De stunt van Wales tegen Duitsland: ‘Onze grootste prestatie ooit’

De nummer vijftien van de wereldranglijst, Wales, die gelijkspeelt tegen wereldkampioen Duitsland. Nota bene in het hol van de leeuw, het SparkassenPark in Mönchengladbach. Het klinkt onmogelijk. Maar het gebeurde zaterdagavond toch echt.

Elk toernooi begint pas echt zodra de eerste verrassing zich voordoet. Zaterdag was het zover in Mönchengladbach. Zowel de Nederlandse mannen als de Nederlandse vrouwen hadden hun eerste wedstrijd al gewonnen, toen rond de klok van half acht het EK pas echt begon.

Het moment zelf was prachtig. Met nog iets meer dan tweeënhalve minuut te spelen kwam de nummer 23 van Wales, Jack Pritchard, uitstekend voor zijn man en tipte hij de bal geniepig achter de Duitse keeper Jean-Paul Dannenberg. Boem. 3-3. De circa 8.000 toeschouwers vielen compleet stil. De wereldkampioen die gelijkspeelde tegen Wales. Daarvoor waren ze niet naar het stadion gekomen.

Pritchard begon aan een sprint waarvan hij zelf niet wist waar die eindigde. Als een bezetene rende hij naar de zijlijn. Daar sprongen zijn teamgenoten hem in de armen. Maar de euforie maakte al snel plaats voor concentratie. Er stonden nog twee minuten op de klok. Dit was wel Duitsland tegen wie ze speelden. De ploeg die op het WK in India zowel in de kwartfinale, de halve finale als de finale op sterven na dood was, maar toch de wereldtitel veroverde. De koning van de comeback.

Kort na de 3-3 leek het erop dat de Duitsers het kunstje opnieuw gingen flikken, toen ze ternauwernood nog een strafcorner versierden. Maar die werd eruit gelopen, waardoor niet Duitsland, maar Wales de comeback had volbracht. De wereldkampioen was afgetroefd op zijn eigen specialiteit.

Dit is onze grootste prestatie ooit Jack Pritchard, de maker van de 3-3

‘Kwalificatie voor het WK in India was al een hoogtepunt. Maar dit is helemaal fantastisch. Gelijkspelen tegen de wereldkampioen, ook nog voor hun eigen publiek. Dit is onze grootste prestatie ooit’, zei goaltjesdief Pritchard stralend na de wedstrijd. De maker van de 3-3 had de comeback van Wales zelf ingeleid door in het derde kwart de 2-1 binnen te schieten.

Wales is een beetje een schizofreen hockeyland. Op de Olympische Spelen speelt het onder de vlag van Groot-Brittannië, maar dat team bevat in de regel veel meer spelers van Engeland dan van Wales. In India debuteerde Wales als zelfstandig hockeyland op een wereldkampioenschap. Daar eindigde het als elfde. De derde deelname op rij aan het EK voor A-landen, in Mönchengladbach, bewijst dat Wales voorzichtig probeert aan te haken bij de top. Maar op een groot toernooi winnen van toplanden, is tot dusver nog nooit gelukt.

Jack Pritchard heeft de 3-3 tegen Duitsland gemaakt, twee minuten voor tijd. Foto: Willem Vernes

Wales wil naar de top tien van de wereld

Pritchard zei ook dat binnen de selectie volop wordt gesproken over de volgende stap. Ze hebben die zelfs een naam gegeven. ‘Project Top 10.’ Wales wil niet alleen de top tien van de wereldranglijst binnenkomen, het wil ook eens winnen van landen die al in de top tien staan. ‘We willen op grote toernooien geen opvulling meer zijn. We willen dat iedereen ons als hockeyteam serieus neemt.’

Maandag speelt Wales tegen Frankrijk, woensdag tegen Nederland. Of Wales gelooft in het bereiken van de halve finale? ‘Natuurlijk geloven we daar in’, zei Pritchard. ‘Als we Frankrijk verslaan, is tegen Nederland alles nog mogelijk.’


Wat vind jij? Praat mee...