Hockeyklassieker wordt strafcornerduel dat tot fluitsignaal spannend is

Drie fluitjes hebben al geklonken, als heel Amsterdam bij een 2-2 stand zich op de cirkelrand verzamelt, naast de meest scorende buitenlandse hockeyer ooit in Nederland. De Zuid-Afrikaan Justin Reid-Ross. Hij pusht hard, maar Bloemendaal-keeper Maurits Visser duikt stijlvol naar rechts. Daardoor blijft  Bloemendaal voor de 31ste wedstrijd op rij ongeslagen in de competitie.

Twee van de beste spitsen van de wereld staan zondag tegenover elkaar: Mirco Pruyser (Amsterdam) en de Duitser Florian Fuchs (Bloemendaal). Maar de veldkansen zijn schaars in het Wagener Stadion. Elke millimeter van de verdediging die ze krijgen, is een uitzondering, niet de regel. In de achttiende minuut passt aanvoerder Glenn Schuurman naar Fuchs, die eindelijk wat ruimte krijgt op het kunstgras. Hij wil uithalen met zijn backhand, maar dan komt verdediger Teun Rohof alsnog om de bal knap te blokken. Even later scoopt Pruyser het hele veld over, naar Reid-Ross. Pruyser trekt een sprint en glijdt de cirkel in, maar de voorzet van Reid-Ross vliegt net voor hem langs, als hij in wil tippen.

Het zijn de minuscule veldkansen in de hockeyklassieker tussen de thuisploeg met 21 landstitels achter zijn naam, en de bezoekers met 19 landstitels. Als Fuchs een actie wil maken aan de zijlijn, komt international Valentin Verga inglijden, om de bal clean af te pakken van zijn stick. Bloemendaal mist international Floris Wortelboer, omdat de verdediger nog last heeft van zijn schouder die uit de kom ging. Maar daarvoor heeft coach Michel van den Heuvel de al gestopte oud-international Tim Jenniskens opgeroepen. De fitte Jenniskens doet precies wat zijn teamgenoten ook al doen: vakkundig aanvallen afbreken. Als Rik van Kan en Tijn Lissone van Amsterdam een mooie een-twee aangaan, is het Jenniskens die schitterend onderbreekt met zijn backhand.

Tim Swaen scoorde twee van zijn twee strafcorners zondag. Foto: Koen Suyk

Honderd procent score voor Tim Swaen

Van de laatste twaalf keer dat beide grootmachten tegenover elkaar stonden, wonnen de teams allebei zes keer, inclusief overwinningen na shoot-outs. Het is een herhaling van de halve finale van de play-offs van afgelopen seizoen, toen Amsterdam na drie zenuwslopende wedstrijden won (5-5, 2-2 en 0-3). Uitgespeelde aanvallen zijn schaars zondag, uitzonderlijke acties of grote fouten geven de doorslag in het Wagener Stadion, waar defensies heersen. Jan Willem Buissant die in het eerste kwart met een ouderwetse haringtruc (bal rechts langs de tegenstander duwen en er dan links langs gaan) eindelijk wat vrijheid vindt op het middenveld, de aanval zoekt, waarna Amsterdam een Bloemendaals voetje pakt. Reid-Ross scoort daarna zijn achtste doelpunt van het seizoen.

Lang lijkt er dan niets aan de hand voor Amsterdam, totdat de verdedigende aanwinst Wiegert Schut van HGC bij het rondspelen achterin de bal onnodig op de voet krijgt. Het betekent uit het niets een strafcorner voor Bloemendaal, die wordt binnen gepusht door Tim Swaen, die vorige week ook al een hattrick maakte tegen zijn oude club Tilburg. Vlak voor rust schiet international Roel Bovendeert, na balverlies van Schut, hard tegen keeper Jan de Wijkerslooth aan. De bal komt hoog terug. De tweede strafcorner voor Bloemendaal volgt. Weer pusht Swaen links laag, op de stickkant van De Wijkerslooth, die de bal maar niet lekker met zijn stick kan stoppen. Het ziet er niet solide uit. Uiteraard had Bloemendaal de Amsterdamse verdedigende corner uitgebreid bekeken.

