Tot de 62ste minuut was er niet zoveel aan de hand in de topwedstrijd tussen Amsterdam en Rotterdam. Toen kreeg Amsterdam-keeper Jan de Wijkerslooth een groene kaart, moest hij het veld verlaten en ontstond er een bizarre slotfase, met de Zuid-Afrikaan Justin Reid-Ross als keeper en beul tegelijk.
De beslissing van de arbitrage in het Wagener Stadion in de 62ste minuut om nog een strafcorner aan Rotterdam te geven, beantwoordt De Wijkerslooth door hard met zijn stick te slaan. Hij krijgt de groene kaart voorgeschoteld.
Dan breekt de hel los, zoals er wel vaker kleine relletjes te sussen waren in de topwedstrijd tussen de twee topclubs die met een vijfde en zesde plaats de punten keihard nodig hebben voor de play-offs. De Wijkerslooth loopt het veld af, maar middenvelder Valentin Verga bemoeit zich er mee. Hij schreeuwt dat De Wijkerslooth zijn spullen aan iemand anders moet geven, zodat de strafcorner gekeept kan worden door een echte doelman. Navraag bij de arbitrage na de wedstrijd leert overigens dat dit niet mag. Wat je kunt doen is een reservekeeper inbrengen als er een strafbal volgt.
Het enige dat Justin Reid-Ross op een 1-1 stand mag doen, is het rode hesje aantrekken, dat aangeeft dat hij op dat moment de keeper is bij de strafcorner van Rotterdam. Maar met Jeroen Hertzberger en Tristan Algera op de kop van de cirkel als kanonnen, belooft dit niet veel goeds.
Reid-Ross moet het zonder al te veel bescherming doen
De bal wordt aangegeven richting Hertzberger, die de bal (uiteraard) hard en rechtdoor op de goal pusht. De Amsterdamse defensie doet alles wat het kan, houdt de bal ook uit het doel, maar onreglementair. Het is Nicki Leijs die de bal op de doellijn met zijn lichaam speelt. Strafbal voor Rotterdam. Nu is het moment om een reservekeeper in te brengen voor Amsterdam, maar het team heeft – net als meerdere hoofdklasseteams – geen reservekeeper paraat en gekozen voor een extra veldspeler op de bank. Rotterdam wisselde zondag per kwart hun keepers Mark Ingram en Derk Meijer, maar bij Amsterdam is De Wijkerslooth vandaag de eerste en enige sluitpost.
De Amsterdamse keeper heeft nog steeds zijn twee minuten tijdstraf, dus is Reid-Ross de doelman. De Wijkerslooth doet zijn legguards uit en wil zijn spullen aan de Zuid-Afrikaan geven, maar dat is niet toegestaan. Dus staat Reid-Ross vrij ‘naakt’ tegenover Hertzberger, die de strafbal gaat nemen. Niets meer dan een helm, zijn blote handen en zijn hockeystick kunnen Hertzberger van een goal afhouden, die vanaf 6,4 meter mag pushen.
Iedereen zit er op te wachten totdat de international de bal rechts hoog gaat pushen, omdat Reid-Ross daar geen handschoen heeft en weinig kan qua redding. Alleen iets met zijn stick. Verrassend genoeg kiest Hertzberger er juist voor om de bal links laag te pushen, aan de stickkant van de Zuid-Afrikaan. Baf. Tegen de plank. 1-2 voor Rotterdam.
Reid-Ross weet toch voor een comeback te zorgen
‘Bioscooppubliek’ noemen de mensen bij Amsterdam hun eigen supporters weleens. Ze kijken, maar aanmoedigen: ho maar. Dat is nu anders. Er klinkt na de 1-2 zowaar boegeroep vanaf de tribune. Het publiek in het Wagener Stadion is niet blij met de beslissingen van de arbitrage en de rare situatie, waarbij Reid-Ross zonder veel bescherming een strafbal moet stoppen. Toch ligt de kern van dat probleem bij de groene kaart van de keeper, die zijn emoties niet de baas was, zoals dat vaker bij Amsterdam gebeurt richting de arbitrage.
Het is nu makkelijk voor Amsterdam om het op te geven en de overwinning aan Rotterdam te laten. Het tegenovergestelde gebeurt. De thuisclub richt zich op en forceert een strafcorner. Op de kop van de cirkel: Justin Reid-Ross, reservekeeper en strafcornerkanon in één. De eerste keer wordt de corner aangegeven, maar loopt Jeroen Hertzberger te vroeg uit. De arbitrage bestraft hem. De international moet naar de middenlijn. Met een man minder in de goal, weet Reid-Ross deze keer wel raad met het buitenkansje. Hij pusht de bal feilloos binnen voor de 2-2.
Arbitrage benadrukt dat de regels nou eenmaal zo zijn
Daarna is de 3-2 via kansen voor Mirco Pruyser en Jan Willem Buissant heel dichtbij. Eerder in de wedstrijd was het juist Rotterdam dat grote kansen liet liggen, in een wedstrijd die nadrukkelijk op en neer golfde en waarvan de laatste acht minuten het vermakelijkst waren voor het publiek, maar waarschijnlijk niet voor de spelers zelf.
Ook na de wedstrijd wordt er nog volop nagepraat over de arbitrale beslissingen, maar de arbitrage bezweert dat de regels voor De Wijkerslooth en Reid-Ross nou eenmaal zo zijn. Het gebeurt gewoon bijna nooit dat de keeper een kaart krijgt, en dan heb je een probleem als je geen reservekeeper op de bank hebt.
2 Reacties
conegut
Wat een aanfluiting, geen reserve keeper op de bank kan natuurlijk gebeuren. Je houdt rekening met wellicht een blessure van de keeper en weegt dat risico af of je wel of geen reserve mee neemt. Maar dit is toch gewoon een afgang, een kaart krijgen omdat je zo heftig reageert. #doeisnornaal
pabana
Dit is één van de grootste gebreken in de huidige regels en laat zien dat de regels niet met voldoende kennis van het keepersvak zijn geschreven. Heel veel regels in hockey zijn ingevoerd om blessures te verminderen. Maar de veldspeler / keeper die bij een strafcorner of strafbal in het goal staat mag niet de blokhandschoen en stickhandschoen aan doen. Maar de helm moet. Een gebroken hand is dus wel OK blijkbaar. Onbegrijpelijk en onnodig gevaarlijk.