De Duitse heren hebben in India de wereldtitel veroverd. In Bhubaneswar werd zondag titelverdediger België na het nemen van shoot-outs verslagen. Het duel was na de reguliere speeltijd in 3-3 geëindigd. Het is voor Duitsland de derde wereldtitel na 2002 en 2006.
Duitsland vierde na afloop uitgebreid feest in het Kalinga Stadium. De hoofdrol in de Duitse feestvreugde werd opgeëist door Jean-Paul Danneberg. De 20-jarige tweede keeper achter Alexander Stadler maakte net als in de kwartfinale tegen Engeland het verschil in de shoot-outserie door de beslissende poging van Cosyns in de sudden-death te pareren.
Eindelijk. De hunkering is over. Jarenlang smachtte Duitsland naar een internationale titel. Tussen 2006 en 2013 hadden Die Honamas een abonnement op finales. In die periode werden twee olympische titels, een wereldtitel en twee Europese titels veroverd. Maar de afgelopen tien jaar was de prijzenkast nauwelijks aangevuld. In 2013 werd met de Europese titel de laatste internationale hoofdprijs behaald.
Het moest anders vonden ze in Duitsland. Na de analyse van de Spelen in Tokio, waar de Duitsers als vierde eindigden, werd duidelijk dat met name te weinig rendement uit de aanvallende corner werd gehaald. Wilden de Duitsers weer een voorname rol gaan spelen op het wereldtoneel, dan moest de strafcorner kunnen wedijveren met die van bijvoorbeeld de Belg Alexander Hendrickx, die zich de afgelopen jaren ontpopte tot ’s werelds beste strafcornerschutter. Een krachtige sleep met veel snelheid.
Gonzalo Peillat
In de zoektocht kwamen de Duitsers uiteindelijk uit bij Gonzalo Peillat. De Argentijn speelde al jaren bij Mannheimer HC en na ruzie met de bond was hij geen international meer van Los Leones. Deze buitenkans konden de Duitsers niet laten liggen. Peillat verkreeg in februari 2022 de Duitse nationaliteit en bij zijn debuut voor Die Honamas sleepte hij na 45 seconden al de bal in het doel.
In India kende Peillat een slow start met slechts twee doelpunten in de eerste vijf duels. Maar in de halve finale tegen Australië eiste hij ouderwets de hoofdrol op. Een rol die hij al die jaren ook vervulde bij Argentinië. Met drie rake strafcorners en een assist op de beslissende treffer van Niklas Wellen was Peillat de grote vormgever van de miraculeuze comeback die Duitsland na zeventien jaar weer een plek in de WK-finale bezorgde.
Met Wellen is de tweede sleutelspeler bij de Duitsers genoemd. De voormalige spits van Pinoké is in bloedvorm op dit WK. Nadat hij tijdens het toernooi vader was geworden van een zoon, lijkt bij de 28-jarige Wellen alles te lukken. Met zes doelpunten op weg naar de finale is hij topscorer aan Duitse kant.
In de finale speelden Peillat en Wellen een belangrijke rol in de derde wereldtitel van de Duitsers, die voor de derde knock-outwedstrijd op rij een 2-0 achterstand moesten repareren. Beiden scoorden een doelpunt in de reguliere speeltijd waarna Wellen in de shoot-outserie ook nog twee keer scoorde. Opmerkelijk: de aanvaller miste als international nog nooit een shoot-out.
Hoofdrol
Voor die shoot-outserie zaten zestig bijzonder boeiende minuten voor de twee ploegen, die elkaar twee weken eerder ook al troffen in de poulefase. Dit keer ging het niet om de poulewinst, maar om de wereldtitel.
In het volle Kalinga Stadium in Bhubaneswar was de eerste mogelijkheid van de wedstrijd voor Duitsland. Na 5,5 minuut vroeg de ploeg met een succes een videoreferral aan. Peillat maakte zich klaar op de kop van de cirkel, maar twee keer op rij liep Simon Gougnard de corner er uit.
Ondanks die twee mogelijkheden was het duel in balans, maar opeens was daar de knal van Florent van Aubel. De speler van Pinoké pakte de bal uit de lucht op en ramde die vervolgens uit de stuit in het doel. Keeper Alexander Stadler kon daar weinig tegen in te brengen.
Twee snelle Belgische doelpunten
Het besef van de tegentreffer was bij Duitsland nog nauwelijks ingedaald of Tanguy Cosyns tikte na een voorzet van Antoine Kina van dichtbij de 2-0 binnen. Duitsland besloot opnieuw de videoscheidsrechter aan te vragen, maar kreeg dit keer nul op rekest. Hierdoor verloren de Duitsers ook nog het recht op het aanvragen van een referral.
Nog voor rust kreeg Duitsland de kans om de achterstand te verkleinen. De scheidsrechter wees naar de strafbalstip nadat Victor Wegnez met zijn lichaam de voorzet van Moritz Trompertz over de achterlijn gleed. Het buitenkansje was niet besteed aan Tom Grambusch. Hij slaagde er niet om zijn teamgenoot van Rot-Weiss Köln te verschalken. Via de stick van Vincent Vanasch ging de bal tegen de paal.
Vlak voor rust was daar toch de aansluitingstreffer voor Duitsland. Met nog anderhalve minuut op de klok kozen de Duitsers voor een variant die uiteindelijk bij Wellen terechtkwam. Op schitterende wijze controleerde hij de bal bij de tweede paal, waarna hij succesvol afdrukte.
Buit nog niet binnen
Kortom, de buit was nog lang niet binnen voor de Belgen. De Duitsers drongen aan. Een overtreding van Cosyns werd bestraft met een corner, die door Peillat snoeihard tegen de plank werd gesleept: 2-2. Opnieuw had Duitsland een achterstand van twee doelpunten gerepareerd.
De wedstrijd was hiermee naar de zijde van Duitsland gekanteld. Snel in het vierde kwart kwam Duitsland op een 3-2 voorsprong. Mats Grambusch verschalkte Vanasch uit een scherpe hoek.
Het duurde even voordat de Belgen die klap te boven kwamen. In het slot kreeg de ploeg drie strafcorners, waarvan de laatste werd benut door Tom Boon. Met nog anderhalve minuut stond de stand van 3-3 op het bord.
Shoot-outs
Shoot-outs moesten de beslissing brengen in de strijd om de wereldtitel. Opnieuw nam John-Paul Danneberg bij Duitsland de plaats onder lat over van Stadler. Net als tegen Engeland werd de jongeling gevierde man. In de reguliere serie belette hij al twee Belgen om te scoren waardoor Duitsland op matchpoint kwam.
Dat beslissende punt werd niet verzilverd door aanvoerder Grambusch, waardoor sudden-death noodzakelijk was. Daarin zette Thies Prinz Duitsland opnieuw op matchpoint. De druk lag nu bij Cosyns, de oud-aanvaller van Amsterdam die nog afviel voor Tokio. Hij draaide en keerde, maar slaagde er niet in Danneberg te passeren. Feest voor Duitsland.
Voor Moritz Trompertz, Lukas Windfeder, Mats Grambusch, Timur Oruz, Christopher Rühr, Mathias Müller, Niklas Wellen en coach André Henning is met de winst van de wereldtitel de cirkel rond. Onder leiding van Henning werd het zevental spelers tien jaar geleden met Duitsland Onder 21 ook wereldkampioen. En jawel, dat gebeurde ook in Bhubaneswar.
Wat vind jij? Praat mee...
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.