Aanvoerder Glenn Schuurman van Bloemendaal. Foto: Koen Suyk

Amsterdam krijgt vier strafcorners

‘Op de beelden zagen we dat Jan de afgelopen twee weken ook al een paar keer door andere jongens linksonder, voor mij dan, verslagen was. Dat was mijn devies, om het daar het proberen. Toen dat de eerste keer lukte, probeerde ik het nog een keer. Het is fijn om het team zo te helpen en prettig dat ik het vertrouwen krijg’, zei verdediger Swaen, die zijn vijfde en zesde doelpunt van de competitie maakte. Met slechts zes tegendoelpunten is Bloemendaal de minst gepasseerde defensie van de competitie. Dat komt volgens Swaen mede door de komst van de Belgische verdediger Arthur van Doren, die in de tweede helft een paar keer een schitterende interceptie maakte op een lange pass van achteruit van Amsterdam. ‘Hij is niet voor niets verkozen tot beste speler van de wereld. Hij leidt de verdediging. Als team zijn we ook niet bang om hard te verdedigen. Daar hebben we het vaak over met elkaar. Die cirkel moeten we verdedigen. Ik denk dat het gelijkspel over het algemeen terecht is. In topwedstrijden hoop je normaal de hele wedstrijd controle te houden. Maar dat lukt nooit volledig.’

Bloemendaal krijgt uiteindelijk drie strafcorners. De derde, een push van Jasper Brinkman, wordt door De Wijkerslooth wel gestopt. Amsterdam krijgt over de hele wedstrijd vier strafcorners. De eerste wordt binnen gepusht door Reid-Ross. De tweede gered door Visser. De derde levert een strafbal op, die door Pruyser elf minuten voor tijd wordt verzilverd tot doelpunt. De laatste, na een actie van weer Pruyser, wordt dus knap gestopt door Visser, waardoor de twee topclubs elkaar in stand houden.

Mirco Pruyser krijgt in de laatste minuut nog een strafcorner. Foto: Koen Suyk

Twee doelpunten tegen Bloemendaal is al veel

Amsterdam had op meer gehoopt en is nu al meer dan een seizoen op zoek naar een thuiszege in een topwedstrijd. Door het gelijke spel moet Amsterdam voor het eerst sinds lange tijd genoegen nemen met een plek buiten de top-vier: een vijfde plaats, op doelsaldo. Bloemendaal staat aan kop met twintig punten, gevolgd door Oranje-Rood met zeventien punten. Het zijn Kampong, HGC, Amsterdam en Rotterdam die nu allemaal op zestien punten staan, in een heftige strijd om een playoff-plaats. Wat dat betreft had een treffer in de laatste seconde Amsterdam wat lucht gegeven. Maar twee doelpunten maken in een topwedstrijd tegen het defensief sterke Bloemendaal is al veel.

De teleurstelling van Justin Reid-Ross, die in de laatste seconde hard op het doel pushte, maar zijn inzet gered zag worden. Foto: Koen Suyk


8 Reacties

  1. luchtisblauwgrasisgroen

    Geen vermelding dat de strafbal voor Amsterdam helemaal geen strafbal had moeten zijn? Ons ‘elite’ scheidsrechter corps gaat opnieuw opzichtig de mist in in een top wedstrijd!

    1. Derrick Bijker

      Laten we ons bij het hockeyen maar distantiëren van commentaar op of over de scheidsrechter. Zag vandaag weer de 71-jarig Dick Advocaat tranen met tuiten huilen over het onrecht dat hem en zijn FC Utrecht was aangedaan door de scheidsrechter en de video-arbiter. Het was zielig, het was sneu. Scheidsrechters maken fouten, spelers maken fouten en coaches maken fouten. Wat heerlijk om mens te zijn!

  2. robboomsma

    Dikke like voor jou RickdeVries! Van fouten maken leert vaak wel weer wat... 👌

    1. robboomsma

      Hmm foutje in het typen zo snel moet zijn:"Van fouten maken leert men vaak wel weer wat...."

  3. luchtisblauwgrasisgroen

    Van fouten leren doet men niet, want dit soort fouten met dezelfde scheidsrechters worden seizoen op seizoen weer gemaakt in top wedstreiden!

    1. anoniem01028

      Spelfouten worden ook keer op keer gemaakt

  4. Leo4105

    Eenvoudig om te oordelen na een paar keer terugkijken op TV. Was iedereen die hier commentaar levert op de beslissing ook daadwerkelijk bij de wedstrijd aanwezig en direct gezien dat het misschien geen strafbal was, Het blijft makkelijk oordelen vanaf de zijlijn of vanaf de bank thuis.......

  5. luchtisblauwgrasisgroen

    Ik was er bij en kon zelfs van een afstand oordelen dat het niet op doel was. Van 't Hek had de beste positie, maar ook die wees naar de stip. Net zoals hij tegen Kampong een loepzuiver doelpunt van Stockbroeckx afkeurde...


Wat vind jij? Praat mee...