huidige positie ranglijst)  Punten
1. Bloemendaal (1) 33 (-)
2. Rotterdam (3) 26 (+2)
3. HGC (7) 24 (+4)
4. Oranje-Rood (5) 23 (+1)
5. Kampong (6) 22 (-)
6. Amsterdam (2) 22 (-5)
7. Den Bosch (3) 21 (-1)
8. Pinoké (9) 10 (+2)
9. Tilburg (8) 10 (-)
10. Almere (10) 10 (+4)
11. Hurley (11) 5 (-1)
12. Qui Vive (12) 3 (-)

HGC met stip de play-offs in

HGC lijkt van alle Hoofdklasse-ploegen het minst te leunen op zijn strafcorner. De Gazellen staan na twaalf speelronden op een teleurstellende zevende plek. Met een velddoelpunt als dubbelteller vinden we HGC met vier punten extra op de derde positie. Begin november verloor HGC met 5-4 van Amsterdam. Die wedstrijd zou, als enige van de 72 geanalyseerde wedstrijden, een nieuwe winnaar krijgen. De Wassenaarders hadden in dit scenario dat duel met 5-7 gewonnen. Ook houden ze twee extra punten over aan hun treffen met Kampong. Ze verliezen het punt dat ze aan het openingsduel met Rotterdam overhielden. Netto vier punten winst en een plekje in de play-offs.

Amsterdam tuimelt naar plek 6

Amsterdam is de ploeg die het meeste teert op de strafcorner. De Amsterdammers zouden van de tweede naar de zesde plek van de Hoofdklasse tuimelen. Behalve het hierboven gememoreerde duel tegen HGC, verliest Amsterdam ook twee punten omdat de winst op Kampong een gelijkspel wordt. Op basis van doelsaldo moeten ze de Utrechters ook boven zich dulden op de ranglijst.

Andere verliezer is het dit jaar zo verrassende Den Bosch. De Brabanders raken slechts één punt kwijt, doordat het gelijkspel tegen Qui Vive een nederlaag wordt. Dat virtuele verlies is voldoende om drie plekken op de ranglijst te dalen naar de bovenkant van het rechterrijtje.

Oranje-Rood leunt minder op de strafcorner. De Eindhovenaren houden een extra punt over aan hun duel met Kampong en klimmen daardoor naar de vierde positie.  Een plek die aan het eind van de rit recht geeft op het spelen van play-offs om het kampioenschap. Kampong zelf stijgt een plekje, maar valt nog buiten de play-offboot.

Ongenaakbaar Bloemendaal

De nummer één Bloemendaal blijft ongenaakbaar met 33 punten bovenaan staan. Samen met Tilburg zijn de Mussen de enige die in dit nieuwe scenario geen punten verliezen of erbij krijgen. Een extra bevestiging dat Bloemendaal, zelfs na een rigoureuze aanpassing als het voor de helft devalueren van de corner, de terechte huidige nummer één is.

Geen punten kwijt, maar Tilburg zakt toch een plekje op de ranglijst. Dat komt omdat ze worden ingehaald door Pinoké. De Steekneuzen zouden met dubbele punten voor een velddoelpunt de laatste wedstrijd van het seizoen tegen Hurley met 7-4 gewonnen hebben in plaats van het 4-4 gelijkspel. Op basis van het nieuwe doelsaldo streven ze de Tilburgers voorbij op de ranglijst naar plek acht.

Play-outplekken

Onderin is Almere de grote winnaar in dit denkbeeldige scenario. De Flevolanders zouden met dubbele score voor velddoelpunten hun wedstrijden tegen QV en Hurley hebben gewonnen. Net als Tilburg en Pinoké zouden ze  daardoor op tien punten staan. Almere heeft wel verreweg het slechtste doelsaldo van die drie ploegen en blijft daardoor tiende. De aansluiting met de plekken die directe handhaving opleveren, is echter gepakt.

Verder is het onderin rustig en blijven de drie ploegen die de play-outs moeten spelen aan het eind van de rit hetzelfde. Qui Vive zou twee punten winnen, maar ook twee keer een remise verliezen en blijft daardoor met drie punten op de laatste plek staan.

Hurley raakt het punt uit het tweede duel met Pinoké kwijt, net als de punten door de remises tegen Almere en Kampong. De Amsterdammers krijgen twee extra punten voor hun nieuw vergaarde winst op QV. Het netto punt minder dat ze hebben, levert geen verschuivingen op op de ranglijst. Zij staan nog altijd elfde.

Andere opvallende zaken

Keiharde conclusies kunnen we niet trekken uit de 72 geanalyseerde wedstrijden. De duels hadden ongetwijfeld een ander verloop gekregen als een velddoelpunt daadwerkelijk dubbel had geteld. Toch valt, behalve de veranderingen op de ranglijst, nog een aantal zaken op.

Minder remises

In de hoofdklasse eindigden 13 van de 72 wedstrijden in een gelijkspel. Dat is bijna één op de vijf duels. In het nieuwe scenario zijn dat nog maar 7 van de 72 wedstrijden, nog geen één op de tien duels.

Grotere uitslagen

Een open deur, als velddoelpunten dubbel zouden tellen, zijn de uitslagen stukken groter. De uitslagen van de speelronde op 6 november zouden zijn:  2-3, 7-1, 4-6, 1-4, 5-7 en 3-7. Klinkt aantrekkelijk.

Verschil doelsaldo groter tussen de grote en kleine ploegen

Kijk je naar het doelsaldo, dan zorgt deze regel voor een nog grotere kloof tussen de eerste zeven ploegen bovenaan en de overige vijf onderaan. Koploper Bloemendaal krikt het doelsaldo  op met ruim dertig punten. Ook Kampong verbetert zijn doelsaldo, evenals Den Bosch en Rotterdam, die meer dan tien treffers op hun netto doelsaldo bijschrijven.

De ploegen onderin komen er echter bekaaid vanaf. Met name promovendi Qui Vive en Almere verliezen netto bijna dertig doelpunten. Ook Tilburg, Hurley en Pinoké gaan er meer dan tien treffers op achteruit.


5 Reacties

  1. MathijsNijhof

    Niet de doelpunten dubbel tellen!!

  2. mathijsvonkonigslow

    De invloed van strafcorners kan ook gematigd worden door ze minder snel toe te kennen. Dus niet meer bij een niet-opzettelijke shoot (vgl. aangeschoten hands bij voetbal). Bij een niet-opzettelijke shoot vrije slag voor aanvallende partij 5 m. buiten de cirkel. Als de aanvaller de bal opzettelijk op het lichaam (voet) van de verdediger speelt: vrije slag voor het verdedigende team.

    1. Ron van Asperen

      Helemaal mee eens , het voetzoekers is een ramp !

  3. Ron van Asperen

    Te snel gedrukt : het voetzoeken is een ramp

  4. marietjemoortje

    Het vervelende vind ik, dat eventuele veranderingen van regels ook worden doorgevoerd in de lage competities bij de senioren. Het "wandel" hockey wat wij spelen bij 30+ competitie is niet gebaat bij dit soort regels. Bij ons is een strafcorner zelden een voordeel


Wat vind jij? Praat mee...