Voor de zoveelste keer dit seizoen liet Kampong zien dat ze uit geslagen positie levensgevaarlijk is. Na een late Rotterdamse goal van Jeroen Hertzberger volgde een knappe Utrechtse comeback. Kampong was daarna in een zenuwslopende shootout-serie met 18 (!) shoot-outs de beste. Oud-Rotterdammer Bjorn Kellerman velde het vonnis in de eerste wedstrijd om de landstitel.
‘Het was muisstil. Ik zei tegen mezelf: Bjorn, je kunt het. Uiteindelijk kon ik de bal in het open doel schuiven. Ik bedenk nooit van tevoren wat ik doe’, zei international Bjorn Kellerman, die een schitterende schijnbeweging maakte en daardoor de uitblinkende Rotterdamse doelman Berend van Eldonk eindelijk naar de grond kreeg.
Wat er toen gebeurde, vertelde hoe hecht Kampong is geworden de afgelopen maanden. ‘Ik kon twee dingen doen. Naar het publiek rennen, of naar de jongen die altijd goud waard is voor ons. En dat is David (Harte, red.). Hij pakt zoveel ballen voor ons. Dus de keeper mocht ik niet vergeten. David hield ons erin.’ Het hele team volgde Kellerman en vierde op het sfeervolle Kampong met elkaar het feestje. De eerste slag naar de landstitel is geslagen, maar de strijd ligt zeker nog open.
Bizarre shootout-serie
De eerste zeventig minuten waren taai voor de 3.500 toeschouwers. Gelukkig maakten de achttien zenuwslopende shoot-outs alles goed. De shoot-outs begonnen met Kampong-coach Alexander Cox die twee handen op de borst drukte bij zijn Ierse keeper Harte, als teken van vertrouwen. Dat bleek terecht. De keepers blonken uit in deze shoot-out serie en juist de grote namen faalden.
Kampong-aanvoerder Quirijn Caspers nam de allereerste shoot-out. Hij probeerde een soort lobflats, als dat al bestaat. Rotterdam-aanvoerder Jeroen Hertzberger schoot met zijn backhand tegen Harte aan. Robbert Kemperman keek verbaasd, toen keeper Van Eldonk de bal rustig van zijn stick plukte. Techneut Seve van Ass liep rechtdoor en zag de bal van zijn stick afrollen, wat moeilijk is voor te stellen bij een van de handigste hockeyers van Nederland. Pas bij de vijfde shoot-out deed de jonge Thijs van Dam (20) wat de grote namen niet konden: een schitterende turn om Harte heen maken en scoren.
De helden van de avond
Naarmate de shoot-out vorderde, werd het duidelijk wie de ware helden waren van deze woensdagavond. Het thuispubliek, dat zich er luidkeels mee ging bemoeien toen de Brit Harry Martin Rotterdam naar de zege kon schieten. Held was ook oud-international Constantijn Jonker, die tot twee keer toe met zijn backhand de shoot-out scoorde, terwijl een misser een nederlaag had betekend. Ook het Rotterdamse talent Van Dam bleef twee keer ijzig kalm. Martijn Havenga deed twee keer in de shoot-out serie wat weinig tophockeyers hem na zullen doen: twee keer een strafbal nemen en scoren, in dezelfde hoek, binnen een paar minuten tijd. Met als noviteit in deze finale de video-referral, na een overtreding die uitmondde in een strafbal. Havenga was ook al degene die Kampong een paar minuten voor tijd uit zijn enige strafcorner de gelijkmaker scoorde. Toen Harte de zeventiende shoot-out knap redde tegen Oliver Polkamp, stond Bjorn Kellerman op de 23-meterlijn om zijn oude club Rotterdam het nekschot te geven. Hij werd de held, zoals hij wel vaker de afgelopen maanden beslissend was.
Taaie wedstrijd, maar schitterende shoot-out serie
De wedstrijd zelf draaide om wie het beste was in het slopen van betonnen muren. Want Kampong en Rotterdam hadden betonnen muren voor elkaar opgetrokken. Goed verdedigen had de prioriteit, daarna kwam de aanval. Het was de Utrechtse ploeg die langzaam het initiatief naar zich toetrok. Kellerman en Caspers konden veldkansen niet verzilveren. Hertzberger vond bij de enige Rotterdamse strafcorner in de eerste helft een briljante Harte op z’n weg, die met zijn teen de bal uit zijn linkerhoek redde. De discipline was groot: toen verdediger Floris de Ridder twee seconden niet voor maar achter Hertzberger stond, werd hij door coach Alexander Cox en verdediger Sander de Wijn luidkeels tot de orde geroepen.
In de tweede helft werd Kampong steeds sterker. Bouwens miste een grote kans, na een mooie actie op de achterlijn van Jonker. Het was wachten op de Utrechtse genadeklap. Maar toen kreeg Hertzberger de bal. Hij verzilverde op Hertzbergiaanse wijze – tussen een paar verdedigers door een rondje draaien – een schitterende actie in de 61ste minuut. Het leek de doodsteek. Maar zoals zo vaak dit seizoen viel het Utrechtse team niet uit elkaar. Het sloeg de handen ineen.
‘Een gevoel van winst, toen we de shoot-outs hadden bereikt’
‘Het was een waanzinnige goal van Jeroen. Dat kwam hard aan’, zei Jonker, die weer van levensbelang was voor zijn ploeg en na een hamstringblessure weer heel veel belangrijke minuten maakt voor Kampong. ‘Maar vanuit het team voelde ik meteen, dat we er overheen zouden gaan. Er was meteen dat vertrouwen dat we een goal zouden maken. Complimenten voor Martijn dat hij uit de eerste corner direct de goal scoort. Daarom voelde het als winst, toen we de shoot-outs hadden bereikt.’
Kellerman heeft zijn team de afgelopen maanden zien groeien. ‘Elke week komen we op achterstand. Maar dan blijven we toch rustig en gaan we niet overhaast hockeyen. Mentaal zijn we zo sterk aan het worden. We geloven in elkaar. We weten dat het goed komt. Dat is heel fijn. Dan hoef je niet bang te zijn. We oefenen ook elke training op shoot-outs. Shoot-outs vind ik het leukste wat er is.’
Kampong-Rotterdam 1-1 (Kampong wint na shoot-outs 5-4)
’61 Jeroen Hertzberger 0-1
’63 Martijn Havenga 1-1 (sc)
1 Reactie
Topkeepertje
Het hockey , voor de neutrale toeschouwer , is niet om aan te zien en de gelukkigste wint met shoot-outs , ook al was Rotterdam iets sterker en mag de gelijkmaker NOOIT vallen . Rotterdam blijft de sterkste .