Tumultueuze hockeyshow eindigt ondanks protesten in 3-3

Een zeldzaam hard boegeroep volgde in Utrecht op het eindsignaal van de arbitrage, na de heerlijke 3-3 tussen de dominante landskampioen Kampong en de brutale uitdagers van HGC. Het boegeroep was een antwoord op de afgekeurde 4-3 van Kampong. Dat was een nieuw en fanatiek geluid aan de Laan van Maarschalkerweerd, waar een staande ovatie voor de hockeyshow ook terecht was geweest.  

Waarom gaan jongens ooit op hockey? Om zo te kunnen demarreren als HGC-aanvoerder Seve van Ass zondagmiddag deed, die liet zien dat sommige hockeyers over twee versnellingen beschikken. Anderen over een vierde en een vijfde, aangedreven met een turbo, met veel schijnbewegingen.

Om als Kampong-aanvoerder Sander de Wijn de 3-3 uit de rebound te scoren, puur op karakter, met de stick hoog in de lucht, via de onderkant van de lat en het lichaam van keeper Sam van der Ven, om zijn team aan een punt te helpen. Om daarna het fanatisme te ontladen met een oerkreet en een handgebaar.

De wedstrijd was zo interessant, dat het bijna zonde is om hier te veel ruimte aan de arbitrale beslissingen en protesten te wijden. Maar dat domineerde het uiteindelijke gevoel van Kampong, ondanks al het moois wat er te zien was in Utrecht. De laatste elf minuten geven aan hoe hectisch het treffen tussen de nummer drie en vier van de competitie was.

De turbo van Seve van Ass, op weg naar de 0-1. Foto: Koen Suyk

Kampong dacht de 4-3 gemaakt te hebben en is woedend na afkeuren treffer

Elf minuten voor tijd weet Kampong uit hun zesde strafcorner – HGC kreeg er drie – te scoren. De Wijn uit de rebound. Van 1-3 naar 3-3 in tien minuten tijd: Kampong voelt dat er meer te halen is. Als aanvaller Bjorn Kellerman daarna de cirkel inloopt en naar links passt voor een zekere 4-3, redt een inglijdende HGC-keeper Sam van der Ven weergaloos met zijn stick.

Even later mag Kampong-talent Koen Visser vrij uithalen met zijn backhand, maar raakt hij de bal niet goed. Dan volgt hét meest besproken moment van deze zondag. HGC brengt de bal de cirkel in en lijkt de 3-4 binnen te knuppelen. Maar er is al gefloten voor een overtreding. Terwijl HGC protesteert, neemt Kampong de bal uit. International Kellerman aarzelt rond de middenlijn even. Logisch: HGC hockeyt niet en protesteert alleen, en iedereen lijkt te wachten op een fluitje. Maar het fluitsignaal volgt niet. Dus gaat Kellerman aan de wandel en passt hij naar zijn teamgenoten. Terwijl  HGC klaagt, scoort Kampong uit deze overtal de 4-3. Alles in het blauw ontploft van geluk. Meteen volgen de protesten van HGC. Terwijl Seve van Ass en Sander de Wijn bij de scheidsrechter staan, beslist de arbitrage na lang beraad dat er twee ballen in het veld waren. Een hele ongelukkige situatie. De Utrechtse bank is uiteraard pislink na het laatste fluitsignaal. Twee verloren punten, zo voelt het.

Aanvoerder De Wijn verwoordde na afloop de pijn. ‘Wij nemen die bal snel. Ik weet niet of er twee ballen in het spel waren. Zij claimen ook een goal te maken. Ik weet het niet. De scheidsrechter kiest ervoor om de aanval door te laten gaan, in plaats van dat ze die afbreekt, terwijl ze daar genoeg tijd voor heeft’, zei de teleurgestelde international. ‘Wat dat betreft voelen we ons een klein beetje bestolen. Maar dat soort dingen gebeuren. Wij hadden ook de hele wedstrijd het gevoel dat we de overhand hadden.’

Ashley Jackson probeert de Utrechtse cirkel te bereiken. Foto: Koen Suyk

‘Scheidsrechters maken de juiste beslissing’

De Engelse sterspeler Ashley Jackson van HGC – topschutter van de Hoofdklasse met elf doelpunten – was ook niet helemaal tevreden na het treffen tussen de twee zwaargewichten. ‘Wij zijn teleurgesteld dat we geen drie punten hebben. Maar de scheidsrechters maakten de juiste beslissing. Wij scoorden volgens mij net daarvoor en die telde ook niet. Ik denk wel dat een gelijkspel een goed beeld geeft van de wedstrijd.’

