American Dream alsnog werkelijkheid voor Eva Nunnink en Julia Duffhuis

Jaarlijks steken vele jonge Nederlandse talenten de Atlantische Oceaan over om in de Verenigde Staten te hockeyen en te studeren. Door het coronavirus leek die droom voor hen in duigen te vallen. Het Amerikaanse inreisverbod en de moeilijkheden rondom de aanvraag van een visum maakten een reis naar de VS zo goed als onmogelijk. Maar, een versoepeling van de maatregelen betekent dat voor Eva Nunnink en Julia Duffhuis (hoofdfoto) de American Dream alsnog werkelijkheid wordt.

‘Kan je mij verstaan?’, vraagt Nunnink als ze haar telefoon opneemt. ‘Ik heb een mondkapje op.’ De 22-jarige speelster van Were Di wacht op het vliegveld van Brussel op de vlucht die haar via Washington en Raleigh naar Durham brengt. Daar, in de staat North Carolina, gaat ze een jaar studeren en hockeyen op Duke University. Op de achtergrond is af en toe de omroeper van het Belgische vliegveld te horen.

Spannende weken

Het waren spannende weken vertelt Nunnink zittend op Zaventem. Pas twee weken geleden was het weer mogelijk een afspraak te maken op het Amerikaanse consulaat voor een aanvraag van een visum. ‘Ik maakte een afspraak voor 4 augustus, maar besloot daarna toch nog even te kijken op de website. Daar zag ik dat het mogelijk was een spoedafspraak te maken. Dat heb ik gedaan en vorige week donderdag ben ik naar het consulaat gegaan.’

Foto: Slamstox

Met het visum op zak kon Nunnink haar koffers gaan pakken. ‘Ik ben nooit bang geweest dat het niet zou doorgaan. Het was wel spannend, maar ik stond er positief in. Ik had het idee: het komt wel goed. Alles was verder geregeld, alleen het visum heeft langer geduurd.’

Opluchting

Ook bij Julia Duffhuis is de opluchting in haar stem te horen. In eerste instantie had de 18-jarige speelster van Oranje-Rood MA1 pas in november een visumafspraak bij het Amerikaanse consulaat totdat een vriendin haar erop attendeerde dat het mogelijk was de afspraak naar een eerder tijdstip te verzetten.

‘Nu ga ik komende donderdag naar Amsterdam (daar zit het Amerikaanse consulaat, red.)’, zegt Duffhuis. ‘Ik ben zo blij. De travelban en het visum waren de belangrijkste oorzaken die de reis tegenhielden. Een vliegticket heb ik nog niet, dat ga ik binnenkort boeken. Ik heb er zoveel zin in. Het is nu zo dichtbij.’

Wens vervuld

Voor beide speelsters gaat daarmee een lang gekoesterde wens in vervulling. ‘Ik wilde al heel lang naar Amerika’, zegt Nunnink. ‘Ik ben geïnteresseerd in het leven en de cultuur daar. Er wordt altijd gezegd dat alles groter en beter is. Ik ben benieuwd of dat echt zo is. Dat wil ik meemaken.’

Duffhuis: ‘Toen ik klein was, wilde ik wonen in New York, zeg maar het leven van de American Dream. Dat had op dat moment nog niets met hockey te maken. Dat kwam later. Toen duidelijk werd dat ik deze twee passies kon combineren, kreeg ik het idee: dit wil ik echt doen.’

VS is populair

Duffhuis en Nunnink zijn niet de enigen die naar de Verenigde Staten willen om te studeren en te hockeyen. Het land van de onbegrensde mogelijkheden is populair bij de Nederlandse speelsters. Zo gingen onder meer Sarah Sinck (Oranje-Rood), Margot van Hecking Colenbrander (hdm) en Yentl Leemans (oud-Jong Oranje, komend seizoen Breda) het tweetal voor. Hockey in de VS is voorbehouden aan dames, want er zijn geen universiteitsteams voor mannen.

Bij hun zoektocht naar een geschikte universiteit werden Nunnink en Duffhuis begeleid door Slamstox, een bedrijf dat sporters helpt om in de Verenigde Staten te studeren en te sporten. ‘Het is niet iets wat je zo maar eventjes regelt’, zegt Duffhuis, die heeft gekozen voor de universiteit van Delaware waar ze de komende vier jaar Milieuwetenschappen gaat studeren. Nunnink volgt op Duke een eenjarige masteropleiding Management.

VS diep in coronacrisis

Duffhuis en Nunnink zullen een land aantreffen dat in een crisis zit. Wereldwijd is Amerika het zwaarst getroffen door de coronapandemie. Ruim 138.000 mensen overleden aan de gevolgen van het virus en zeker 3,5 miljoen inwoners zijn besmet geraakt. Het aantal besmettingen stijgt nog altijd snel.

‘De universiteit heeft mij verzekerd dat ze voorzorgsmaatregelen hebben genomen om coronabesmettingen zo goed mogelijk te voorkomen’, zegt Nunnink. Duffhuis vult aan met de maatregelen die men in Delaware heeft getroffen: ‘Alleen internationale studenten en de zogenoemde student athletes worden toegelaten op het universiteitsterrein. Normaal gesproken heb je in de dorms een kamergenoot, maar nu heb ik er helemaal geen. Alle lessen zijn online en overal moet je een mondkapje dragen. Het is heel anders dan hier in Nederland.’

Hockeyen?

