Round-up Hoofdklasse (H): Schaerweijde verlaat laatste plaats

Zowel bovenin als onderin de ranglijst blijft het bijzonder spannend. Dankzij een overwinning heeft Schaerweijde eindelijk de laatste plaats verlaten en de rode lantaarn overgedragen aan Voordaan. De strijd om de play-offs gaat naar een prachtige apotheose toe. Want waar Amsterdam en OZ zich zondagmiddag al wel verzekerden van een plek bij de beste 4, strijden zowel Bloemendaal, Kampong, HGC als Rotterdam de komende weken nog volop voor de overige 2 play-offtickets.

Amsterdam – Rotterdam 2-2 (2-2)

De strijd tussen de hoofdstedelingen en de havenstedelingen is zondag in een remise geëindigd. Net als in de heenwedstrijd werd het 2-2, na een bijzonder spannend duel. Daardoor blijft Amsterdam na deze speelronde koploper en moet Rotterdam nog alle zeilen bijzetten om de play-offs te bereiken. Twee keer kwam Amsterdam op voorsprong, maar twee keer wisten de Rotterdammers langszij te komen. Mirco Pruyser opende het duel in de 12e minuut, 2 minuten later bracht Timmo Kranstauber de gelijkmaker op het scorebord via een strafcorner. Robbert Tigges bracht Amsterdam wederom op voorsprong. Mitch Darling kwam met het antwoord, waardoor 2-2 ruststand ook de eindstand zou worden.

Door het gelijke spel hebben de Amsterdammers nu voldoende punten verzameld om in ieder geval zeker te zijn van de play-offs, want de hoofdstedelingen kunnen in de komende 2 speelrondes niet meer ingehaald worden door alle drie de achtervolgers, Bloemendaal en Kampong én HGC.

12’ Mirco Pruyser 1-0
14’ Timmo  Kranstauber 1-1 (sc)
23’ Robbert Tigges 2-1 (sc)
33’ Mitch Darling 2-2

Kampong – Hurley 3-1 (0-1)

Kampong staat eindelijk waar het wil staan: op een plaats die recht geeft op de play-offs. De formatie uit Utrecht wist Hurley met 3-1 te verslaan, waardoor Kampong met nog twee duels te gaan op de vierde plek staat. De rust werd nog met een 0-1 achterstand opgezocht. Na de pauze was het Martijn Havenga die van zich liet spreken. In een klein kwartiertje tijd vond hij 3 keer met een strafcorner de plank en dus een onvervalste hattrick voor Havenga. Hurley kan de laatste twee competitieduels zonder druk uitspelen; het maakt geen aanspraak meer op de play-offs.

20’ Niek Collot d’Escury 0-1 (sc)
38’ Martijn Havenga 1-1 (sc)
43’ Martijn Havenga 2-1 (sc)
51’ Martijn Havenga 3-1 (sc)

HGC – Den Bosch 1-1 (0-0)

HGC heeft twee dure punten laten liggen in de strijd om de play-offs. Tegen Den Bosch kwam de Haagse ploeg niet verder dan 1-1. Daardoor staat HGC op de niet gewenste 5e plaats, met een punt achterstand op Kampong dat over HGC is heengegaan. Na een 0-0 ruststand bracht Austin Smith Den Bosch op voorsprong. Een minuut later trok Gonzalo Peillat de stand gelijk, met zijn 29e competitiedoelpunt. Voor de Bossche formatie kan het behaalde puntje wel eens heel belangrijk zijn; ze hebben nu 18 punten, 4 meer dan Schaerweijde en SCHC.

63’ Austin Smith 0-1 (sc)
64’ Gonzalo Peillat 1-1 (sc)

Schaerweijde – SCHC 3-2 (0-1)

Schaerweijde heeft eindelijk de laatste plaats in de Hoofdklasse weten te verlaten. In een bijzonder spannend hockeyduel won de thuisploeg met 3-2 van SCHC door een laat doelpunt van Hylke van Slooten. Door deze uitslag is de spanning onderin nog groter geworden dan deze al was. Voordaan staat nu op 13 punten, SCHC en Schaerweijde hebben 1 punt meer verzameld, waardoor de degradatiestrijd naar een enorme climax gaat.

Thomas Vis bracht via een strafbal de Stichtse op voorsprong, Jasper van der Meulen Wolf schoot vlak na rust de 1-1 binnen. De Kuil ontplofte toen Domini Aarts de 2-1 noteerde. Mike Huisman deed nog wat terug voor SCHC, maar twee minuten voor tijd zou Hylke van Slooten zich kronen tot de gelukkigste man, door de 3-2 eindstand op het scorebord te zetten.

19’ Thomas Vis 0-1 (sb)
40’ Jasper van der Meulen Wolf 1-1
53’ Dominic Aarts 2-1
62’ Mike Huisman 2-2
68’ Hylke van Slooten 3-2

Oranje Zwart – Pinoké 2-1 (1-0)

Regerend landskampioen Oranje Zwart heeft net als in de heenwedstrijd (2-3 winst) Pinoké met moeite over de knie weten te leggen. Na 70 minuten hockey in Eindhoven stond een stand van 2-1 op het scorebord. Dankzij een doelpunt van Rob Reckers werd de rust met een 1-0 stand opgezocht. Na rust kreeg OZ-coach Michel van den Heuvel de gele kaart, waardoor de Eindhovenaren een periode met een mannetje minder verder moesten. Hidde Phijffer bracht de ploegen in evenwicht. Matchwinnaar voor Oranje Zwart werd uiteindelijk Benjamin Stanzl. Oranje Zwart blijft tweede op de ranglijst, Pinoké staat met nog twee duels te gaan op de veilige negende plaats.

Met zijn goal bezorgde Stanzl zijn ploeg niet alleen de overwinning, maar ook 1 van de 4 felbegeerde play-offtickets van het seizoen 2015/2016. Oranje Zwart is, net als Amsterdam, in de komende 2 speelrondes namelijk niet meer in te halen door de naaste achtervolgers, Bloemendaal, Kampong  en HGC.

27’ Rob Reckers 1-0
56’ Hidde Phijffer 1-1
63’ Benjamin Stanzl 2-1

Voordaan – Bloemendaal 1-1 (0-0)

Voordaan is door de remise tegen Bloemendaal op de laatste plaats beland in de Hoofdklasse. De mannen hebben nog 2 wedstrijden om die laatste plek te verlaten en om zo rechtstreekse degradatie te voorkomen. Bloemendaal staat nog steeds op de 3e plaats, maar is nog absoluut niet zeker van de play-offs, doordat enkele ploegen daaronder staan te dringen om mee te doen aan het hockeytoetje. In hun wedstrijd kwamen Voordaan en Bloemendaal in de eerste helft niet tot scoren, vooral dankzij uitstekend keeperswerk. Met een uur op de klok kwam Voordaan op 1-0. De voorsprong werd tenietgedaan door Roel Bovendeert. Vlak voor tijd kwam Bloemendaal overigens nog goed weg, doordat een bal op de lat uiteenspatte.

60’ Adriaan Stolk 1-0 (sc)
66’ Roel Bovendeert (1-1)