Gaan we zien in Gladbach: Lucía Jiménez, drijvende kracht bij Spanje

Het EK is begonnen. Vrijdag rolde de bal voor het eerst in speelstad Mönchengladbach. De afgelopen week hebben we een aantal waarschijnlijke hoofdrolspelers aan je voorgesteld. In de zesde en laatste aflevering: Lucia Jiménez, de drijvende kracht bij de Spaanse dames.

Het verschil tussen binnen en buiten de lijnen is soms groot. Naast het veld kan Lucia Jiménez nog wel eens een afwezige indruk maken. Bij de Red Sticks wijzen de vingers al snel in de richting van Lulu, zoals haar bijnaam luidt, als een speelster haar stick is vergeten of in slaap is gevallen.

Bij haar teamgenoten is Jiménez zeer geliefd. Ze prijzen haar positiviteit en vrolijkheid. ‘Ze maakt altijd grapjes’, zegt Xantal Giné.

Maar zodra Jiménez het veld opstapt, transformeert de 26-jarige middenvelder in een van de drijvende krachten van het Spaanse team die zich vastbijt in iedere tegenstander. ‘Met haar op het veld word je als team beter’, zegt teamgenote Alejandra Torres-Quevedo. Als speelster is Jiménez behendig en goed in het kiezen van positie. Ze houdt haar hoofd koel als ze in het defensief wordt gedwongen. In de een-op-eensituaties is Jimenez sterk.

Lucía Jiménez in actie voor Spanje tijdens het WK 2022 in Terrassa in het duel tegen India. Foto: Worldsportpics/Rodrigo Jaramillo

Als dochter was een succesvolle Spaanse middellangeafstandsloper (vader Anacleto won goud op 3000 meter indooratletiek in 1996, red.) zit competitiviteit in de genen. ‘We (broer en zus Sergio en Paula, red.) zijn besmet met de ambitie om te vechten, om altijd alles te geven tot het einde’, vertelde Jimenez in een interview.

Toch besloot ze niet in de voetsporen van haar vader te treden. Ze deed wel mee aan hardloopwedstrijden en behaalde overwinningen, maar rende volgens eigen zeggen liever achter een bal aan. Ook lag haar hart meer bij een teamsport.

Rolhockey

Dat Jiménez voor hockey koos, was eigenlijk toeval. Toen ze klein was speelde ze in de zomer met haar neven rolhockey. Ze bleek te beschikken over een goede stickhandling waarna haar vader haar als achtjarige inschreef bij Valdeluz, het huidige Sanse Complutense.

Ze bleek talentvol en debuteerde op 15-jarige in het eerste team. Twee jaar later werd ze al opgeroepen voor het nationale team. In 2016 werd Jiménez door bondscoach Adrian Lock in de selectie opgenomen voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro, waar Spanje in de kwartfinales door Groot-Brittannië werd uitgeschakeld.

Jiménez groeide daarna uit tot een vaste waarde bij de Red Sticks. Ze speelde inmiddels 164 interlands en maakte 21 doelpunten. Op haar erelijst prijken WK-brons (2018) en EK-brons (2019). Afgelopen december werd ze uitgeroepen tot beste speelster van de FIH Nations Cup.

Lucía Jiménez in actie voor Spanje tegen Italië tijdens de FIH Nations Cup in Valencia. Foto: Worldsportpics/Will Palmer

Ook op clubniveau behoort Jiménez tot de besten. In 2018 werd ze verkozen tot beste speelster van de Spaanse competitie. Afgelopen zonder ging Jiménez een nieuwe uitdaging aan. Ze besloot Spanje te verlaten en te gaan spelen bij Mannheimer HC. Met haar nieuwe club veroverde ze de Duitse landstitel. In de finale verzilverde Jiménez de beslissende shoot-out en werd verkozen tot meest waardevolle speelster in de Bundesliga.

Oranje treft in haar openingswedstrijd van het EK niet alleen een goede tegenstandster in Jiménez, maar dus ook geduchte opponent die er alles voor over heeft om te winnen.


Wat vind jij? Praat mee...