In ieder geval kunnen Nunnink en Duffhuis op de universiteit met hun studie beginnen. Hockey is een heel ander verhaal. Duffhuis weet nu al dat ze voornamelijk tijd op het trainingsveld en in de sportschool zal doorbrengen. ‘Het seizoen gaat niet door. Dat sloeg wel in als een bom bij sommigen van het team. We trainen wel en blijven fit, maar het is toch anders. Je werkt niet concreet naar iets toe. Hoogstwaarschijnlijk kunnen we in de lente hockeyen.’ Nunnink weet wel dat ze gaat spelen, maar dat is ook het enige: ‘Tegen wie en hoeveel wedstrijden we gaan spelen is niet bekend.’


15 Reacties

  1. asjemenou

    Je moet wel heeeel graag willen naar dit gekke land. Hoe kun je op dit moment nou zo enthousiast zijn als je kijkt naar corona, president, economie etc.? En alle lessen online en competitie vrijwel stil. Hoop dat er een module Risk Management in de opleiding zit.

    1. jobe

      Voor pubers bestaat corona niet en voor vele andere malloten in ons land ook niet. Lijkt me heerlijk om nu naar Amerika te gaan.

  2. willem-janpelle

    Leuk om in de US te kunnen hockeyen, als je daar van droomde, maar de magie is al even uit het land verdwenen. Een in zich zelf gekeerd land, waar de kansen niet eerlijk zijn verdeeld. Misschien komt het nog eens terug onder ander leiderschap.

  3. ruurdjanrauwerda

    Dit is een kans voor ze die ze verdiend hebben. Hoe ze om gaan met de omstandigheden, bepaalt wat ze er voor zichzelf uit halen.

  4. RobV

    Zolang Trump daar de scepter zwaait zou ik daar liever helemaal niet zijn. Maar goed, hopelijk ziet het er na november anders uit en kan er met een nieuwe president een keer worden gewerkt aan effectieve bestrijding van het Corona virus en aan tal van andere zaken die Trump de afgelopen jaren heeft ontkend of laten liggen. Maar ik kan me voorstellen dat het op zich wel een mooi avontuur is, een belevenis. Veel succes dus voor beiden.

  5. RonaldUdo

    Dochter (net 18) vertrekt op 15-08 voor jaar 2 naar UMO Mount Olive NC. Idd gemengde gevoelens. Wel hybride studie, wel trainen en wel hockey. Maar bovenal de droom afmaken. En wij hebben onze kinderen geleerd te leren dromen en daar voor te gaan. Het is niet mijn droom. Vanwege vele redenen zou ik niet gaan. Maar ik gun het haar enorm!

    1. stekel

      Wat is de droom ?

  6. RobV

    @RonaldUdo Dat kan ik me voorstellen, dat dubbele gevoel. Succes en/of sterkte ermee. Komt goed.

  7. unplugged

    Wat moet je in een land als Amerika en het College hockey staat niet op een hoog nivo , de meeste clubs hebben niet eens kunstgras , je zit ook meestal in het krachthonk . Dus voor het hockey moet je niet naar Amerika , voor het avontuur wel . Want op die leeftijd is alles een avontuur . Maar hockey technisch en hockey tactisch wordt je er niet beter op . Als je b.v. bij Den Bosch Dames 1 of MA1een talent bent en je gaat naar Amerika en je komt na een paar jaar terug kom je er niet meer in en wordt je doorgestuurd naar MOP . Ikzelf heb een meisje begeleid naar SCHC Dames 1 , toch niet de minste club , maar ze werd tot 2 keer uitgeloot in Utrecht en vertrok daarom ook naar Amerika en speelt nu na haar terugkomst bij Victoria in de Hoofdklasse . Gelukkig voor haar , toch gelukt maar zij is dus een uitzondering op de regel .

    1. ronald

      Alle division 1 scholen hebben inmiddels watervelden liggen, dus da’s niet helemaal waar ;)

    2. stekel

      Een geheel of gedeeltelijk betaalde studie (periode) is natuurlijk prima, net als een ervaring in het buitenland. Als hockey dat mogelijk maakt.. prima maar eens heb niet de illusie dat je er qua hockey iets leert of beter wordt.

  8. KimvanderMeulen

    Leuk dat hockey.nl op de hoogte blijft van onze atleten. 2 meiden die hun dromen waarmaken en de uitdaging aan gaan!

  9. francakh

    Ik hoop dat het nog wat wordt voor deze jonge dames. De situatie is vrij dramatisch. Veel conferences hebben geen fall sports (incl field hockey). Mijn dochters kunnen ook niet bij hun high school spelen (verschoven naar spring season), club en toernooien ook volledig op z’n gat, af en toe wat trainen maar alles op 6ft afstand. We slaan ons er doorheen maar hiervoor ga je niet naar de VS. De situatie is volledig uit de hand gelopen, totaal geen leiderschap en nog niet inder controle.

  10. rancoburgzorg

    Geen hockeywedstrijden, nauwelijks contact met andere studenten en online lessen Allemaal geen feest.Ik zou nog een jaartje wachten als ik de dames was. Ja in ons land zullen er ook wel alleen online lessen zijn, maar zal er que hockey toch iets dat lijkt op een competitie worden afgewerkt dit seizoen en heb je je netwerk van familie en vrienden.

  11. AlexanderBreedijk

    Division I teams spelen op watervelden. Ook in de herfst zijn er al wedstrijden gepland. De competities gaat waarschijnlijk naar de Lente. Qua begeleiding, discipline en professionaliteit kunnen de Nederlandse hoogste teams nog wat leren van het Amerikaanse hockey. De colleges zijn zowel online als live. Om dit mee te maken als student/ atleet is een heel bijzondere en positieve ervaring.


Wat vind jij? Praat mee...