Van tevoren leek Kampong-HGC een treffen tussen een spektakelploeg met veel aanvallende power via Seve van Ass, Ashley Jackson, de Japanner Kenta Tanaka en de Belg Tanguy Cosyns tegen het sterke collectief van Kampong, dat defensief alles altijd op orde heeft en via internationals Kellerman en Robbert Kemperman goed kan counteren.

De verbetenheid van Kampong, na de wedstrijd. Hier coach Alexander Cox en keeper David Harte. Foto: Koen Suyk

HGC counterde, Kampong domineerde

Dit was zondagmiddag precies andersom. Onder het herfstzonnetje bleek Kampong vanaf de eerste minuut het betere team. Het vernieuwde HGC is alleen elke seconde levensgevaarlijk, voornamelijk door individuen Van Ass, Jackson en Tanaka. En dan missen ze hun Belgische schutter Max Plennevaux nog. Verdedigend staat het prima, dankzij veel ervaring van oud-international Floris van der Linden, de Australiër Nick Budgeon en de sterk keepende Van der Ven.

De Wassenaarse ploeg onder leiding van de aanvallend ingestelde oud-bondscoach Paul van Ass leefde zondag van briljante momenten. En die zijn er met sluwe wereldspelers in de gelederen genoeg. Toch was Kampong veel beter op elkaar ingespeeld. Een chronologisch overzicht van enkele Utrechtse kansen, die als ze de video terugkijken van deze wedstrijd, zichzelf nog weleens achter hun oor zullen krabben: het begon met een push van Jip Janssen, gered met de handschoen door international Van der Ven. Een vrije schotkans voor talent Visser. Een inglijdende Ties Ceulemans die een pass van Derck de Vilder niet tot doelpunt kon promoveren. Backhand Kemperman net naast de goal. Redding Van der Ven op push van strafcornerschutter Martijn Havenga. Backhand Kemperman uit bovenhoek geplukt door Van der Ven. De wedstrijd eindigde met twee forehand schoten van Kellerman, die net rechts naast vlogen bij een 3-3 stand. Als Kampong ook maar een van deze kansen had benut, was de landskampioen als overwinnaar uit de strijd gekomen.

Het protest na de 4-3 van Kampong, die later zou worden afgekeurd. Foto: Koen Suyk

Van Ass was beslissend bij HGC

HGC daarentegen moest het doen met een handvol counters en haalde daar het maximale rendement uit. Het tweede kwart was net begonnen, toen aanvoerder Van Ass, achtervolgd door Kemperman, counterde door de as. Zijn specialiteit: rechtdoor versnellen met schijnbewegingen in de lucht met de stick, en alsnog rechtdoor blijven rennen. Uit die eerste kans schoot Van Ass op topsnelheid schitterend raak met zijn backhand. In het derde kwart verzond spelverdeler Jackson vanaf eigen 23-meterlijn zijn zoveelste geslaagde diepe pass. Deze keer verzilverd door Olivier van Tongeren. Daarna volgde het hoogtepunt van de dag. Van Ass kreeg de bal op eigen helft, versnelde langs twee, drie Utrechtse spelers, maar leek vlak voor de 23-meterlijn net de controle te verliezen. Hij versnelde nog een keer en tikte de bal met zijn laatste puf naar de Japanner Tanaka, die met een harde en oh zo doeltreffende backhand naliet wat Kampong zondag had moeten doen: scoren uit grote kansen. De 3-3 mag dan onbevredigend zijn voor zowel Kampong als HGC, voor de neutrale supporter verdiende dit treffen tussen verschillende hockeystijlen en hockeyculturen geen winnaar. Het enige wat de toeschouwers hadden willen zien, is nog meer van dit soort hockey.


4 Reacties

  1. antonj

    Als je door twee fouten in de arbitrage een onterechte goal tegen krijgt en een eigen goal ziet worden afgekeurd en dan op zo n manier een journalist te woord staat .... dan verdien je een groot compliment. Bij deze mijnheer de Wijn!

  2. luchtisblauwgrasisgroen

    wat was de onterechte goal tegen? op de samenvatting niet gezien

    1. antonj

      Sorry het is niet mijn bedoeling om deze discussie te starten. Het is mijn bedoeling om de aanvoerder van Kampong een compliment te maken. Als je luistert naar zijn interview en hem hoort vertellen waar ze het met elkaar over hebben gehad de afgelopen week dan is hij zelfs in het interview het wandelende voorbeeld van het voornemen van het team en daarvoor wil ik mijn waardering (bij deze voor de tweede keer😉) laten blijken.

  3. luchtisblauwgrasisgroen

    Je zegt dat Kampong onterecht een goal tegen krijgt, dit is echter niet het geval. Mooi dat je De Wijn wilt prijzen, maar stick to the facts


Wat vind jij? Praat mee...